Urmatoarea editie a Noptii Muzeelor nu va mai avea loc pe 14 mai, cum era anuntata initial, ci in data de 21 mai 2016. "Data evenimentului este aleasa de Ministerul Culturii din Franta si este preluata de fiecare tara in parte", a declarat Dragos Neamu, directorul executiv al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania (RNMR), organizatorul evenimentului, scrie Mediafax.

Dragos Neamu a precizat ca editia din acest an a evenimentului va fi marcata, in Romania, de o premiera - un ghidaj audio-video pe telefoane mobile pentru muzeele din Bucuresti si din alte orase mari din tara, intre care Cluj-Napoca si Iasi.

"Este o aplicatie la care o sa se lucreze, finantata de Ministerul Culturii, prin Administratia Fondului Cultural National", a explicat Dragos Neamu.
Editia din 2015 a Noptii Muzeelor a fost una cu totul speciala, pentru ca a fost marcata de un protest pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), organizatorul evenimentului, l-a propus tuturor muzeelor din tara, membre sau inca neafiliate organizatiei. Astfel, cate o piesa valoroasa din institutiile muzeale care s-au alaturat protestului a fost acoperita. Acest protest subtil si inedit a avut scopul de a atrage atentia publicului si autoritatilor asupra situatiei dramatice in care se afla muzeele Romaniei.

Citeste si:

Potrivit site-ului dedicat evenimentului, printre piesele valoroase care au fost acoperite in semn de protest fata de situatia dramatica in care se afla institutiile muzeale s-au numarat tablourile "Tataroaica", de Nicolae Tonitza, la Artmark, si "Panselute", de Nicolae Grigorescu, la ArtSafari, bustul lui George Enescu, opera a sculptorului Ion Irimescu, la Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", un costum de academician, alcatuit din frac, sabie si bicorn, purtat de George Enescu ca membru al Academiei Romane, incepand din 1933, la Muzeul

National "George Enescu", si Troita din Burlusi, la Muzeul National al Taranului Roman. Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Sursa foto: Daniel Caluian/Shutterstock.com