Povestile oamenilor care au pornit de la mai nimic pentru a ajunge sa-si astearna lumea la picioare sunt de fiecare data fascinante. Accidente neprevazute, intalniri sub semnul Fortunei si o cantitate supraomeneasca de pasiune sunt de obicei ingredientele care puncteaza o astfel de poveste. Audemars Piguet este o asemenea companie. Dar, spre deosebire de multi alti furnizori de lux, AP a avut parte de un destin special.
Libertatea, mai presus de orice

Creatori de moda, de parfumuri sau de bijuterii, ba chiar si varfuri ale orologeriei elvetiene au avut parte de minunata poveste a visului implinit: imperiul nascut din nimic. Pentru cei mai multi insa, pretul a fost sufletul: deasupra pasiunii, dincolo de arta, lumea moderna a adus marketingul, profitul, eficienta, cota de piata, brand awareness-ul. In cele din urma, geniile care incantau lumea au ajuns un soi de angajati in departamentele de ceasuri, parfumuri sau croitorie ale grupurilor si corporatiilor. Mostenitorii traditiilor vechilor case au vandut afacerile predecesorilor fara niciun regret. Creatia supusa calculului contabil a ajuns sindromul definitoriu al noului mileniu.

Printre putinii visatori care au reusit sa infrunte vremurile fara niciun compromis se afla una dintre cele mai renumite manufacturi de orologerie elvetiana - Audemars Piguet. La doua sute de ani dupa ce Pierre Guignard construia ceasul bisericii din Vale des Joux si la 135 de ani de cand era autorizata prima manufactura de ceasuri, o intalnire intamplatoare intre Jules Audemars si Edward Piguet avea sa conduca la o serie de revolutii in lumea ceasurilor. Compania creata de cei doi si-a pastrat pana in ziua de azi atat independenta, cat si structura atributiilor.

18 modele pentru nasterea istoriei

Audemars si Piguet erau prieteni din copilarie, insa 1875 poate fi considerat anul in care cei doi se intalnesc in domeniul ceasurilor. Audemars era, la acea vreme, furnizor de mecanisme complicate (complicatiile sunt functiile suplimentare ale unui ceas, dincolo de indicarea orei), insa creatiile sale devenisera prea pretioase pentru a mai fi instrainate. Piguet si-a asumat problemele tehnice legate de vanzari si marketing. De atunci si pana in zilele noastre descendentii lui Piguet se ocupa de administrare, iar cei ai lui Audemars - de creatie.
Compania a prosperat continuu. A depasit Primul Razboi Mondial si marea despresiune, punand accentul pe ceasurile de dama si pe modelele ultra-subtiri.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Audemars Piguet a inceput sa produca si ceasuri ceva mai accesibile, pentru a cuceri o piata inca neobisnuita cu adevaratul lux. Insa marea evolutie a companiei a inceput in 1972, cand linia Royal Oak a reusit sa se impuna in era ceasurilor electronice si a carcaselor ovale. Royal Oak a fost prima linie de lux care a intrebuintat otelul, chiar daca majoritatea potentialilor clienti inca traiau in vremea cand luxul era sinonim cu aurul, platina sau diamantele. Otel in exterior, aur in interior, a fost motto-ul liniei cu carcasa octogonala. Si chiar daca, dupa ani, carcasa de otel a fost urmata de altele, din metale pretioase sau din aliaje de navete spatiale, logo-ul a fost inteles corect: Adevaratul aur sunt mainile celor care construiesc aceste ceasuri.

Recorduri si inovatii

De-a lungul timpului, Audemars Piguet a reusit sa construiasca unele dintre cele mai mari capodopere ale orologeriei, iar istoria companiei a fost punctata des de recorduri si inovatii: 1882 - primul ceas de buzunar care avea calendar perpetuu; 1890 - mecanism 14-linii cu minute repeater si calendar perpetuu; 1891 - cel mai mic minute repeater din lume, doar 18 mm diametru; 1892 - primul ceas de mana cu minute repeater din lume; 1915 - cel mai mic mecanism cu minute repeater din lume (diametrul de 15,8 mm; legenda spune ca unul dintre maestrii din atelier a vrut sa-l faca dupa masura verighetei sale), 1921 - primul ceas de mana cu afisarea completa a calendarului si fazelor lunii, carcasa in forma de perna; 1924 - primul ceas cu jumping hours; 1925 - cel mai subtire ceas de buzunar (mecanism de 1,32 mm); 1946 - cel mai subtire mecanism din lume dintr-un ceas de mana, calibru 2003: doar 1,64 mm grosime; 1960 - cel mai subtire ceas de dama (2,64 mm); 1978 - primul ceas de mana automatic ultraplat, avand calendar perpetuu; 1986 - primul si cel mai subtire ceas de mana cu mecanism tourbillon (face ca ceasul sa functioneze fara eroarea cauzata de gravitatie); 1988 - cel mai subtire mecanism cu minute repeater; 1990 - Dual Time si primul ceas de mana automatic cu tourbillon, cu afisarea datei si a rezervei de functionare; 1994 - primul ceas de mana cu gong mare si mic si marcare sonora a sferturilor de ora; 1996 - Audemars Piguet modifica modelul din 1988, adaugand un al treilea gong pentru sferturile de ora, iar ceasul devine un minute repeater cu un lant de clopote; 1998 - primul minute repeater cu grup de clopote cu trei gonguri: densitatea componentelor atinge 170 pe centimetru cub.

Noua era

La sfarsitul anilor 90, dupa ce Audemars Piguet a reusit sa cucereasca intreaga lume prin eleganta, rafinament si precizie, se parea ca nu se mai poate intampla nimic. Totusi, compania a mai facut un pas si a produs cateva piese de exceptie, care isi merita locul in orice muzeu sau enciclopedie de orologerie. In 1999, era prezentat un nou mecanism manufacturat, mecanic, de calibru 3090, care marca lansarea unei linii de exceptie - Tradition dExcellence, care consta in 20 de exemplare a cate opt modele. Ajunsa in 2006 la al cincilea model, colectia e formata exclusiv din bijuterii ale tehnicii.

In 2000, apare spectaculosul Jules Audemars, avand calendar perpetuu, fazele lunii, ecuatia timpului (diferenta dintre ora astrala si ora locala, valori ce coincid doar in patru momente ale anului) si ecuatia orei rasaritului si apusului. In 2001, este lansat inovatorul Metropolis, un ceas ale carui cadrane indica simultan 24 de fuse orare in locul fazelor lunii, ceasul avand si calendar perpetuu.
Calendarul perpetuu nu va avea nevoie de nicio reglare pana in anul 2100, fazele lunii pana in 2127, iar atunci cand va fi nevoie de un reglaj, acesta se va face printr-o simpla apasare de buton.

In rest, Audemars Piguet nu inceteaza sa surprinda. Brosurile si cartile de la Helvetansa, singurul reprezentant autorizat al AP, povestesc despre tot soiul de minunatii: ceasuri care nu mai au nevoie de lubrifiere, ceasuri ale caror carcase necesita 250 de operatiuni, ceasuri cu peste 450 de piese componente, ceasuri create special pentru a insoti masinile de curse ale Maserati sau pentru a sarbatori 90 de ani de la nasterea companiei italiene de automobile si mii de alte asemenea raritati. In fapt, pana si denumirea de ceas este improprie pentru Audemars Piguet. In engleza se face deosebirea intre wrist watch si time piece. Abia de curand, romanii au inceput sa utilizeze termenul de piesa, insa si acesta pare banal in fata unui AP imbracat in diamante si acoperit cu eternul cristal de safir care a devenit standardul companiei. Inca mai asteptam sa se inventeze un cuvant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri