In Romania, pentru ca lucrurile sa inceapa sa se urneasca din loc, a fost nevoie de tragedii. O cladire in care au murit tineri frumosi, un copil omorat de caini vagabonzi, bebelusi care au pierit la Maternitatea Giulesti. Zguduitor, dar adevarat. Pana acum, nu am fost capabili sa prevenim ci doar sa reactionam, limitat si pe perioade scurte, ca urmare a unor evenimente de aceasta natura. Este timpul sa schimbam lucruri, sa luam atitudine. Daca nu clasa politica, noi, oamenii.

Am citit rauri de pozitii acest weekend, am ascultat ore intregi de televiziune. Am vazut oameni rai, haini, la un pas de a fi clasificati drept psihopati si de o insensibilitate care aproape te face sa ii urasti; am citit si vazut oameni buni, uniti, frumosi, tineri si batrani, bogati sau saraci, in marsuri de solidaritate. Am citit marturii cutremuratoare pe care, sunt sigur, le-ai citit si tu. Am vazut eroi care s-au intors sa isi salveze prietenii, familia, din flacari, inghititi fiind chiar ei de fum, scrum.

Am vazut eroi pompieri, politisti, medici si asistente, oameni de rand care au intins maini si si-au oferit ajutorul; de cealalta parte, taximetristi care cereau 50 de lei pentru a transporta raniti la spital, altfel nu se clinteau din loc, preoti care se rugau de la distanta pentru sufletele celor morti in timp ce isi indesau in buzunare bani din slujbe. Proteste pasnice, linistite, impotriva clasei politice, primarilor care se disculpa, impotriva lui Gabriel Oprea, impotriva coruptiei si a sistemului de mite si spagi care, pana la urma, iata, ucide.

Ce trebuie insa facut in continuare?

Doar un weekend nu va ajuta. Doar un weekend in care nu se merge in cluburi, in care se fac controale, in care oamenii ies in strada, nu ajuta. Peste o saptamana-doua, autoritatile se vor relaxa, daca populatia va slabi presiunea, daca mintea colectiva va uita.

Nu trebuie doar ca vinovatii sa fie pedepsiti sever, pe intreaga linie, de la patroni pana la cei care au dat avizele sau au inchis ochii, trebuie ca intregul sistem sa fie obligat, de catre noi, sa isi faca treaba. Actul de preventie sa nu aiba loc doar pe hartii, trebuie sa devina realitate, in teatre, sali de cinematograf, cluburi, baruri, orice loc public, din Comuna Corcova pana in Capitala. Cei care nu le respecta, sa primeasca mai mult decat o amenda minima – sa se inceapa anchete penale. Cei care isi dau avizele pe spaga sau inchizand ochii la nereguli, sa raspunda in fata legii, nu te poti juca cu viata oamenilor.

Am vorbit cu doi arhitecti, prieteni, tineri ca si mine, care mergeau in cluburi, la concerte LIVE, ca multi dintre noi. Avand ochiul format de ani de proiectari, planuri de cladiri si experienta vasta in ceea ce priveste actele necesare pentru deschiderea unor astfel de localuri, ei stiu ce trebuie si ar trebui facut pentru ca un club destinat unui numar mare de persoane sa functioneze legal.

“In primul rand, majoritatea cluburilor din Bucuresti nu ar trebui sa functioneze din cauza lipsei iesirilor. Mori ca sobolanul inauntrul acelor hrube si nu imi imaginez cum au primit autorizatii acele localuri”, spune un arhitect, fara a dori sa fie numit. Mai mult, toate aceste localuri ar trebui sa fie echipate cu sprinklere si drecnchers (sisteme anti-incendiu – n.r.), care lipsesc cu desavarsire la noi, continua el. Nu mai vorbim de sisteme de desfumari si geamuri care sa dea in exterior – de cele mai multe ori, cluburile sub pamant au astupate acele geamuri sau zidite complet.

Un local care are capacitate de cateva sute de oameni trebuie sa aiba cel putin 4-5 iesiri, bine semnalizate, cu afisaje luminoase si, din orice punct al salii, trebuie sa poti ajunge in maxim cativa metri la una dintre iesiri. Usile trebuie sa fie proiectate astfel incat sa se deschida in exterior.

