Studiul Happy Planet Index a luat in calcul nivelul starii de bine al locuitorilor din 140 de tari si nu starea economiei, PIB-ul pe cap de locuitor, nivelul de trai si sistemul de sanatate, cum analizeaza studiul concurent World Happiness Report, care plaseaza Danemarca pe primul loc in topul celor mai fericite tari din lume.

5. Vietnam

5. Vietnam

Vietnam este cea mai fericita tara din Asia, care a intrat in acest top desi PIB-ul per capita este de 24 de ori mai mic decat la vecinii din Hong Kong. In plus, Vietnamul si-a propus sa devina o natiune dezvoltata pana in 2020. Pana atunci, insa, tara asiatica este inca o destinatie salbatica cu peisaje care iti taie respiratia si care merita descoperita cat mai repede.

Ce poti vedea in Vietnam

Pe langa capitala Hanoi si Parcul National Phong Nha-Ke Bang cu pesteri si grote de 70 km lungime, o experienta de scris in carti este golful Halong Bay, unde vei desoperi satul plutitor Cua Van, unde casele plutesc pur si simplu pe apa. Aici, locuiesc 733 de oameni in 176 de "gospodarii", iar multe dintre ele au antene parabolice, potrivit Ha Long Bay Tours. In Cua Van poti sa experimentezi stilul de viata autentic al locuitorilor care traiesc in mare parte din pescuit. Practic, aici te poti lasa dus de val la propriu intr-o barca si poti contempla asupra peisajului completat de muntii din jur.

Bilete de avion: de la 614 euro dus-intors

Sursa foto: PhotoRoman/Shutterstock.com

4. Vanuatu

4. Vanuatu

Vanuatu, o tara insulara din Oceania, care pare izolata pe aceasta planeta, este a patra cea mai fericita tara din lume, desi nu are armata si are un PIB per capita de 20 de ori mai mic decat vecina Australia. In plus, cu toate ca este o tara multiculturala in care se vorbesc peste 100 de limbi, Vanuatu este un loc democratic si pasnic.

De ce sa mergi in Vanuatu

Vanuatu este formata din 83 de insule si este una dintre tarile in care ajung cei mai putini turisti si asta pentru ca aici se ajunge destul de greu. Insa numarul mic de turisti ar trebui sa te faca cel putin sa iti imaginezi cum ar fi sa ajungi intr-un astfel de paradis izolat pe harta lumii. Vanuatu este, asadar, o destinatie a peisajului: plaje exotice, paduri tropicale, recifuri de corali si vulcani. Asa ca daca ajungi aici poti merge pana la craterul Yasur, cel mai accesibil vulcan din lume, poti descoperi tarmurile cu nisip alb si lumea subacvatica si te poti aventura prin jungle si plantatii de nuca de cocos.

Sursa foto: Karin Wassmer/Shutterstock.com

3. Columbia

3. Columbia

Columbia, a treia cea mai fericita tara din lume, este poate mai putin aleasa decat vecina Peru, cel putin decat turistii romani, insa este o destinatie care merita descoperita.

Cu Amazonul, muntii Anzi, plaje la Marea Caraibelor, deschidere la Pacific si Desertul Tatacoa, Columbia are tot ce ti-ai dori de la o destinatie de vacanta. La acestea se adauga capitala Bogota si orasul Cartagena. Astfel, Columbia, cu varfuri inzapezite, peisaje exotice, paduri tropicale si jungle, este o destinatie mai degraba pentru turistii activi si aventurosi. In plus, este o tara cu aroma (la propriu), pentru ca se spune ca aici poti savura cea mai buna cafea.

Bilete de avion: de la 707 euro dus-intors

Circuit Columbia: 2.870 euro/persoana

Sursa foto: Andrey Gontarev / Shutterstock.com

2. Mexic

2. Mexic

Cand spunem Mexic, ne ducem cu gandul la cartelurile de droguri, dar nu acesta este motivul pentru care (metaforic) este a doua cea mai fericita tara din lume. De ce? Ca o comparatie, starea de bine a locuitorilor este mult mai buna decat cea a vecinilor din SUA, desi economia Mexicului este de cinci ori mai mica.

De ce sa mergi in vacanta in Mexic

Daca esti pasionat de istorie si civilizatii, Mexic are o oferta generoasa: aici descoperi civilizatia maya prin vizitarea ruinelor din Peninsula Yucatan, cu faimoasa piramida Chichen Itza, piramidelor Teotihuacán si oraselor Uxmal si Palenque. Pe langa acestea, Mexic este si o destinatie de plaja, pentru care cele mai recomandate sunt Cancun, recunoscut pentru cazarea de tip all inclusive, cluburi si plaje cu nisip alb, Cozumel si Acapulco.

Bilete de avion: de la 800 euro dus-intors

Sejur in Cancun: 1.450 euro/persoana (transport, cazare si toate mesele)

Sursa foto: Pixabay

1. Costa Rica

1. Costa Rica

Desi este mai saraca decat alte tari de pe continentul american, Costa Rica este cea mai fericita tara din lume pentru ca locuitorii de aici o stare de bine mult mai buna decat cei din SUA sau Marea Britanie, spre exemplu, si traiesc si mai mult decat acestia.

De ce sa calatoresti in Costa Rica

Costa Rica este singura tara din lume care a renuntat la armata, in 1949, pentru a investi in dezvoltarea ecoturismului, agriculturii, sanatatii si calitatii vietii. Astfel, cand vorbim de turism, Costa Rica este o bijuterie in America Centrala, unde gasesti la un loc tot ce iti poti dori de la natura: plaje cu palmieri, jungle, vulcani, munti, delta si parcuri nationale spectaculoase. Asa ca in Costa Rica nu trebuie sa ratezi traversarea junglei cu un tramvai aerian, gradinitile si cascadele La Paz, vulcanul Poas, zona vulcania Arenal, delta Tortuguero (tinutul broastelor testoase), Rezervatia Monteverde Cloud Forest, plajele Tamarindo si Mentezuma si capitala San Jose. Pe scurt, acum ai cele mai bune motive sa planuiesti o vacanta aventuroasa in tara in care salutul traditional este "Pura Vida".

Bilete de avion: de la 614 euro dus-intors

Circuit 13 zile in Costa Rica: 2.850 euro/persoana

Sursa foto: Simon Dannhauer/Shutterstock.com

Sursa foto: Barry Singleton / Shutterstock.com (imagine din cea mai fericita tara din lume)