Le Cose Animate

Le Cose Animate

Ioana Bugean, 25 de ani, a deschis magazinul online Le Cose Animate in urma cu mai bine de trei ani, cu o investitie initiala de doar 500 de lei. De atunci timpul ei se imparte intre atelier si fetita sa in varsta de trei ani. Alaturi de mama sa, Ioana Bugean realizeaza pe langa martisoare si decoratiuni interioare, decoratiuni destinate organizarilor de evenimente personale sau corporate, cadouri personalizate pentru diverse ocazii cum sunt nuntile, botezurile sau aniversari. Produsele sunt confectionate manual din lemn si lacuri ecologice sau materiale textile brodate.

Design-ul martisoarelor este gandit imediat dupa perioada sarbatorilor de iarna, iar productia si vanzarea incep la mijlocul lunii ianuarie. In fiecare an, primeste comenzi pentru martisoare din partea companiilor (care cer si 1.000 de bucati), cat si din partea clientilor care isi doresc un dar special, unde volumul poate fi de 5-60 de bucati/comanda.

Vanzarile din perioadele de sarbatori variaza intre 6.000 si 10.000 de euro, profitul fiind undeva la 50%, mai spune Ioana Bugean.

VBoutique

VBoutique

Este antreprenoare inca de la 18 ani, ”cu pauze mici” atunci cand a vrut sa testeze si conditia de angajat, se defineste Veronica Sticlaru, 27 de ani, proprietara VBoutique. Cu aproximativ 1.000 de lei a inceput in urma cu cinci ani sa realizeze primele martisoare cu scopul de a le darui celor dragi. A infiintat un PFA si a cumparat materialele si accesoriile necesare.

”Ideea din spatele martisoarelor brodate cu motive traditionale romanesti este de a darui un martisor cu un motiv specific zonei din care provine persoana care il va primi. Toti suntem mandri de originile noastre (sau cel putin ar trebui sa fim) si primind ceva care ne aminteste de ele cred ca ne face fericiti”, spune Veronica Sticlaru.

Anul acesta s-a organizat temeinic, in ciuda faptului ca are un job full-time. Si-a creat un stoc de martisoare incepand cu luna ianuarie, imediat dupa vacanta de Craciun. Stocul este deja pe terminate si inca are multe comenzi de onorat, astfel incat coase ”la foc continuu”, povesteste Veronica.

Potrivit acesteia, vanzarile de Craciun le depasesc pe cele din luna martie, insa, in medie, pe sezon ajunge la 2.000-3.000 de euro, in timp ce profitul este de 60-70% din vanzari.

Handmade by Kmy

Handmade by Kmy

Camelia Nicoara are 36 de ani si a inceput sa realizeze martisoare quilling, pentru familie si prieteni, in urma cu patru ani, in timp ce era in concediu de maternitate. ”Atunci mi-am descoperit pasiunea pentru quilling, pentru faptul ca din niste banale benzi de hartie pot iesi lucruri minunate”, spune Camelia.

In acest moment, martisoarele reprezinta doar o activitate in afara job-ului, in putinul timp liber ramas, ea fiind designer grafica la o agentie de publicitate si mama unei fetite de 4 ani si jumatate. ”Martisoarele de anul acesta le-am facut intamplator, cautand niste modele noi, deosebite, pentru prieteni. Le-am aratat si colegilor de serviciu si le-am pus si pe pagina mea de facebook si am avut surpriza sa fie foarte apreciate. In acest moment nu am o afacere cu martisoare dar, in urma reactiilor positive avute, am inceput sa ma gandesc serios sa dezvolt ceva in acest sens pe viitor”, adauga Camelia.

Moara de hartie

Moara de hartie

Moara de hartie, din Comana, judetul Giurgiu, organizeaza de mai bine de patru ani ateliere de martisoare cu copii si adulti. Vazand oferta de martisoare de pe piata, echipa si-a dorit inca de anul trecut sa lanseze pe piata un martisor mai special. Asa a aparut ideea Cartisorului poetic, primul dintr-o colectie mai mare, ”un martisor delicat, realizat din hartie realizata manual, presarata cu petale de flori, fire de iarba verde si versuri de primavara”, povesteste Dana Georgescu, cea care coordoneaza echipa din spatele Morii de hartie, formata din persoane cu varsta intre 25 si 46 de ani.

Daca anul acesta au inceput sa conceapa martisoare la finalul lunii ianuarie si le-au lansat la inceputul lui februarie, anul viitor isi propun sa inceapa mult mai devreme pentru a putea face fata unor comenzi mai mari si pentru a pregati din timp o retea de distributie nationala si, de ce nu, internationala, spune Dana. Acest lucru in conditiile in care Cartisoarele au ajuns si la romani din Franta, Rusia, Portugalia si Marea Britanie. Pentru anul acesta echipa Moara de hartie isi propune sa produca cel putin 5.000 de Cartisoare.

Elven Quill

Elven Quill

Cateva coli de hartie colorata, un lipici pentru hartie, un lac special pe baza de apa si o scobitoare pe post de unealta de rasucit hartia, asa a inceput Ioana Raluca Olteanu, 35 de ani, sa realizeze martisoare prin tehnica numita quilling. ”Am inceput sa realizez martisoare in 2014, cand am realizat ca din hartie pot iesi lucruri nemaipomenite, prin tehnica numita quilling. Am ales sa fac asta initial din curiozitate, apoi din placerea lucrului bine facut. Pentru mine este o metoda de relaxare, sunt mamica de doi baietei gemeni de 5 ani si 8 luni”, spune Ioana.

Realizarea propriu-zisa a martisoarelor incepe in cazul ei la finalul lunii ianuarie, insa modelele sunt ”gandite” continuu, sunt notate, incercate si schimbate. ”Nu fac asta ca sursa de venit, ci ca o metoda de relaxare care imi ofera satisfactie personala”, completeaza Ioana.

FestArt Studio

FestArt Studio

Andrei Ursu si sotia sa Simona au impreuna un atelier de creatie in Timisoara, unde, de la inceputul lunii ianuarie si pana spre finalul lui februarie, realizeaza martisoare. Cei doi soti, in varsta de 35 de ani, sunt angajati la propria firma – FestArt Studio – Simona fiind artist plastic ocupandu-se cu partea de creatie, iar Andrei de celelalte aspecte ale afacerii.

”Martisoare facem din anii studentiei, cred ca am inceput acum 15ani in ideea de a strange bani pentru a putea pleca intr-o expeditie in muntii Caucaz, investitia initiala fiind banii nostri de buzunar. Munca noastra este rasplatita in fiecare an, vanzarile tin mult si de firmele mari ce ne solocita marisoare personalizate, iar din profitul obtinut (aici ma refer si la vanzarile din timpul anului) ne putem permite sa stam in chirie si sa ducem o viata decenta”, spune Andrei Ursu.

Sursa foto: Shutterstock