Atunci cand cel putin aceste conditii nu sunt intrunite, la care se adauga multe altele, precum avize de la ISU, avize pentru electricitate, apa, gaze, instalarea de materiale ignifuge in anumite locuri, localul respectiv este doar o bomba cu ceas.

Ce s-a intamplat sambata seara in Bucuresti nu a fost un “accident” si doar “o tragedie”, ci o crima.

Sa luam masuri

O sa incep chiar eu sa fac o lista de cluburi care, in mod clar si apeland doar la un minim bun simt, nu intrunesc obligatiile de functionare in regim de club. Puteti reclama orice local din tara la ISU si la politie. Acest lucru il voi face si eu, cel putin pentru lista de mai jos de cluburi care nu respecta sub nicio forma masurile de preventie legale, in opinia mea.

Sper ca si tu, cititorule, sa iei atitudine si sa nu lasam coruptia, indolenta si nepasarea sa produca victime, macar acum, in al 12-lea ceas.

Goblin, apartinand unuia dintre patronii clubului Colectiv – un tunel lung, cu o singura iesire, inghesuit si in care incap peste 200 de oameni sau mai multi.
Mojo – in subsolul clubului se poate intra exclusiv pe o scara spiralata, din fier, pe care incap, simultan, maxim doi oameni. In club incap cel putin 400 de oameni si se tin inclusiv concerte live.
El Dictator – o singura intrare, fara iesiri de urgenta, la subsol, intr-o vagauna, similar cu ceea ce se intampla in El Comandante si El Comandante Junior.
Revenge, tot un club underground din Centrul Vechi, cu o singura intrare stramta. Expirat, clubul se zvoneste ca deja a fost inchis.
Club A – desi proprietarul sustine ca are toate avizele, invit oficiali ISU sa intre in acel loc intr-o zi obisnuita de sambata, pe la ora 12-1 noaptea, pentru a vedea cum arata localul cu o singura iesire ingusta.

Lista nu este nici pe departe exhaustiva si sunt convins ca extrem de multe locatii nu respecta legislatia – atat in Bucuresti cat si in provincie. Ceea ce trebuie sa facem acum si in viitor, pana cand lucrurile vor intra in normal, este sa le reclamam pe toate, autoritatilor.

Haideti sa folosim telefoanele mobile nu numai pentru a sta pe Facebook si sa postam selfie-uri cu noi la distractie! Haideti sa facem 2 poze intr-un local super aglomerat si, pe loc, sa le trimitem autoritatilor pentru a lua masuri! Fara o presiune constanta din partea noastra, riscam ca totul sa reintre pe fagasul “normal”, al ilegalitatii si pericolului constant.

Pe langa aceste lucruri, sa nu uitam ca suntem unul dintre putinele state din Uniunea Europeana in care INCA se fumeaza in locuri publice. Daca nici ACUM nu se interzice acest obicei criminal pe atatea planuri, atunci chiar nu invatam nimic din tragedii.

Totodata, sa nu uitam si sa iertam greselile celor care ar trebui sa ne slujeasca pe noi, cetatenii – Ministrul de Interne Oprea care a abuzat de pozitia sa, primarii de sector care se disculpa, autoritatile care inchid ochii la nereguli. Sa nu incetam sa iesim in strada, sa incercuim institutiile publice, sa ii facem sa inteleaga ca EXISTAM si ca gandim, ca suntem solidari.

Vezi un stop care nu functioneaza? O groapa in strada care poate ucide un biciclist? Un nesimtit care arunca o hartie pe strada? Un marcaj rutier ascuns vederii de frunzele unui copac? REACTIONEAZA, nu ramane nepasator, contacteaza autoritatile sau intervino direct. Nepasarea este nu numai semn de dezumanizare cat si ilegala. Haideti sa prevenim, nu doar sa reactionam.

Haideti sa schimbam Romania, sa aratam lumii ca PUTEM, ca suntem multi, hotarati si ca ne-am saturat sa fim blazati, condusi de corupti. Haideti sa cladim un Neam.

Sursa foto: Vinsieu.ro: Club A

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri