Cititul este una dintre cele mai facile si accesibile modalitati prin care iti poti dezvolta gandirea critica, iti poti extinde cultura generala, capacitatea de a gasi solutii, nivelul de inteligenta si, nu in ultimul rand, sunt o sursa foarte buna de inspiratie. Am selectat cinci carti care te vor ajuta sa iti dezvolti inteligenta si care te vor ajuta atat in viata profesionala, cat si in cea personala.

Exista numeroase studii care arata ca cititul creste nivelul de inteligenta, iar cartile de dezvoltare personala au castigat popularitate in ultimii ani in randul cititorilor, fiind a doua cea mai accesata categorie de carti, dupa belestristica. Fiecare carte din lista noastra se concentreaza pe diverse subiecte, de la istorie, inteligenta emotionala pana la abilitati la locul de munca sau de relationare cu cei apropiati. Lectura placuta!

Carti care te fac mai inteligent

“Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari

O carte esentiala pentru intelegerea istoriei si a umanitatii, "Sapiens" a lui Harari a devenit in scurt timp un bestseller international, fiind tradusa in peste 40 de limbi. Publicata initial in Israel in 2011, cartea are peste 400 de pagini si trece in revista etapele importante ale istoriei speciei Homo Sapiens, trecand prin marile revolutii care au dus umanitatea in punctul in care este azi. Mai mult, Harari anticipeaza finalul istoriei speciei odata cu dezvoltarea tot mai accentuata a inteligentei arficiale. Acest din urma aspect este reluat si dezvoltat in continuarea cartii, "Homo Deus", scrisa de Harari in 2015.

In Homo Sapiens, Harari arata cum acum 100.000 de ani, pe pamant existau cel putin sase specii de oameni, iar astazi exista una singura: noi, Homo sapiens. Ce s-a intamplat cu celelalte? Si cum am ajuns sa fim stapanii planetei? De la inceputurile speciei noastre si rolul pe care l-a jucat in ecosistemul global pana in modernitate, “Sapiens” imbina istoria si stiinta pentru a pune in discutie tot ce stim despre noi insine, ne arata cum ne-am unit ca sa construim orase, regate si imperii, cum am ajuns sa credem in zei, in legi si in carti, dar si cum am devenit sclavii birocratiei, ai consumerismului si ai cautarii fericirii. De asemenea, ne indeamna sa privim in viitor, caci de cateva decenii am inceput sa incalcam legile selectiei naturale care au guvernat viata in ultimii patru miliarde de ani.

"Inteligenta emotionala" de Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman este un must read ce trebuia neaparat sa apara in aceasta lista. Aparuta in urma cu un deceniu, "Inteligenta emotionala" a marca o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.

Goleman propune extinderea conceptului de inteligenta: de la IQ - coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii la EQ, coeficient de inteligenta emotionala care presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Vestea buna este faptul ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita, spre comparatie cu IQ. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta, de aceea lectura acestei carti cu siguranta va avea rezultate remarcabile in dezvoltarea inteligentei.

"Secretele succesului: Cum sa iti faci prieteni si sa devii influent" de Dale Carnegie

Dale Carnegie este unul dintre cei mai bine vanduti autori din toate timpurile, iar cartile sale, scrise in urma cu mai bine de jumatate de secol inca sunt citite si apreciate de lumea intreaga. Dale Carnegie poate fi considerat unul dintre pionerii sectiunii de dezvoltare personala, cu materiale bine documentate care cuprind atat studii de specialitate, cat si povestiri adevarate, recomandari si sfaturi practice pentru a-ti dezvolta inteligenta si a-ti imbunatati semnificativ viata.

In "Secretele succesului: cum sa iti faci prieteni si sa devii influent", Dale Carnegie propune o serie de sfaturi si recomandari pentru a deveni un interlocutor agreabil si pentru a te descurca remarcabil in orice situatie: de ce e bine sa faci complimente dezinteresate, cand e cazul sa va retragi dintr-o disputa, ce anume trezeste dorinta de cooperare a partenerilor, cum sa facio buna impresie de la prima intalnire, cat de important e zambetul, prin ce strategii te poti autopromova in ochii celorlalti, in ce fel poti adresa critici fara sa provocati resentimente, de ce e recomandat sa iti admii propriile greseli inainte de a le face reprosuri altora, cum sa raspunzi la plangerile altora, unde se termina sinceritatea si incepe brutalitatea, de ce nu functioneaza pe termen lung strategia de a da ordine si multe altele. Carnegie dovedeste ca, in cele din urma, ceilalti ne vor trata exact asa cum ii tratam. Comportamentul interlocutorilor oglindeste propriul comportament.

“Puterea obisnuintei. De ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri” de Charles Duhigg

In “Puterea obisnuintei”, Charles Duhigg poarta cititorii spre culmile palpitante ale descoperirilor stiintifice care explica de ce exista deprinderile si cum pot fi modificate acestea. Cu ajutorul unor istorisiri captivante, Duhigg prezinta un mod cu totul nou de intelegere a naturii umane si a potentialului sau.
In esenta, “Puterea obisnuintei” contine un argument incurajator: cheia reusitei noastre de a face cu regularitate exercitii fizice, de a slabi, de a fi mai productivi si de a avea succes este intelegerea modului in care functioneaza deprinderile. Dupa cum arata Duhigg, valorificand aceasta noua stiinta, ne putem transforma afacerile, comunitatile si vietile noastre

"Gandire rapida, gandire lenta" de Daniel Kahneman

Cartea lui Daniel Kahneman ofera explicatii practice si lamuritoare privind modul in care se iau deciziile atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi si ne arata cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stangaciile mintale care adeseori ne aduc incurcaturi.

In "Gandire rapida, gandire lenta", Kahneman explica cele doua sisteme care ne conduc modul de a gandi. Primul este rapid, intuitiv si emotional, in timp ce al doilea este mai lent, mai deliberativ si, in acelasi timp, mai logic. Autorul detaliaza fiecare sistem, prezentandu-i atat capacitatile extraordinare cat si erorile si demonstreaza care este impactul fiecaruia asupra judecatilor evaluative si ale deciziilor pe care ajungem sa le luam.

Sursa foto: donatas1205/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri