Piata de arta s-a maturizat, iar cumparatorii sunt foarte diferiti de cei care achizitionau obiecte de arta in urma cu patru-cinci ani cand a inceput sa se dezvolte acest domeniu, a declarat pentru wall-street.ro Ariadna Zeck, istoric de arta fondator al casei de licitatii AraArt Collection.

„In 2015 s-a facut deja simtit fenomenul maturizarii pietei de arta ce coincide cu schimbarea viziunii cumparatorului de arta din Romania. Cumparatorul de arta de astazi nu mai are nimic in comun cu cel de acum 4-5 ani. Pe scurt: este prudent, este atent si doreste sa fie informat corect. Cu toate acestea, constanta cu care s-au facut achizitiile de arta in ceea ce ne priveste ma determina sa spun ca ritmul vanzarilor AraArt este ritmul egal al muzicii lui Bach, al acelui binecunoscut clavecin bine temperat”, explica Zeck.

Cel mai mult se cauta tablourile

AraArt Collection este o casa de licitatii fondata in 2010 dupa ce anterior a functionat timp de cinci ani ca si galerie de arta.

„Imi amintesc in amanunt, fiindca era 18 septembrie, onomastica mea. Ceea ce s-a intamplat a fost ca mostenitorii colectiei detinute de Mihaela Tonitza, fiica lui Petru, unicul fiu al lui Nicolae N.Tonitza, s-au adresat specialistilor AraArt acum 5 ani. Episodul mostenirea Tonitza m-a motivat in a extinde activitatea comerciala in sfera licitatiilor de arta. Aveam 111 lucrari semnate de cel ce fusese supranumit cel mai mare pictor al generatiei sale, pe care detinatorii doreau sa le puna in vanzare cat mai repede. Cum s-ar fi putut face acest lucru legal, decat deschizand si o casa de licitatie? Asa a aparut AraArt, adaugand diminutivul de la numele me, Ariadna, alaturi de Art”, isi aminteste Ariadna Zeck.

Ea adauga ca afacerea sa nu este un business, ci arta si ca pentru deschiderea casei de licitatii nu a fost nevoie nici de investitii si nici de imprumuturi la banca.

Echipa AraArt este formata din 11 persoane printre care specialisti in restaurare, fotografie, PR, documentatie tehnica, contabilitate.

Casa de licitatii comercializeaza lucrari de arta decorativa, grafica, sculpturi si tablouri, in principal ale pictorilor romani, dar exista si picturi ale unor artisti internationali.

„Cel mai mult se cauta tablourile, dar foarte multi colectionari de arta sunt interesati si de obiectele de arta decorativa (oglinzi, lampi, bomboniere, vaze, seturi de ceai/cafea/lichior etc)”, spune Zeck.

26.000 de euro, cea mai mare suma platita pentru o lucrare in 2015

In 2015, lucrarea licitata pentru suma cea mai mare a fost "Garoafe albe si rosii", semnata de Stefan Luchian. Tabloul a fost adjudecat pentru 26.000 de euro. De asemenea, anul trecut au fost foarte apreciate si lucrarile “Flori in ulcica albastra” (Nicolae Tonitza) si “Tiganca cu trandafir la ureche” a lui Theodor Aman, fiecare fiind adjudecate pentru suma de 15.000 euro.

Pe de alta parte, in 2015 cei mai cautati pictori romani (in functie de numarul de lucrari vandute) au fost Nicolae Tonitza, Constantin Piliuta, Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu si Octav Bancila.

Au vandut obiecte de arta de 0,5 milioane de euro anul trecut

"Fiecare licitatie este unica pentru ca aducem in fata clientilor nostri obiecte de arta diferite de fiecare data. De exemplu, ca in cadrul ultimei noastre licitatii, licitatia AraArt numarul 27, care a avut loc pe 9 decembrie, s-au adjudecat obiecte decorative cu preturi ce pornesc de la 160 euro si pana la 360 euro. De asemenea, am avut o lucrare grafica, un Nud al lui Erhard Amadeus Dier, care s-a adjudecat cu 950 euro, avand pretul de plecare 440 euro. In ceea ce priveste tablourile adjudecate, preturile variaza de la 700 euro, la 5.000 de euro, cea din urma fiind pictura lui Vermont, Portul din Constanta", afirma Ariadna Zeck.

In total, in 2015, AraArt a vandut obiecte de arta de peste jumatate de milion de euro. Ariadna Zeck nu a oferit detalii exacte despre cifra de afaceri a companiei, insa casa de licitatii isi pastreaza un comision de circa 15-20% din valoarea lucrarilor vandute. Astfel, anul trecut casa Ara Art Collection a avut venituri de cel putin 75.000- 100.000 de euro.

In 2014 casa de licitatii a inregistrat o cifra de afaceri de circa 155.000 de euro si profit net de 25.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Printre competitorii AraArt se numara Artmark, Goldart, Alis si Grimberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri