La rascruce de vanturi, de Emily Bronte

La rascruce de vanturi, de Emily Bronte

Singura carte a autoarei Emily Bronte, "La rascruce de vanturi", a aparut in 1847 si este considerata o capodopera a literaturii engleze. Povestea romanului se desfasoara pe parcursul a patru generatii si prezinta reconstruirea unei iubiri esuate din cauza prejudecatilor din trecut.

Pe aripile vantului, de Margaret Mitchell

Pe aripile vantului, de Margaret Mitchell

Castigator al unui premiul Pulitzer, romanul lui Margaret Mitchell a aparut in 1936 si a fost ecranizat trei ani mai tarziu, avandu-i pe Vivien Leigh si Clark Gable in rolurile principale. "Pe aripile vantului" prezinta societatea Sudului american, inaintea, in timpul si dupa Razboiul de Secesiune din 1861 precum si evolutia mentalitatii protagonistei Scarlet O'Harra, pentru care pamantul era cel mai de pret lucru.

Mandrie si prejudecata, de Jane Austen

Mandrie si prejudecata, de Jane Austen

Poate cel mai celebru roman al lui Jane Austen, "Mandrie si prejudecata" a fost publicat in 1813 si este considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume, ale carui teme principale sunt, precum reiese din titlu, mandria si prejudecatile personajelor principale, Elizabeth Bennet si domnul Darcy.

Romeo si Julieta, de William Shakespeare

Romeo si Julieta, de William Shakespeare

Cea mai cunoscuta poveste de dragoste, "Romeo si Julieta" este o tragedie scrisa de marele poet William Shakespeare despre soarta a doi indragostiti care lupta impotriva destinului.

Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

Publicat in 1925, romanul lui F. Scott Fitzgerald a fost considerat initial o carte despre “generatia pierduta”, insa in timp devine o capodopera, in prezent aflandu-se pe locul al doilea in lista celor mai bune romane ale secolului 20, potrivit New York Times. Romanul prezinta transformarea lui James Gatz dintr-un tanar student sarac in Jay Gatsby, milionar si traficant de bauturi alcoolice, dar si mirajul iubirii dintre el si Daisy Buchanan.

Invitatie la vals, de Mihail Drumes

Invitatie la vals, de Mihail Drumes

“Invitatie la vals” este una dintre cele mai indragite carti de dragoste romanesti. Scrisa de Mihail Drumes in 1936, romanul prezinta o poveste clasica de iubire dintre doi studenti, Tudor si Micaela. Romanul a fost inclus in categoria “literaturii de consum” si a fost ignorat de critica literara, poate tocmai de aceea s-a bucurat de un mare succes in randul cititorilor, succes concretizat prin aparitia a 34 de editii intr-un singur deceniu.

Sotia calatorului in timp, de Audrey Niffenegger

Sotia calatorului in timp, de Audrey Niffenegger

Romanul lui Audrey Niffenegger s-a bucurat de un real succes dupa ce a fost publicat, in 2003, astfel incat in 2009 a fost ecranizat, avandu-i in rolurile principale pe Rachel McAdams si Eric Bana. Povestea de dragoste dintre cei doi este una atipica prin faptul ca Henry sufera de o boala neobisnuita numita cronoafectiune, care il face sa calatoreasca involuntar in timp.

Jurnalul unei iubiri, de Nicholas Sparks

Jurnalul unei iubiri, de Nicholas Sparks

Poate cea mai cunoscuta carte al lui Nicholas Sparks, "Jurnalul unei iubiri" a fost publicata initial in 1996 si a fost chiar romanul de debut al autorului. In 2004, povestea de dragoste dintre Allie si Noah a fost ecranizata, avandu-i ca protagonisti pe Rachel McAdams si Ryan Gosling. Cartea este recomandata ca fiind o lectura obligatorie pentru amatorii de povesti clasice de iubire.

Dragostea in vremea holerei, de Gabriel Garcia Marquez

Dragostea in vremea holerei, de Gabriel Garcia Marquez

"Dragostea in vremea holerei" este una dintre cele mai frumoase si mai tragice povesti din literatura universala. Scris de Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, romanul se inscrie in curentul realismului magic, in care autorul prezinta intalnirea celor doi indragostiti dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

Romanul lui Lev Nicolaievici Tolstoi, unul dintre cei mai mari romancieri din istoria literaturii ruse, a aparut in 1877 si prezinta povestei adulterinei Anna Karenina, care uita de normele si regulile de conduita sociala, de prejudecatile societatii, de sotul si copilul sau si isi urmeaza inima in mirajul iubirii pentru contele Vronski.

Sursa foto: Masson/Shutterstock