Unul din trei romani nu isi permite sa iasa in oras cu prietenii sau familia nici macar o data pe luna, iar cele mai afectate sunt persoanele in varsta, se arata intr-un raport realizat de Eurostat. Procente similare se mai intalnesc in Ungaria si Bulgaria.

Astfel, datele Eurostat arata ca mai mult de o treime (35,7%) dintre cetatenii Romaniei nu isi permit, din lipsa de resurse, sa iasa nici macar o data pe luna in oras la un suc sau sa serveasca masa la un restaurant. Mai mult, cifra creste la 43% in cazul persoanelor cu varste de peste 65 de ani.

Procente similare in ceea ce priveste persoanele care nu isi permit sa iasa macar o data pe luna se intalnesc in Ungaria (36,5%) si Bulgaria (30%), dar si in Grecia (20,7%), Malta (19,2%), Irlanda (18,4%) si Lituania (17,4%).

La nivelul Uniunii Europene 13% din populatia de peste 16 ani recunoaste ca nu isi permite da iasa in oras cu prietenii sau familia la un suc sau sa serveasca o masa, nici macar o data pe luna, din cauza banilor. In acelasi timp, 17,8% din europeni nu isi permit sa participe in mod regulat la o activitate de petrecere a timpului liber.

Tarile in care oamenii isi permit sa iasa in oras

La polul opus, cel mai bine stau suedezii, doar 1% din populatia Suediei afirmand ca nu isi permite sa iasa in oras in fiecare luna. De asemenea, procente sub 5% ale cetatenilor care nu isi permit sa iasa in oras cu familia sau prietenii macar o data pe luna se intalnesc in Finlanda (1,5%), Danemarca (3,2%), Olanda (3,3%), Cehia (3,4%) sau Luxemburg (4,1%).

Ne petrecem majoritatea timpului liber stand acasa

Eurostat a masurat si masura in care cetatenii unei tari isi permit sa participe in mod regulat la activitati de petrecere a timpului liber.

Nici din acest punct de vedere Romania nu sta bine, peste jumatate dintre romani (56,1%) afirmand ca nu isi permit sa ia parte in mod regulat la vreo activitate atunci cand au timp liber. Rate apropiate se intalnesc si in Bulgaria (37,5%), Lituania (35,2%) si Ungaria (32,4%).

Sunt insa si tari in care lumea profita de timpul liber si participa la diverse activitati. Astfel, tarile in care foarte putini dintre cetateni nu isi permit sa participe frecvent la activitati de petrecere a timpului liber sunt Finlanda (3,2%), Luxemburg (4%) ai Suedia (4,2%).

In majoritatea statelor membre UE, populatia apta de munca este afectata in mod deosebit. Singurele exceptii sunt Danemarca, Irlanda si Regatul Unit, unde ponderea este mai mare in randul tinerilor, si Estonia, Romania si Letonia, unde mai afectate sunt persoanele in varsta.

Datele au fost colectate la nivelul anului 2014.

Sursa foto: Monkey Business Images | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri