Radu Vatcu este un antreprenor care are putin timp liber pentru ca este mereu plecat pe alte continente, spre varfuri de munte, in jungle, in triburi din Etiopia sau la capat de lume. Pare un paradox, dar calatoriile sunt pasiune si business, timp liber si munca in acelasi timp pentru romanul care a calatorit opt luni in 2015.

Radu Vatcu (47 ani) calatoreste ca sa faca bani, in timp ce cei mai multi romani strang bani ca sa calatoreasca. In 2010, el a transformat pasiunea pentru munte intr-o agentie de turism de aventura care sa-i permita sa-si exprime dorinta de a urca pe varfuri de mii de metri si de a ajunge in locuri putin atinse de om alaturi de alti oameni. Acum, pasiunea lui Radu Vatcu se confunda cu business-ul si putem spune ca antreprenorul este tot timpul in vacanta sau ca are putin timp liber pentru ca este mereu plecat in lume.

"Fiecare om are placerea de a calatori, cu gandul sau fizic: unii o fac mai comod stand pe canapea si citind o cartea, dar eu imi doresc sa scriu propria mea carte despre experientele din calatorii, nu sa citesc fictiune sau realitate scrisa de altcineva", spune Radu Vatcu, in prezent proprietarul agentiei Extreme Travel, de la care anul acesta asteapta o cifra de afaceri de 500.000 euro.

Antreprenorul a facut sute de trasee montane in lume (vezi imagini in galeria foto), a urcat pe unele dintre cele mai inalte varfuri din lume (mai putin optmiarii) si a ajuns pe toate continentele. Asa ca daca am considera ca Radu Vatcu este "la munca" atunci cand calatoreste in lume alaturi de clientii sai, turistii, atunci am incheia aici discutia despre timpul sau liber ca antreprenor, care este aproape inexistent si pe care il petrece la casa de vacanta de la poalele muntilor Piatra Craiului. Dar Radu Vatcu este un exemplu de paradox in antreprenoriatul romanesc: este la munca si in vacanta in acelasi timp.

Cum s-a nascut pasiunea pentru calatorit

"Te nasti cu pasiunea in sange, nu apare pe parcursul vietii", tine sa clarifice Radu Vatcu. Nascut in Sinaia, el a fost dintotdeauna pasionat de urcatul pe munte si, de aici, s-a dezvoltat mai tarziu dorinta de a strabate lumea. Atat de pasionat de a pleca in lume incat s-a dus la facultate in Timisoara pentru a se simti cu un picior afara din tara.

"Calatoria este, dupa mine, cel mai complex lucru pe care il poti face in timpul vietii", spune antreprenorul, care prima oara a iesit din tara in 1990, cand a mers in Franta invitat de o prietena frantuzoaica. Iar asta a fost pentru multi ani prima si ultima calatorie pentru ca a deschis un depozit cu materiale pentru instalatii electrice in care a ramas blocat ani la rand.

"Acolo mi-am petrecut eu vreo 15 ani din viata, intr-o munca care ma solicita 12-14 ore pe zi. Concediile erau cu telefonul la ureche, sa nu cumva sa pierd vreo comanda", isi aduce aminte Radu Vatcu. "Mi-am dat seama ca viata trece, nu pot sa zic ca firma nu mi-a adus niste castiguri materiale, dar pana la urma nu asta este totul. Daca ti-a trecut viata, poti sa fii superbogat, nu ai facut nimic", vine si argumentul lui pentru decizia a pune capat muncii in depozit si a incepe "munca" cu calatoriile. Cand?

O calatorie de o luna si jumatate in Argentina, timp in care facut si o expeditie de doua saptamani pe varful Acconcagua (6.962 metri), in ianuarie 2008, alaturi de un prieten, a fost declicul pentru Radu Vatcu. "In momentul in care m-am intors aveam in cap un singur gand: cum sa continui si cum sa scap de jobul ala pe care il aveam si care ma tinea inchis in birou, munca mi se parea extrem de monotona, deja nu mai aveam rabdare sa rezolv treburile si atunci prima data am vorbit cu amicul meu si am zis ce ar fi sa facem un business in domeniul asta", povesteste antreprenorul, care a lansat Extreme Travel in 2010, odata ce a plecat la safari in Kenya cu primul grup de turisti. De atunci, putem spune ca romanul este intr-o vacanta continua.

Am intrecut orice limita, nu stiu cata lume din Romania este plecata cat am fost eu.

"In cate tari ati fost pana acum?", il intreb curioasa. "Nu le-am numarat, dar am fost pe toate continentele", imi raspunde proprietarul Extreme Travel. Asa ca in sase ani el a urcat pe 8 varfuri mai inalte, Denali, Acconcagua, Kilimanjaro, Elbrus, Kazbek, Mont Blanc, Mount Kenya, Toubkal, dintre care unele le-a urcat de 4-5 ori, si a vizitat zeci de tari in care multi romani nici nu au ajuns.

"In cei 15 ani (n.r.: in care s-a ocupat de depozit) nu am calatorit nici macar 10% din cat calatoresc astazi. Acum deja am intrecut orice limita", spune Radu Vatcu razand. "Nu stiu cata lume din Romania este plecata cat am fost eu in ultimii ani. Anul trecut am fost plecat 8 luni din 12. Anul asta inceputul de an a fost mai liber, dar apoi a inceput sa se aglomereze", continua sa povesteasca antreprenorul, care nu are timp de concediu, asa ca atunci cand se poate isi ia familia in expeditiile cu turisti.

Experiente socante in lume?! Fete biciuite in Etiopia

Radu Vatcu spune ca nu l-a socat vreo activitate sau vreun popor din cate a vazut, insa a avut "tot felul de evenimente": de la cutremurul din Nepal care l-a prins pe munte in Himalaya, ninsoare drastica tot in Nepal la ploaie in cel mai arid desert din lume, Atacama, la biciuirea femeilor in Etiopia, care era de fapt un ritual organizat special pentru turisti. "Nu am inteles de ce fetele erau lovite cu niste nuiele, dar lovite la modul ca le taia pielea pe spate. Era dureros, dar era si o mandrie pentru ele, bineinteles ca puteau sa se retraga, insa voiau sa arate ca rezista. Era o activitate pentru turisti.. ca sa faca bani, organizata in mijlocul savanei, nu in sat", povesteste Radu Vatcu.

Dar o experienta placuta? Antreprenorului calator ii place nyama choma, o mancare traditionala din Kenya, care inseamna friptura de capra taiata cu un iatagan, presarata cu sare si servita cu o salata de rosii cu ceapa si o mamaliga locala numita ugali.

Alte experiente pe lista lui Radu Vatcu este Asia, pe care vrea sa o strabata mai bine, in special China. "In curand o sa ajung in India, sunt curios daca ma prinde, am inteles ca unii oameni se indragostesc de india, altii nu se mai intorc niciodata", mai spune Radu Vatcu, care in acelasi timp planuieste sa urce pe cateva varfuri mai putin accesibile, Ruwenzori (Uganda), Ojos del Salado (Chile) si Pico de Orizaba (Mexic).

"Pana cand va vedeti calatorind in acest ritm?", il intreb pe antreprenorul calator care in prezent are 47 de ani. "Intre 55 si 60 ani probabil ca va trebui sa iau o decizie. Sotia tot spera ca o sa ma las (rade). Dupa ce am prins gustul calatoriilor, nu ma mai las de asta. Nu as putea sa stau pe loc, dupa ce am umblat atata. Daca nu o sa mai fie un business, o sa o fac pentru mine", conchide Radu Vatcu.

Fotografiile au fost realizate de Ioana Sandu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri