Ronda

Ronda

Este clasic sa mergi intr-un city break la Roma, Paris sau Barcelona, asa ca iti propun sa ajungi si in orase mai putin strabatute de turisti. Un exemplu este Ronda, orasul de pe stanci din sudul Spaniei - un loc parca facut dupa carti de basme.

Ronda se afla mai exact la 100 de km de Malaga, asa ca in scurta ta vacanta le poti vizita pe amandoua. In orice caz, destinatia ta principala trebuie sa fie Ronda, unul dintre cele mai frumoase locuri din regiunea Andaluzia. Ronda este considerat un "oras rupt in doua" si asta pentru ca este strabatut de raul Guadalevin care taie orasul formand canionul El Tajo, cu o adancime de peste 100 metri. Peste canionul El Tejo se afla trei poduri care iti ofera o priveliste la care te-ai uita ore in sir. Ce vezi in Ronda: Plaza del Toros, Piata Spaniei, Museo Taurino, parcul Alameda del Tajo.

Bilete de avion: 222 euro dus-intors

Sursa foto: M.V. Photography/Shutterstock.com

Bordeaux

Bordeaux

Cand spunem Franta ne gandim automat la Paris, insa in Hexagon sunt si alte orase deosebite pe care merita sa le descoperim. Unul dintre ele este Bordeaux, un oras cu bun gust si la propriu, si la figurat: asa ca aici descoperiti aroma vinului, sarmul locului si vibratia unei destinatii incantatoare.

Primul loc pe care sa-l vizitati in Bordeaux este La Cite de Vin, un parc tematic si un muzeu dedicate vinului, unde un tur complet costa 20 euro/persoana, pret care include o degustare de vin pe terasa complexului. Apoi descoperiti Oglinda de apa, Catedrala Sainte Andre, esplanada Quinconces, Podul de Piatra, Gradina Botanica.

Bilete de avion: 169 euro dus-intors

Sursa foto: Oscity/Shutterstock.com

Toscana

Toscana

Cand sa fie cel mai bun moment sa mergi in Toscana daca nu toamna? O destiantie a vinului prin excelenta, Toscana atinge nivelul maxim de atractie in septembrie si octombrie cand peisajul cu podgoriile de vita de vie este mirific, iar strugurii te asteapta sa ii degusti. Desi poti sa vizitezi orase ca Florenta sau Pisa, regiunea Toscana este mai putin despre city break si mai mult despre relaxare in satele italinesti unde sa te bucuri de plimbari pe podgorii, la crame si pentru a descoperi vinul local. Asa ca daca iti propui sa vizitezi Toscana rezerva-ti cel putin o saptamana pentru a "gusta" din plin regiunea, unde poti sa incepi cu Chianti si sa continui cu San Gimignano, Montepulciano si Montalcino.

Bilete de avion: 32 euro dus-intors

Sursa foto: ronnybas/Shutterstock.com

Plitvice

Plitvice

Lacurile Plitvice din Croatia o minune naturala in Europa, pot fi admirate tot timpul anului, insa toamna gasesti aici un peisaj ireal de frumos, incat o sa te intrebi cum reuseste natura sa creeze un spectacol de culori.

Rezervatia Plitvice este o zona cu 16 lacurile interconectate de cascade spectaculoase, aflata la 683 km de vama Nadlac, judetul Arad. Parcul poate fi vizitat tot timpul anului, iar pretul de intrare difera in functie de lunile alese: 7 euro (noiembrie-martie), 13 euro (aprilie, mai, iunie, septembrie, octombrie) si 24 euro (iulie si august). Preturile sunt pentru adulti, studentii, elevii si copiii beneficiaza de reduceri.

Parcul National Lacurile Plitvice se afla intre capitala Zagreb si orasul Zadar si este cel mai vechi parc din Europa de Sud-Est (infiintat in 1949), aflat in Patrimoniul UNESCO DIN 1979.

Bilete de avion: 154 euro dus-intors

Sursa foto: Fesus Robert/Shutterstock.com

Porto

Porto

Cand vine vorba de un city break in Portugalia, Lisabona este intotdeauna prima sau singura alegere a turistilor, uitand ca pot da o fuga si in Porto sau pot merge direct in orasul pe care il asociem cu binecunoscutul vin.

Porto se afla in nordul Portugaliei, la 2-3 ore cu trenul sau autobuzul sau la 50 de minute cu avionul de Lisabona. Indiferent de mijlocul de transport, preturile pentru o calatorie dus-intors sunt similare.

Ce vezi in Porto: Catedrala Se, Centrul istoric Ribiera, Placa da Liberdade, malul raului Douro si Gara Sao Bento - o adevarata opera de arta.

Bilete de avion: 232 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay.com

Republica Moldova

Republica Moldova

Republica Moldova este atat de aproape de Romania incat uitam sa o luam in calcul pentru calatorii, desi are preturi atat de mici incat iti golesti fericit portofelul, fara sa iti faci griji ca ai cheltuit prea mult.

Republica Moldova este o adevarata "Mecca" pe harta vinului in lume, intrucat are cea mai mare suprafata de vii, 107.000 ha, raportat la suprafata tarii. Iar pentru romani, poate fi o mica Franta sau o Franta aflata la scurta distanta, care poate fi descoperita pe propriul "drum al vinului", atractia principala a tarii. Si cum la vecinii nostri de peste Prut aroma din pahar este o destinatie in sine, cele mai importante opriri le vei face la Milestii Mici, Orheiul Vechi, Cricova, Purcari, Chateau Vartely.

Republica Moldova are cea mai mare colectie de vinuri din lume, intrata in Cartea Recordurilor pentru cele peste 1,5 milioane de sticle de vin de la domeniul viticol de la Milestii Mici, aflat la 20 km sud de Chisinau. Citeste un reportaj pe "Drumul vinului" in Republica Moldova.

Bilete de avion: 110 euro dus-intors

Sursa foto: FrimuFilms / Shutterstock.com

Atena

Atena

Atena este o adevarata bijuterie a istoriei universale si a culturii actuale. Desi nu este printre cele mai cautate orase pentru city break, Atena este foarte ofertanta pentru devoratorii de plimbari, vizite si cunostinte, iar toamna este anotimpul ideal pentru o vizita in orasul de pe Acropole pentru ca temperaturile se mai domolesc. De asemenea, cum gradele Celsius se mentin inca sunt, poti sa faci si plaja in apropiere de capitala Greciei.

Bilete de avion: 67 euro dus-intors

Sursa foto: Anastasios71/Shutterstock.com

Sursa foto: Fesus Robert/Shutterstock.com