James Agee: Un deces in familie

James Agee: Un deces in familie

Povestirea apare divizata in trei secvente - familia inainte de moartea lui Jay Follet, povestea accidentului si reactia lui Rufus la moartea tatalui sau. Conturul povestirii este destul de simplu. Dupa o zi petrecuta plimbandu-se, discutand si mergand la cinematograf cu fiul sau Rufus, Jay Follet este chemat la capataiul tatalui sau. Cand soseste, afla ca tatal nu este atat de bolnav precum fusese lasat sa creada.

In Knoxville, mama, Mary, le spune copiilor dezamagiti ca tatal nu va fi acasa. Ziua urmatoare, Rufus o insoteste pe matusa Hannah in oras la cumparaturi si aceasta ii cumpara sapca pe care el visa demult s-o aiba. Tema intoarcerii acasa cu toate implicatiile privind moartea, precum si intoarcerea la copilarie strabate intregul roman si nazuinta scriitorului de a recupera un trecut ce pare imun fata de schimbare si de moarte imprumuta textului o nota de nedisimulata melancolie. Numeroasele conotatii ale cuvantului acasa sporesc unitatea si coerenta cartii, arata Elefant.ro.

Pat Barker: Trilogia regenerarii

Pat Barker: Trilogia regenerarii

Primul Razboi Mondial a decimat o intreaga generatie de barbati europeni. Constientizarea acestei pierderi oribile, reactia guvernamentala rigida si oarecum pasiva fata de aceasta realitate au determinat pana la urma o daramare a idealului victorian si o miscare de idei puternica in randul intelectualilor englezi. Acesta este punctul de plecare al lui Pat Barker, atunci cand reface – in cadrul unui roman complex – drama psihologica ce a marcat familii, pentru care violenta si moartea au constituit o realitate terifianta, scrie Libris.ro.

Trilogia regenerarii cuprinde Regenerarea, Ochiul din usa (Premiul Guardian pentru beletristica, 1993) si Drumul fantoma (Premiul Booker pentru
beletristica, 1995). O carte care pleaca de la un fapt de viata autentic si care fictionalizeaza experienta pe front a doi poeti englezi cunoscuti – Siegfried Sassoon si Wilfred Owen – ce au trait in prima parte a secolului XX. Un mare roman care a devenit clasic al literaturii.

Charles Dickens: Oliver Twist

Charles Dickens: Oliver Twist

Oliver Twist, de Charles Dickens, este saga unui orfan care trece, inca de la nastere, prin multe schimbari crude, dar care, datorita firii lui cinstite si a inimii sale bune, iese triumfator si calit din menghina lor, castigand numerosi prieteni.

In buna parte inspirandu-se din propria sa copilarie zbuciumata, plina de privatiuni si nesiguranta, Dickens creeaza un roman de o deosebita anvergura, folosindu-se de personajele si situatiile din carte pentru a face un comentariu caustic al societatii epocii sale, scrie Okian.ro.

Graham Greene: Omul nostru din Havana

Graham Greene: Omul nostru din Havana

Jim Wormold, un marunt vinzator de aspiratoare din Havana lui Batista, accepta, de dragul fiicei sale cheltuitoare, sa lucreze pentru serviciile secrete britanice. Doar ca in Havana nu prea se intampla nimic, noteaza Elefant.ro.

Ca sa-si pastreze aceasta slujba pentru care este platit cu 300 de dolari pe luna, proaspatul "spion" scrie cu zel rapoarte false, inchipuie instalatii militare pornind de la schitele componentelor aspiratoarelor sale si inventeaza informatori care-i furnizeaza tot felul de date ultra-secrete. Insa, de la un punct incolo, lumea fictionala a lui Wormold incepe - nelinistitor - sa prinda viata.

Jon Krakauer: In aerul rarefiat

Jon Krakauer: In aerul rarefiat

Volum tradus in peste douazeci si cinci de limbi, desemnat in 1997 "Cartea anului" de catre Time Magazine, finalist la National Book Critics Circle Award si inclus in anul urmator pe lista celor trei finaliste pentru Pulitzer Prize.

In 1996 Jon Krakauer porneste, alaturi de Rob Hall, unul dintre cei mai respectati si cunoscuti ghizi montani de mare altitudine din lume, in ceea ce avea sa devina aventura vietii sale. Spunand povestea celei mai cumplite ascensiuni din istoria alpinismului mondial, a zilei in care si-au pierdut viata patru dintre membrii expeditiei conduse de Hall, Krakauer isi indruma pas cu pas cititorii de-a lungul expeditiei, din Kathmandu pana pe varful muntelui, unde mandria, lacomia, deciziile gresite si ghinionul i-au facut pe cataratori sa cada prada furiei neprevazute a muntelui.

Krakauer combina perseverenta si curajul celei mai de seama traditii a jurnalismului de investigatie cu rafinamentul si profunda intuitie a scriitorul innascut, noteaza Elefant.ro.

Sursa foto: Mediafax