Zadar

Zadar

Un motiv pentru a vizita coasta dalmata pe vreme tomnatica este absenta valurilor de turisti atrasi de Croatia. Se aude ca aici s-ar putea vedea cel mai frumos apus de soare in locul in care se afla Salutul Soarelui, o lucrare a artei contemporane construita din panouri solare dispuse in forma de cerc. Ingeniozitatea consta in faptul ca panourile extrag lumina soarelui pe timp de zi, pentru a o da inapoi orasului pe timp de noapte. Nikola Basic, arhitect croat care a creat lucrarea, a mai lasat Zadarului si celebra constructie Orga Marii. In Zadar, dar nu in zadar, poti incerca vinul croat la taverna din centrul orasului numita La Bodega, unde vei gasi circa 250 de feluri de vin croat.

Bilete de avion: de la 272 euro dus-intors

Sursa foto: xbrchx/Shutterstock.com

Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles este locul in poti dansa pe fiecare stil de muzica inventat vreodata, poti vizita galerii de arta, poti merge la un concert, o sesiune de jam, un festival (de film, de muzica, de mancare), o sarbatoare nationala a vreunei minoritati, o competitie sportiva. Atata culoare si viata exista in orasul acesta, incat singura problema pe care ai putea-o avea ar fi ca ziua are 24 de ore. Poate nu ai timp sa ajungi peste tot, dar Piata Centrala merita vazuta. Gaseste o gofra traditionala si serveste-o in timp ce admiri arhitectura pietei aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Din bucataria belgiana mai poti testa o portie de midii cu cartofi prajiti si sa gusti macar unul dintre cele 10 feluri de bere traditionala.

Bilete de avion: de la 33 euro dus-intors

Sursa foto: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Palermo

Palermo

Orasele care de-a lungul istoriei au fost ocupate succesiv de greci, romani, normazi, spanioli, austrieci si arabi sunt o sursa de inspiratie atunci cand vorbim de imbinarea culturilor atat de diferite. Incepe-ti investigatiile istorice cercetand bisericile, lacasele de cult, unde stilurile vestic, islamic si bizantin s-au contopit si au creat Capela Palatina sau Catedrala din Palermo, aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Fie ca esti familiar cu limba italiana sau nu, cateva cuvinte din gastronomia locala te ajuta sa savurezi experienta: arancini (bulgari de orez umpluti cu carne sau legume si cartofi prajiti cu ou si pesmet), cannoli (un desert in forma de tub umplut cu branza ricotta, vanilie, fistic) si panella di ceci (preparate traditionale din naut si alte ingrediente, imbracate intr-o chifla).

Bilete de avion: de la 70 euro dus-intors

Sursa foto: Creative Travel Projects/Shutterstock.com

Bristol

Bristol

In trecut, un port care si-a cladit faima pe seama transportului de condimente, tutun si zahar, actualmente un centru universitar si un amalgam de artisti, Bristol a fost desemnat cel mai potrivit oras britanic unde sa ajungi. Ca sa-i intelegi originile o vizita in zona portuara si la muzeul de istorie M Shed din zona sunt necesare. Dar unde sunt studenti trebuie neaparat sa fie si distractie, iar unde sunt studenti si distractie, exista, fara dubiu, si o cultura puternica a cafelei. Poti observa, in timp ce bei o cafea pe strazile orasului, graffitiurile artistului local Banksy, cunoscute in intreaga lume.

Bilete de avion: de la 79 euro dus-intors

Sursa foto: Sion Hannuna/Shutterstock.com

Oslo

Oslo

Daca vrei sa vezi civilizatia la capacitatea ei maxima, planuieste o calatorie la Oslo. Calatorilor de acolo nu li se cere sa valideze cardurile de metrou pentru ca statul nu se teme ca va fi furat, cetatenii te ajuta cu draga inima sa le descoperi orasul, iar daca se intampla sa-ti uiti telefonul pe o banca in parc il poti recupera din acelasi loc. In Oslo natura exista in zeci de parcuri, insule, rauri si dealuri verzi (galben-rosiatice toamna). Pentru un peisaj cu mori de vant vechi, cascade, cafenele si tarmuri de ape, fa o plimbare de-a lungul raului Aker (Akerselva), cunoscut drept „plamanul verde din Oslo. Desi nordul Europei nu este o destinatie ieftina, in Oslo poti sa economisesti daca achizitionezi un city pass – ai intrare gratuita la 30 de muzee, piscine, transport public si altele.

Bilete de avion dus-intors: de la 84 euro

Sursa foto: Nattee Chalermtiragool/Shutterstock.com

Belgrad

Belgrad

Daca ai citit despre istoria Serbiei sau daca vantul ti-a adus in mana vreo brosura turistica ai observat ca trecutul tarii este in mare parte un trecut militar. Si nu-i loc mai bun sa afli ce-a patimit tara din timpuri medievale si pana la bombardamentul din 1999 decat Muzeul Militar. Nu-i nicio problema daca ai ajuns in Belgrad singur, te vei integra intr-o clipita daca te asezi intr-un local unde poti gusta din cognacul sarbesc. Daca nu apuci sa inveti prea multe cuvinte in limba locala, tine minte ca e posibil sa auzi cuvinte asemanatoare limbii romani, precum „brate” („frate”). Nu rata Strada Cetinjska, un vechi complex de berarii abandonate care a fost transformat intr-un hub urban, unde muzica, dansul si arta se completeaza si isi gasesc fiecare menirea ca in nicio alta parte.

Bilete de avion: de la 97 euro dus-intors

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Londra

Londra

Iubitorii de bere si de costume traditionale nemtesti se vor bucura sa afle ca in Londra lui octombrie se intampla cel mai mare Oktoberfest din intregul Regat Unit. Tot aici poti face o plimbare pe strazile din East End, incarcate de magazine retro, graffiti si piete cu de toate. Un cartier cunoscut in trecut pentru saracie si criminalitate, East End este in prezent o comoara cu istorie, unde comunitati de imigranti din toate colturile lumii si-au insemnat puternic semnele trecerii. In plus, in prima joi a fiecarei luni, in East End se deschid portile a circa 150 de galerii, cu tot cu evenimentele, expozitiile, conferintele organizate pentru iubitorii de frumos.

Bilete de avion: de la 61 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay.com

Torino

Torino

Cand vine vorba de Italia majoritatea calatorilor au in vedere Roma, Florenta sau Venetia, astfel ca Torino ramane un colt de lume usor subestimat. Grandoarea si regalitatea acestui oras pot fi observate la aproape orice colt de strada. Palazzo Reale, Palazzo Carignano, Madama, La Venaria si bulevardele elegante incadrate de arcade sculptate cu maiestrie sunt printre cele mai evidente semne. Torino are, totodata, cel mai mare numar de cafenele pe cap de locuitor. De-a lungul vremii, aceste cafenele au fost martore pentru intelectuali si refugiati politici, artistocrati, artisti, la bella gente din Torino si de peste granite. In plus, orasul este capitala italiana a ciocolatei, unde artistii culinari de aici au fost primii inspirati de mixul dintre ciocolata si alune de padure.

Bilete de avion: de la 83 dus-intors

Sursa foto; Fabio Lamanna/Shutterstock.com

Sursa foto: Creative Travel Projects/Shutterstock.com