Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat, sambata, pe Facebook, ca situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, marcand astfel un prim pas facut in directia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, scrie News.ro.

In intervalul 24 octombrie - 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care Romania a fost reprezentata de Irina Iamandescu, director in cadrul Institutului National al Patrimoniului din Bucuresti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al Romaniei la UNESCO, si de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al Romaniei la UNESCO.

”In sedinta din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizatiei pentru obiectivele de inclus in lista indicativa a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptata si includerea sitului Rosia Montana, propus de Romania, pe lista indicativa UNESCO”, a scris Ministrul Culturii, pe Facebook.

Corina Suteu a precizat ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.

”Precizam ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care conteaza”, a adaugat ministrul.

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) a fost fondata pe 16 noiembrie 1945. Organizatia are sediul sediul general la Paris, Franta, dar detine si 73 de suboficii active in diverse tari ale lumii.

UNESCO are 195 de state membre si 9 state asociate. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.

Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in educatie, stiinta, cultura, si comunicatii, pentru a se reusi stabilirea unui respect fata de justitie universal, pentru corectitudinea justitiei si pentru drepturile si fundamentele omului liber, indiferent de rasa, limba sau religie, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO consta in a mentine o lista de situri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, iar conservarea si salvarea lor prezinta o importanta deosebita pentru comunitatea mondiala.

Sursa foto: salajean/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri