Daca esti parinte, atunci stii deja cat de dificil este uneori sa iti educi copilul. Stii cat de de dificil este uneori sa ramai ferm in fata lui, cat de neplacute sunt momentele cand trebuie sa-l determini sa faca ceva sau cat de greu e sa cauti un raspuns adecvat la una dintre intrebarile lui incuietoare. Numai timpul va demonstra daca educatia primita a fost buna sau nu, dar peste ani s-ar putea sa fie prea tarziu ca sa-i mai schimbi unele deprinderi.

Cresterea unui copil este o responsabilitate imensa si nu poate fi lasata la voia intamplarii. Este mult prea importanta, miza este mult prea mare, iar esecul este absolut inacceptabil.

Iata o lista de carti pe care parintii din intreaga lume se ghideaza acum in cresterea copilului, carti pe care le-au validat chiar parintii, cumparandu-le si recomandandu-le.

1. Parenting neconditionat, de Alfie Kohn

Carti parenting

Una dintre cele mai convingatoare carti despre felul cum iti poti creste copiii, Parenting neconditionat atrage atentia asupra faptului ca educatia se face prin comunicare, nu prin impunere. Alfie Kohn este un autor specializat in educatia copiilor si este atat de respectat in bransa incat il recomanda chiar si autorii altor carti de acest fel. Metoda sa poate fi frustranta pentru parinti, pentru ca se bazeaza pe cladirea unui sistem de comunicare, nu pe obtinerea imediata a disciplinei.

2. Parinti linistiti, copii fericiti, de Laura Markham

Cartea muta centrul de greutate catre zona emotionala, trasand ca directie obtinerea unei legaturi afective sanatoase intre parinte si copil. Intelegerea de catre parinti a propriilor stari emotionale este singurul garant al unei comunicari empatice reusite. Parinti linistiti, copii fericiti este nu doar un ghid pentru educatia copilului, dar si calea catre o atmosfera pasnica in familie.

3. Creierul copilului tau, de Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson

Scrisa de un neurochirurg si un specialist in consiliere parentala, cartea este o abordare interdisciplinara a mecanismului invatarii la copii, asociind educatia cu formarea unor noi cai neuronale. Creierul copilului tau ofera 12 strategii educative care pot fi folosite pentru a creste un copil mai multumit, mai vesel si, in cele din urma, mai fericit.

4. Nurtureshock, de Po Bronson si Ashley Merryman

Carti parenting

A starnit un adevarat taifun, nu doar de vanzari dar si de reactii din partea cititorilor si criticilor. Dupa cum anunta si titlul, Nurtureshock este in primul rand un demolator de mituri, un dus rece care determina parintele sa isi reevalueze principiile si felul cum priveste educatia. Totul este pus sub semnul intrebarii, de la respectarea orei de culcare pana la tabuurile legate de corectitudinea politica si de folosirea incurajarilor pentru orice. Rezultatul este o carte sincera, oarecum brutala si imposibil de ignorat.

5. Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman si Ross Campbell

Premisa cartii este ca fiecare copil este unic, asa ca trebuie intai sa interpretam comportamentul sau pentru a putea comunica eficient cu el. Titlul Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor se refera la mijloacele prin care parintele isi poate transmite in mod eficient sentimentele: timpul acordat, cuvintele de incurajare, darurile, serviciile sau mangaierile fizice. Cartea este pe primul loc ca best seller New York Times, cu peste un milion de exemplare vandute.

6. Parenting from the inside out, de Daniel J. Siegel si Mary Hartzell

Plina cu informatii din domeniul neurobiologiei, cartea exploreaza teoria ca experientele din copilaria parintilor formeaza modul in care acestia isi cresc la randul lor copiii. Ambii autori sunt specialisti in psihologia copilului, astfel ca observatiile lor sunt cat se poate de pertinente. Parenting from the inside out este deja un clasic al domeniului, cartea fiind reeditata de nenumarate ori de la prima ei aparitie, in 2003.

7. Pedepsiti prin recompense, de Alfie Kohn

Carti parenting

Un alt best seller al lui Alfie Kohn, cartea isi propune sa demonteze mecanismul recompensei ca mijloc educativ. Scrisa cu umor si plina de exemple accesibile, Pedepsiti prin recompense arata ca sistemul de conditionare da rezultate superficiale si functioneaza numai pe termen scurt, obtinand doar o obedienta temporara din partea copilului. Pe termen lung insa e nevoie de o alta strategie, pe care Kohn o prezinta pe larg in a doua parte a cartii.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri