Situata la 50 de km de Viena, fabrica Lamb Weston Meijer din Hollabrunn este cel mai mare procesator de cartofi din Austria, cu un numar de 8 tone de cartofi produsi pe ora. De fapt, de aici provin cartofii pai pe care ii consumam in restaurantele McDonald’s. Ii regasim, cel putin, in Romania si in alte 19 tari europene, unde fabrica livreaza produse. Desi recunoscuta pentru produsele din restaurantele fast-food, fabrica produce si alte tipuri de cartofi pentru magazine si restaurante.

Sub deviza „Vedem posibilitati in cartofi”, fabrica Frisch & Frost este locul unde sunt produse mai multe feluri de cartofi: pai, cartofi rosti, crochete si wedges. Intinsa pe o suprafata de peste opt hectare si avand 210 angajati, fabrica proceseaza anual 48.000 de tone de cartofi pai pentru McDonald’s si alte 8.000 de tone de cartofi pentru alte restaurante.

In Romania ajung anual aproximativ 5.500 de tone de cartofi prajiti, afirma reprezentantii McDonald's, care estimeaza ca romanii vor consuma in 2015 o cantitate cu 14% mai mare fata de cea de anul trecut.

Drumul cartofului: de la recoltare pana la distributie

Etapa initiala, recoltarea, are loc in conditii normale, nu e absolut nimic special in acest proces, poate doar grija cu care sunt recoltati cartofi, pentru a nu-i lovi, caci aspectul este foarte important pentru produsele care ajung a fi livrate in restaurantele McDonald’s. Frisch & Frost cumpara 80% din necesarul de cartofi de la 252 de fermieri din Austria, ale caror plantatii se intind pe sute de km din jurul fabricii.

Odata recoltate legumele, acestea sunt transportate la fabrica, unde sunt cantarite si depozitate in cutii mari de lemn. Urmatoarele etape sunt verificarea, sortarea, spalarea si curatarea. Etape la fel de normale, singurele aspecte demne de mentionat fiind urmatoarele: in cadrul sortarii, sunt alesi cartofii mari pentru clientul McDonald’s, iar din cei mici se realizeaza alte tipuri de cartofi, pe care i-am mentionat mai sus.

De asemenea, atunci cand sunt spalati, pamantul inlaturat pe de cartofi este returnat pe plantatie. De aici si ideea ca pierderile acestei fabrici sunt foarte mici, aproape nule. Din totalul produselor, sunt folosite peste 99% dintre ele, inclusiv cojile de cartofi si deseurile sunt utilizate intr-o centrala proprie din incinta fabricii, unde este produsa 20% din energia electrica folosita pentru intreaga activitate a fabricii.

In cadrul etapei de productie, se foloseste o metoda de a indeparta coaja cartofilor. Astfel, cartofii sunt tinuti timp de 10 secunde sub un jet de abur foarte puternic, cu o presiune de 18 atmosfere. Fabrica din Hollabrunn dispune de aparatura care selecteaza produsele cu defecte si le inlatura acestora imperfectiunile. In ceea ce priveste taierea cartofilor, aceasta se realizeaza cu ajutorul unui ''water gun knife'', care presupune trecerea cartofilor printr-un fel de sita, la o viteza destul de mare, impinsi de jetul de apa, sita care le ofera acestora forma specifica.

Urmatoarea etapa, cea de blansare, presupune sterilizarea cartofilor, prin oparire. Zaharul este extras si sunt dezactivate enzimele care ar putea cauza oxidarea. Cartofii sunt uscati timp de 5-20 de minute la o temperatura de 45-100 de grade Celsius pentru ca apoi sa fie prajiti pentru cateva zeci de secunde la o temperatura de 170-195 de grade Celsius, in acest caz prajirea avand rolul de a pastra atributele cartofului in ceea ce priveste textura, culoarea si gustul.

Inainte de a fi congelati la o temperatura de -30 de grade Celsius cartofi sunt raciti, iar in etapa de post-productie acestia sunt cantariti, testati, etichetati si in final, depozitati. Demn de mentionat este faptul ca fabrica Frish & Frost nu se ocupa si cu distributia produselor catre restaurantele McDonald's; ei trimit cartofii prajiti la un centru de distributie care, la randul lui, aprovizioneaza restaurante din 20 de tari europene.

Lamb Weston, de la o fabrica din Oregon, la o companie mondiala

Fabrica Lamb Weston din Hollabrunn este rezultatul unei investitii de 7,8 milioane de euro din 2012 pana in 2014. Pana in iulie 2016, reprezentantii companiei estimeaza ca vor investi alte 2,6 milioane de euro in retehnologizare si achizitia de echipamente. Fabrica din Austria, insa, este cea mai mica din cele cinci detinute de companie in Europa: alte trei in Olanda si una in Marea Britanie.

Istoria Lamb Weston se intinde pe parcursul mai multor decenii. Fabrica din Austria este furnizorul restaurantului McDonald’s din 1982, dar Lamb Weston dateaza inca din 1950, cand un agricultor numit F. Gilbert Lamb a deschis o fabrica in Weston, Oregon. Tot el este cel care a inventat „the water gun knife”, masinaria care a revolutionat taiatul cartofilor.

In 1920, de data aceasta in Olanda, Cees Meijer Sr. isi incepe productia de cartofi si, in timp, familia Meijer se implica in afaceri cu cartofi congelati. Este infiintata compania Meijer Frozen Foods, care, in 1994 fuzioneaza cu cea americana, devenind Lamb Weston Meijer. In 2010, firma preia 74% din actiunile Frisch & Frost, din Hollabrunn. La nivel european, Lamb Weston Meijer are 1.300 de angajati si produce 700.000 de tone de cartofi.

La nivel mondial, Lamb Weston Meijer este un business a carui cifra de afaceri atinge suma 3 miliarde de euro. Are 19 fabrici, 6200 de angajati si produce 3,1 milioane de tone de cartofi in lume anual, ceea ce inseamna 60 milioane de portii pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri