Clientii vor mai incerca sa fumeze in interiorul localurilor si vor putea cumpara in continuare tigari din restaurante si cluburi, dar vor comanda mai putin la masa. Acestea sunt, pe scurt, asteptarile proprietarilor de restaurante, cluburi si restaurante din Centrul Vechi, din 17 martie, de cand fumatul este interzis in orice loc cu un tavan si cel putin doi pereti.

Proprietarii de localuri din Bucuresti au o atitudine diferita fata de subiectul saptamanii, legea antifumat: daca unii dintre ei au pus afise cu "Fumatul este interzis", au instalat incalzitoare afara pentru clientii fumatori si au angajat persoane care supravegheze clientii pentru a se asigura ca va fi aprinsa nicio tigara, altii se intreaba retoric "cum ar trebui sa fie pregatite restaurantele", "ce sa amenajezi afara" sau chiar "nu exista legea antifumat pentru ca nu are norme de aplicare". Oricum ar fi, ei sunt constienti de un acelasi lucru: "legea spune ca nu se fumeaza in interior".

Cum ar trebui sa gasiti restaurantele din 17 martie

"E o lege cu oarecare impact, dar care din punctul de vedere al unui proprietar de restaurant nu implica mai nimic din pacate. Cu tot respectul, cum ar trebui pregatite restaurantele?! Ce sa amenajezi afara? Nu ai ce sa amenajezi afara. Amenajat afara inseamna un loc de fumat?! Daca ai terasa sau in fata usii, se va fuma. Multa lume m-a intrebat cum se amenajeaza restaurantele, faceti locuri intr-un fel. Nu, pentru ca nu avem ce sa facem! Legea spune ca nu se fumeaza in interior", a declarat Catalin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama, cu local inclusiv in Centrul Vechi din Capitala.

Si atunci vor mai fi tigari la vanzare si scrumiere pe masa?

"Normal ca nu vor mai fi scumiere. Ce sa faci cu scrumiera in interior? Gata! E un obiect de care nu mai avem nevoie. Si daca nu punem o scrumiera mare afara, credeti ca oamenii nu vor mai fuma afara? Maturam dupa ei, ca tot acolo vor arunca tigara. Simplu, punem o scrumiera", continua sa spuna Mahu. Totodata, el spune si ca tigarile vor tigarile se vor vinde in continuare, cel putin in restaurantele sale, pentru ca vine perioada teraselor, unde fumatul este permis.

Totusi, el se asteapta ca valoarea notei de plata sa scada cu 10%-15%, pentru ca "oamenii vor avea tendinta sa comande mai putin. Nu vor comanda al doilea pahar de vin. Ce o sa se intample in realitate o sa vedem de maine incolo. Nu exista nici un guru in domeniu care sa spuna asa se va intampla".

Cine va fi vazut ca fumeaza va fi scos afara si nu o sa-l mai lasam sa intre.

In acelasi timp, proprietarul Club A spune ca nu mai vinde tigari de un an de zile si, mai mult, odata cu legea antifumat, a angajat patru persoane pentru a supraveghea localul si a le reaminti clientilor ca nu se mai fumeaza.

"O sa pun afise cu fumatul interzis in fiecare zona a clubului si a cafenelei, in care sa vada toata lumea. Si la intrare, si in interior, si la toaleta, bar. Am angajat inca 4 persoane pentru supervizare si pentru a se plimba printre clienti. Persoana care face control acces va anunta fiecare persoana ca fumatul este interzis. Duminica am avut sedinta cu angajatii. Eu sunt sigur ca o sa incerce sa fumeze. Cine va fi vazut ca fumeaza va fi scos afara si nu o sa-l mai lasam sa intre", a explicat Mihai Ionescu, patronul Club A si al cafenelei de deasupra clubului.

Personalul are fisa de instructaj ca sa nu am eu surprize dupa aceea.

Un alt patron cu local in Centrul Vechi s-a gandit mai mult la confortul clientilor fumatori decat indepartarea acestor si a pregatit incalzitoare, paturi si scumiere la usa restaurantului. Asa ca cine merge la Red Angus va avea parte de acest "tratament" in timp ce se bucura de tigara afara. Paturile si incalzitoarele l-au costat pe proprietar 1.000 de euro. "Am instruit personalul pe partea de fumat pentru ca sunt si amenzi si nu cred ca se joaca nimeni. Personalul are fisa de instructaj ca sa nu am eu surprize dupa aceea", sustine Dragos Panait, proprietarul restaurantelor Red Angus si The Beef Club, pregatite la fel pentru respectarea legii antifumat.

Excentric din fire, Mugur Mihaescu, proprietarul St. Patrick Pub, aflat tot in Centrul Vechi, subliniaza ca nu va aplica legea antifumat pentru ca aceasta nu exista atata timp cat nu are norme de aplicare. Ca atare, el spune ca nu a facut nicio modificare in local si ca nu stie inca daca va pune in local afise cu "Fumatul interzis". Mai mult, el spune ca fumatorul nu vrea sa fie aruncat in strada cand ploua, ca legea antifumat inseamna discriminare si ca astfel s-ar dori ca nefumatorii sa nu mai aiba masini cu combustil pentru ca ii polueaza plamanii. In orice caz, Mugur Mihaescu spune ca va organiza pe 17 martie, cand este sarbatorit Sf. Patrick, o petrecere de "ingropat fumatul".

Sursa foto: photobeginner/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri