Singurul timbru "Cap de Bour" 27 de parale din prima emisiune, aflat pe piata cu certificat de autenticitate, va fi scos la licitatie, pe 29 septembrie, de Artmark, pretul sau de pornire fiind de 10.000 de euro.

Expozitia cu licitatie "Romania iluminista - de la Brancoveanu la Cuza" aduce in atentia publicului documente si manuscrise cu valoare muzeala, iar cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858, ce face parte dintre primele timbre tiparite pe teritoriul Tarilor Romane. Tirajul initial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, acestea fiind retrase la sfarsitul lui octombrie 1858, scrie Mediafax.

Licitatia va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 19:30, la Athénée Palace Hilton din Bucuresti. In Romania mai exista doar 50 de exemplare "Cap de bour" din prima emisiune, iar valoarea estimata la licitatiile internationale a unui "Cap de Bour" din valoarea de 27 de parale atinge 100.000 de euro.

Piesa rara de colectie filatelica, "Cap de Bour" de 27 de parale, este emis la aceeasi data cu cel de 54 de parale, 15 iulie 1858, si pus in circulatie o saptamana mai tarziu, la 22 iulie 1858. Aceste timbre sunt foarte rare, ele fiind emise intr-un tiraj de numai 6.016, din care doar 3.691 vandute.

Capetele de Bour reprezinta un pas important catre independenta si autonomia Moldovei fata de imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Tarilor Romane nici un fel de autonomie institutionala sau economica, cum ar fi moneda proprie, insemnele sau drapelul. Acest lucru este totodata o dovada a modernizarii accelerate prin care au trecut Principatele Romane dupa jumatatea secolului al XIX-lea.

Acest timbru reproducea heraldica stemei Moldovei, capul de bour inscris intr-un cerc, urmat de o goarna postala la baza, o stea in cinci colturi si legenda "porto scrisori", scrisa cu litere chirilice. Fiecare timbru avea trecuta si valoarea nominala, fie de 27, 54, 81 sau de 108 parale. Timbrele erau imprimate potrivit tehnicii tête-bêche si copiau modelul austriac, folosindu-se matrite de otel.

Din lotul licitatiei mai fac parte un timbru Cap de Bour 54 de parale, din 1858, o piesa rara de colectie filatelica, insotit de certificat de autenticitate, cu un pret de pornire de 3.500 de euro, si un Cap de Bour 40 de parale, din 1858, estimat la 200 de euro, potrivit site-ului artmark.ro.

Sursa foto: Timbre/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri