Medicii avertizeaza de ani de zile asupra efectelor negative pe care stresul le are asupra organismului nostru, iar numeroasele studii realizate de cercetatori le sustin afirmatiile. Pe langa impactul pe care il poate avea asupra starii noastre mentale si emotionale, stresul de la serviciu ne influenteaza si sanatatea fizica, scrie Health.com.

Iar un studiu recent arata ca in Romania problema este cu atat mai grava: peste 99% dintre angajatii romani sunt stresati la locul de munca, 98% spun ca se simt epuizati dupa o zi la serviciu, iar 93% sufera de depresie. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Stres National, care a vizat 20 de industrii diferite, cu 1.000 de respondenti din 35 de judete din Romania. In multe cazuri, stresul poate actiona ca un factor declansator sau poate creste riscul mai multor afectiuni precum:

Gastritele si ulcerul

Stresul ne da peste cap intreg sistemul digestiv si poate contribui la aparitia mai multor tipuri de ulcere, care apar atunci cand o portiune a tesutului din cavitatea bucala, din stomac sau esofac este distrusa. Pe langa durerile pe care le poate cauza un ulcer, principalul pericol este atunci cand acesta provoaca o hemoragie, intrucat aceasta are riscuri mult mai mari asupra organismului. Un ulcer perforat poate fi reparat printr-o interventie la sectia de chirurgie generala, unde medicul va executa laparoscopic excizia si sutura ulcerului, oprind sangerarea si reparand zona afectata.

Bolile cardiace

Cercetatorii germani de la Helmholtz Zentrum München au analizat markerii biologici din sangele persoanelor care sufera de stres si au descoperit ca acesta poate declansa o reactie inflamatorie la nivelul organelor, lucru care poate conduce la aparitia unor boli cardiovasculare. In observatia pe termen lung a germanilor asupra unui esantion de peste 950 de persoane, ei au colectat date prin intermediul unor chestionare psihologice si au aflat ca angajatii sanatosi expusi la stres au un risc de doua ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. Acest fenomen apare deoarece stresul conduce la cresterea tensiunii arteriale si a pulsului, dar poate si sa creasca nivelul colesterolului din sange.

Daca alaturi de stres sunt prezenti si alti factori de risc, precum fumatul sau obezitatea, acesta poate fi un factor declansator pentru unele afectiuni grave, precum infarctul, scrie WebMD.

Astmul

Mai multe studii au aratat ca stresul poate agrava simptomele astmului si, mai mult decat atat, exista indicii ca un parinte care sufera de stres cronic poate creste riscul copilului sau de a face aceasta boala. Un studiu citat de WebMD a aratat ca stresul parintilor este mai nociv pentru copii decat expunerea la poluare sau decat fumatul in timpul sarcinii.

Obezitatea

Pentru ca stresul contribuie la cresterea secretiei unui hormon numit cortizon, acesta poate ne poate influenta metabolismul, precum si fluctuatiile in greutate. Daca unele persoane slabesc rapid pe fondul unui stres puternic, la altele poate aparea un efect advers, mai ales atunci cand au un job sedentar. Obezitatea cauzata de stres este cu atat mai periculoasa cu cat acumularea de grasime are loc in zona abdomenului, mai degraba decat in pe coapse sau solduri.

Depresia, anxietatea si „burnout-ul”

Un sondaj recent a aratat ca persoanele care se simt stresate la locul de munca au un risc cu 80% mai mare de a suferi de depresie sau de a avea atacuri de panica frecvente. Ca in orice caz, depresia nu apare peste noapte, ci dureaza cateva luni sau cativa ani pana cand o persoana va ajunge sa se simta deprimata sau chiar sa ajunga la temutul sindrom de burnout. Acesta este descris drept o stare cronica de epuizare fizica si mentala, in care persoana afectata nu mai are energie nici pentru activitatile cotidiene banale, cum ar fi cumparaturile zilnice sau curatenia de rutina.

Sursa foto: pathdoc

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri