„Niciun om nu va reusi sa se imbogateasca fara sa contribuie la imbogatirea celorlalti”, spunea magnatul scotian Andrew Carnagie, la inceputul secolului trecut.

De-a lungul timpului, i-au dat dreptate unii dintre cei mai prosperi oameni de afaceri ai lumii, de la Bill Gates, la Warren Buffet si Mark Zuckerberg. Cu totii au investit masiv in educatia copiilor defavorizati si in bunastarea comunitatilor in mijlocul carora faceau afaceri.

Uite care sunt cele 3 beneficii majore de care te vei bucura, daca le urmezi exemplu si investesti in rezolvarea marilor probleme ale comunitatii:

1. Castigi respectul oamenilor si iti consolidezi reputatia

Orice om de afaceri care isi ia in serios misiunea de lider isi va face timp sa identifice problemele reale ale societatii in care traieste. Iar odata ce le-a identificat, i se va parea firesc sa gaseasca resursele care sa ii permita sa contribuie la rezolvarea lor.

Astfel de eforturi - adesea costisitoare si de durata - iti vor aduce arareori castiguri cuantificabile. Merita, insa, sa le faci pana la capat, pentru ca oamenii le vor observa si te vor aprecia pentru ele. Iar buna reputatia este o resursa mult mai pretioasa decat banii.

Un exemplu la care ai putea sa te gandesti este cel al miliardarului Michael Bloomberg, fondatorul imperiului mediatic omonim. De curand, acesta a investit nu mai putin de 42 milioane de dolari, pentru a ajuta 100 de orase sa isi foloseasca mai eficient resursele. Bloomberg nu isi va recupera banii, dar va ramane cu prestigiul castigat in urma acestei investitii.

2. Ii ajuti pe tineri sa creeze un viitor mai bun pentru noi toti

Viitorul este in mana elevilor si a studentilor de astazi. Faciliteaza-le cat mai multora dintre ei accesul la educatie de calitate si contribuie astfel decisiv la crearea unei economii stabile si predictibile. Vei avea nevoie de un astfel de mediu economic sanatos, ca sa iti asiguri prosperitatea viitoare.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, spre exemplu, a inceput sa faca astfel de investitii in urma cu aproape 13 ani. Cat timp compania sa a avut sediul in orasul Palo Alto, antreprenorul a sponsorizat scolile din zona cu peste 100 milioane de euro. Din 2011, cand Facebook si-a mutat sediul in Menlo Park, Zucherberg a investit inca 120 milioane dolari in dezvoltarea scolilor din preajma noului sediu. Nu a sistat, insa, nici pana astazi, donatiile facute scolilor dtin Palo Alto.

Merita toata atentia ta si modul in care omul de afaceri Liviu Tudor a ales sa investeasca in viitorul tinerei generatii din tara noastra. Dupa ce a construit WestGate, primul complex privat de camine studentesti din Romania, omul de afaceri l-a incredintat, spre administrare, unei organizatii nonprofit. Scopul declarat al complexului este acela de a-i ajuta pe tineri sa se bucure de o studentie frumoasa si fructuoasa, care sa le permita sa plece cu dreptul in viata profesionala.

3. Iti incurajezi angajatii sa devina empatici

Atat comunitatea cat si compania ta vor avea de castigat, daca iti incurajezi angajatii sa faca voluntariat. Stimuleaza-i sa lucreze impreuna nu doar pentru bani, ci si pentru a-i ajuta pe oamenii aflati in nevoie. Le vei descoperi calitati pe care nici nu le banuiai. In plus, muncind impreuna ca sa ajute, oamenii vor invata sa comunice mai bine intre ei si sa ia decizii asumate.

In scurt timp, angajatii pe care i-ai convins sa faca voluntariat vor deveni mai empatici. Iar aceasta noua abilitate de a vedea lucrurile din perspectiva celorlalti ii va face si mai valorosi pentru companie. Nu uita nicio clipa ca empatia a fost unul aceste singure 3 principii de la care Steve Jobs nu s-a abatut niciodata in timp ce a dezvoltat faimoasa companie Apple.

Arata-le angajatilor tai ca te intereseaza soarta comunitatii din care faceti parte cu totii, iar ei te vor privi cu ochi mai buni. Un studiu arata faptul ca, desi par individualisti, 87 la suta dintre millennials (angajatii cu varste intre 18-34 ani) fac donatii caritabile din proprie initiativa. Imagineaza-ti doar ce rezultate marete ai putea obtine daca ai reusi sa ii motivezi sa faca bine, in numele companiei.

Afla chiar acum ce ii impiedica pe oamenii din jurul tau sa evolueze si foloseste-ti toata experienta antreprenoriala ca sa ii ajuti. Nu uita nicio clipa ca, intr-o lume aflata in stagnare, nici tu nu te vei putea dezvolta. Din materialul de mai sus vei afla care sunt cele mai importante 3 beneficii pe care le vei avea daca investesti constant in dezvoltarea comunitatii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri