Artistul poate fi si antreprenor. Dovada e Dan Piersinaru, invitatul nostru la emisiunea "Ziua Zero", care a vorbit despre AUTOR, targul de bijuterie contemporana ce va fi organizat intre 5 si 6 mai la Teatrul National din Bucuresti.

Artistul poate fi si antreprenor. Dovada e Dan Persinaru, invitatul nostru la emisiunea "Ziua Zero", care a vorbit despre AUTOR, targul de bijuterie contemporana ce va fi organizat intre 5 si 6 mai la Teatrul National din Bucuresti.

Dan Piersinaru a inceput AUTOR in 2009, dar originile sale pot fi gasite cu 3 ani in urma acestui moment, cand a organizat prima expozitie de bijuterie contemporana. Era un domeniu nou in acele timpuri, dar AUTOR a devenit un eveniment emblematic pentru aceasta zona artistica. Pe 5-6 mai va fi organizat la Teatrul National din Bucuresti, iar 70% din expozanti vor fi artisti internationali.

Dan Piersinaru si bijuteria contemporana

"Sunt artist vizual, am studiat arte plastice si miscarea a fost una fireasca, dar dupa un moment de decizie in care mi-am dorit sa creez o platforma pentru altii prin care sa primeasca sustinere pentru creatia lor.", spune Dan.

Ce este bijuteria contemporana?

"Bijuteria contemporana poate fi rezumata la faptul ca nu este bijuterie clasica. Nu este acea bijuterie cu care suntem obisnuiti, de tipul cerceilor de botez sau inelul de logodna. Bijuteria contemporana este legata de idei si concepte. Ea cand este purtata este o extensie a personalitatii acelui om. E un mod constient de a alege un obiect care iese din paradigma obisnuitului.", explica Dan Piersinaru.

Originile si evolutie AUTOR

"AUTOR a pornit dintr-o nevoie a mea. Eu deja eram fotograf, faceam fotografie comerciala si de arta, nu se potrivesc una cu alta, dar se fac in paralel. A aparut aceasta dorinta dupa ce organizasem o expozitie, dar pentru ca era expozitie nu avea o valenta comerciala. Asa am simtit nevoia unui targ, care a pornit in 2009. Lucrurile s-au legat in timp si intentia mea s-a conectat cu nevoia de a se dezvolta acel proiect.", povesteste artistul-organizator.

"In 2009 era multa curiozitate si dorinta si o mana de oameni care faceau acest tip de bijuterie. O parte din ei expun la New York acum. In 2006 cand am facut prima expozitie era aproape un termen nou. In 2009 erau la inceput, insa pe mine m-au motivat mereu inceputurile pentru ca au o energie foarte frumoasa. Mi-a oferit sansa de a fi singurul care a inceput sa promoveze acest domeniu, noi neavand o istorie a bijuteriei in general in Romania, pentru ca nu am avut artisti sau designeri care sa creeze un mesaj propriu, asa cum se intampla in alte arte. Aveam oameni tehnici buni, dar nu creatori. Acum, creatorii au un discurs de artist. Ei vin cu idei si concepte si se exprima personal.", spune Dan.

"In primii 7 ani am avut cate doua editii pe an, eram la inceput si am simtit nevoia de mai multe editii pentru ca nu voiam sa treaca mult de la o editie de la un an la altul."

"AUTOR este acum mai mult o platforma. Avem o revista de bijuterie contemporana, avem foarte multe premii pe care le oferim in timpul evenimentului, pentru ca ne dorim sa trimitem designerii la expozitii internationale. Asta o facem prin structura si platforma de premii. Avem colaborari internationale cu alte evenimente de acest tip. Oferim premii la ei, ei ofera premii la noi. Este mult mai mult decat un simplu targ."

Artisti internationali

"Este pentru prima data cand editia este 70% internationala. Avem multe participari din Asia, ceea ce pentru noi e o confirmare. Oamenii aleg sa vina in Bucuresti. Am reusit sa punem Romania pe harta internationala. Se vine de pe cinci continente la Bucuresti. Ne bucuram ca suntem la Teatrul National in foaierul salii mari, pentru ca e o cladire emblematica si avem sustinerea lor.", spune Dan Piersinaru.

"Imi doresc mult sa se inteleaga ca AUTOR e un eveniment cu o selectie foarte riguroasa. Avem un juriu format din cinci membri de talie internationala din domeniu. Oamenii aplica pentru a participa la acest targ. Nu oricine face un anumit tip de bijuterie poate sa vina la AUTOR si sunt principii bine pozitionate in acest moment."

"Noi am inceput cu 100% artisti romani. De-abia acum patru ani ne-am deschis pe partea internationala. In Romania cresterea si aparitia designerilor de bijuterie contemporana nu e mare, are stagnari uneori, nu e un mediu unde e usor sa rezisti ca artist de bijuterie contemporana. Trebuie sa ai un plan ca sa stii ce sa faci si pe alta parte, ca sa faci lucrurile sa functioneze. Pentru noi e important, pentru ca evenimentul a crescut in vizibilitate si calitate si nu poti sa bati pasul pe loc. A face acest lucru insemana a duce evenimentul in sens invers, nu ascendent."

"Noi ne bazam pe continutul evenimentului si pe calitatea celor care participa. Avem 70 de artisti individuali si 8 colective. Colectivele sunt grupuri de artisti in care pot participa de la 3-5 artisti.

Romania si educatia in bijuterie contemporana

"In Romania avem o scoala de bijuterie contemporana privata numita Assamblage. Ei deja de cativa ani pregatesc un know how in domeniu foarte necesar. Exista si Academia de Arte din Cluj si Bucuresti care au o sectie de sticla/metal unde se face intr-o anumita masura bijuterie. Cred ca dincolo de asta e legat foarte mult de ceea ce un creativ din domeniul acesta isi doreste sa faca, pentru ca nu te apuci de bijuterie contemporana pentru bani, ci pentru alte principii de viata si de energie. Nu e nimic gresit sa ai o linie de bijuterie comerciala, dar poate ca individ vrei sa te exprimi creativ si sa fii receptat ca un artist in acest domeniu. E o decizie foarte personala oricum."

Poate fi artistul si antreprenor? "Chiar mi se pare ca e un domeniu extrem de provocator, dar foarte viu. Antreprenoriatul necesita foarte multa creativitate, pe toate palierele. Ceea ce faci ca artist mult timp este sa-ti antrenezi imaginatia si intuitia. Sunt doua lucruri foarte importante. Acestea trebuie conectate cu un spirit practic si organizatoric. Partea de rigoare nu trebuie sa-ti scape. E destul de dificil, sa fii si artist, si organizat, si manager, si marketing. Dar nu imposibil. Macar sa gasesti un echilibru intre ele.", spune Dan Piersinaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri