O serie de cercetari arata cat de mult iti influenteaza numele succesul in viata, de la cat de usor esti angajabil pana la obiceiurile legate de cheltuieli. Iata cateva lucruri surprinzatoare despre influenta numelui tau, potrivit Business Insider.

Numele mai scurte au de castigat fiind usor de retinut - Un studiu realizat de Universitatea New York arata ca oamenii cu nume usor de pronunta au adesea pozitii mai inalte la locul de munca. "Atunci cand putem procesa o informatie cu usurinta, intelegem mai usor si ne place mai mult acel lucru", a declarat psihologul Adam Alter.

Intr-un studiu anterior, Alter arata ca organizatiile cu nume scurte si simboluri interesante performeaza mai bine pe bursa de valori.

Te angajezi mai usor daca ai un nume comun - Un studiu realizat de Universitatea Marquette arata ca oamenii cu nume comune au mai multe sanse sa isi gaseasca un loc de munca, spre deosebire de cei cu nume rare, care isi gasesc mai greu de munca.

Numele mai putin frecvente sunt asociate cu delicventa juvenila - Un studiu realizat in anul 2009 de catre Universitatea Shippensburg sugereaza ca exista o legatura puternica intre popularitatea numelui unui individ si comportamentul sau criminal. Cercetatorii au aratat ca, indiferent de rasa, tinerii cu nume mai putin populare, au mai multe inclinatii criminale. Asta nu inseamna ca numele cauzeaza acest comportament, ci ca este o legatura intre cele doua aspecte.

"Adolescentii cu nume nepopulare pot fi mai predispusi la crime pentru ca sunt tratati diferit fata de colegii lor, ceea ce le afecteaza posibilitatea de a crea relatii cu ceilalti", se arata in studiu.

Daca numele incepe cu primele litere din alfabet, poti intra la o scoala mai buna

Un studiu publicat in Economist of Education Review, cercetatorii au studiat relatia intre prenumele a 90.000 de studenti cehi, care incepeau cu primele litere ale alfabetului, si sanselor lor de a fi admisi la scoli bune. Ei au aratat ca in ciuda faptului ca cei cu prenume care incep cu ultimele litere ale alfabetului aveau rezultate mai bune, totusi au fost admisi mai multi tineri al caror nume incepea cu primele litere ale alfabetului.

Daca numele incepe cu litere de la finalul aflabetului, poti fi cheltuitor

Oamenii cu nume care incep cu ultimele litere din alfabet sunt cei care raspund cel mai repede ofertelor promotionale limitate. Autorii unui studiu arata ca este posibil ca din cauza faptului ca toata copilaria acele persoane au fost ultimele carora li s-a adresat cineva ii poate determina sa se arunce cu capul inainte la oferte, de teama sa nu piarda ocazia.

Folosirea initialelor de mijloc va poate face sa pareti mai destepti si mai competenti

Folosirea initialelor la mijlocul numelor creste perceptia oamenilor despre capacitatea intelectuala si despre performanta, se arata Jurnalul European de Psihologie Sociala. Intr-un studiu, studentii au fost rugati sa ofere note unor eseuri. Cele mai bune calificative le-au primit lucrarile autorilor cu initiala la mijloc, iar cele mai bune comentarii au fost acordate eseurilor scrise de autori cu mai multe initiale la mijloc ( David F.P.R. Clark).

Ai mai multe sanse sa lucrezi intr-o companie care se potriveste cu initialele tale

De exemplu, o persoana care se numeste Amanda ar putea sa lucreze la Amazon.

De vreme ce ne identificam cu numele pe care le purtam, ajungem sa preferam lucruri care le seamana. Intr-un studiu realizat de Universitatea Ghent, cercetatorii au aratat ca oamenii sunt mai predispusi sa lucreze in companii ale caror denumiri se potrivesc cu numele lor. Mai mult, cu cat sunt mai rare initialele cu atat mai mare este potrivirea intre angajat si companie.

Daca numele suna nobil, pozitia ocupata poate fi mai inalta

Un nume cu standard inalt va poate ajuta sa avansati. Un studiu european a analizat numele germane si pozitiile in companie. Cei cu prenume precum Kaiser (imparat) sau Konig (rege) au ocupat functii managerile in procent mai mare decat cei cu nume care fac referire la ocupatii comune, precum Koch (bucatar) sau Bauer (fermier). Acest lucru ar putea fi rezultatul unui rationamentului asociativ, asa cum arata o teorie psihologica care descrie un tip de gandire in care oamenii fac legatura in mod automat intre emotii si cunostinte anterioare si cuvinte sau fraze similare.

O femeie cu nume neutru poate performa in anumite domenii

In domeniile dominate de barbati, precum inginerie sau avocatura, femeile cu nume neutre pot fi mai de succes decat altele, se arata intr-un material publicat im The Aflantic. Un studiu arata ca femeile cu prenume masculine, ex. Alex, par sa aiba mai mult succes in domeniul avocaturii.

Barbatii cu nume mai scurte au succes mai mare in cariera

O cercetare realizata de Lilnkedin in 2011 asupra a 100 de milioane de profiluri si-a propus sa afle ce prenume sunt cel mai adesea asociate cu pozitia de CEO. Rezulatele au aratat ca barbatii cu prenume scurte sunt cei care ocupa cel mai des functia de CEO. Un specialist in domeniu considera ca un barbat cu functie inalta foloseste porecle pentru a oferi un sentiment de prietenie si deschidere celorlalti.

Sursa foto: Legitimatie, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri