Noaptea Muzeelor 2018, care va avea loc sambata, 19 mai, ofera publicului din intreaga tara posibilitatea de a vizita peste 150 de muzee si de a beneficia de pe urma activitatilor culturale si curatoriale. Cu aceasta ocazie, RATB a anuntat un program special pentru seara de 19 mai 2018. Iata lista completa a muzeelor participante si a evenimentelor propuse.

Anul acesta, Noaptea Muzeelor 2018 si-a propus sa devina un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal si evenimentelor conexe si un brand cultural deosebit. Noaptea Muzeelor invita publicul in seara de sambata, 19 mai, sa descopere si anul acesta oferta culturala a muzeelor, a organizatiilor culturale, a asociatiilor si a galeriilor de arta din Bucuresti si din tara.

Fiecare muzeu are pregatit pentru publicul sau un program diversificat, interesant, care aduce la un loc diferite arte si experiente senzoriale.

Noaptea Muzeelor: ce poti vizita gratuit pe 19 mai 2018

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a pregatit pentru Noaptea Muzeelor o serie de activitati care includ expozitii temporare, proiectii de filme documentare, activitati de colectare a insectelor nocturne si de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum si alte surprize care vor face deliciul unei adevarate aventuri a cunoasterii.

Programul special al Noptii Muzeelor de la Antipa va incepe sambata, 19 mai 2018, la ora 18:00 si se va termina la ora 24:00. In cadrul acestui eveniment, accesul publicului in expozitia permanenta a Muzeului va fi gratuit.

noaptea muzeelor 2018

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) da startul sezonului estival, cu prilejul Noptii Muzeelor, cu o oferta variata de expozitii temporare si ateliere creative pentru toate varstele. Expozitiile temporare sunt deschise in intervalul 18,00 - 5,00 iar intrarea se face prin str. Stirbei Voda nr.1-3.

Potrivit MNAR, in curtea muzeului si la Parterul Galeriei Nationale vor fi organizate, cu concursul studentilor de la Universitatea Nationala de Arte, ateliere de modelaj si mulaj, de desen dupa tablouri si dupa model, dedicate copiilor, tinerilor si adultilor.

Sambata, 19 mai, si duminica, 20 mai, MNAR (Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Europeana, Calea Victoriei 49-53), Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady sunt deschise intre orele 10,00 - 18,00. Spatiile istorice sunt inchise.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) isi deschide portile pentru a primi vizitatorii numerosi, pe care-i asteapta cu ateliere educative si de creatie, momente de reconstituire istorica si militara, un concert extraordinar si o vanatoare virtuala de simboluri stramosesti.

Noaptea Muzeelor incepe cu atelierul educativ si de creatie "Simboluri stravechi", sustinut de educatorii muzeali si desenatorii artistici ai muzeului, ce se va desfasura intre 18:30 si 20:30, in spatiul expozitiei "Copia Columnei lui Traian".

Momentele de reconstituire istorico-militara vor avea loc pe Strada Postei, astfel:

  • 19:00 - 19:30, respectiv 20:30 - 21:00 - Asociatia "Terra Dacica Aeterna": prezentare armament si echipament antic, tactici si demonstratii de lupta antice intre daci si romani;
  • 20:00 - 20:30, respectiv 21.30 - 22.00 - Asociatia "Traditia Militara" si Asociatia "Deutsches Freikorps": demonstratie de manuiri de arme, depunere de juramant, prezentarea drapelului si a tinutelor militare aflate in dotarea Armatei Romane in perioada Primului Razboi Mondial.

Programul de divertisment se va incheia cu un concert extraordinar sustinut de Ansamblul Imago Mundi - "Isvor" - ce reuneste piese dedicate lui Dimitrie Cantemir, George Enescu si Constantin Brancusi. Spectacolul, ce va contine proiectii foto si video mixate in timp real, va avea loc in intervalul orar 22:30 - 23:30.

Muzeul isi va inchide portile la ora 01:00, ultimul acces fiind permis la ora 00:15.

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 19 mai 2018, puteti sa vizitati expozitia temporara ASA VAZUT-A ZAHARIA, sa ascultati povesti etnologice rostite de Serban Anghelescu, sa vedeti multe filme documentare si sa va bucurati de muzica interpretata de Taraful lui Sandorica din Soporu de Campie.

Intrarea este libera.

Anul acesta expozitia permanenta va fi inchisa deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff se afla inca in santier.

Program MNTR:

La Clubul Taranului, intre orele 18.00 - 19.00, vizitatorii pot lua parte la evenimentul "Regimul nocturn in viata taraneasca" - povesti etnologice cu Serban Anghelescu. Acesta va vorbi publicului despre semnificatiile noptii in religie si literatura, despre noptile taranesti de la sarbatorile importante si despre intrarea in noapte in baladele Miorita si Mesterul Manole.

In Sala Foaier, intre orele 18.00 - 00.00, va avea loc expozitia temporara ASA VAZUT-A ZAHARIA. Recent descoperita in podul unei case abandonate, la 200 km de Chisinau, arhiva fotografica a lui Zaharia Cusnir ne ofera astazi sansa rara de a privi viata rurala din Basarabia de dupa razboi intr-o maniera care ocoleste realitatea ingradirilor dictate de propaganda si discursul oficiale ale epocii. Expozitia este rezultatul unui exercitiu curatorial si de cercetare interdisciplinar si prezinta - in premiera in Romania - o selectie inedita din cele peste 4000 de clisee salvate, aflate in prezent in proces de conservare, digitizare si documentare.

De asemenea, in Sala Tancred Banateanu, intre orele 18.00 - 01.00, are loc evenimentul "Muzeul invizibil #4" - proiectii de film.

La editia din 2018 a Noptii Europene a Muzeelor, una din propunerile adresate vizitatorilor o constituie o serie de proiectii video cu filmari care documenteaza fragmentar inceputurile MTR, cu proiectele de cercetare si de actiune culturala din anii '90 si 2000.

Filmele si montajele incluse in program au fost transpuse in format digital de pe suport VHS in anii 2017 si 2018. Evenimentul Muzeul (in)vizibil #4 continua seria explorarilor muzeale initiate in anul 2017 prin care ne propunem valorificarea Arhivei de imagine si a colectiilor MTR.

La Noaptea Muzeelor, la Muzeul National Cotroceni iubitorii de cultura, arhitectura, arta decorativa si istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni: Holul de Onoare, Sufrageria Germana, Salonul de Vanatoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez si Sufrageria Regala Cotroceni, in intervalul orar 18,00 - 24,00 (ora de intrare a ultimului vizitator)

Muzeul National "George Enescu" va fi deschis intre orele 18,00 - 0,30, iar in acest interval vor avea loc recitaluri de muzica clasica, un concert de chitara, un concert de percutie, un concert de muzica fusion, dar si un recital de vioara sustinut de Stefan Simonca Oprita, care va canta pe una dintre viorile preferate de George Enescu.

Muzeul National de Geologie va participa si in acest an la Noaptea Muzeelor, legand insa evenimentul din 2018 de comemorarea celor trei mari geologi romani care au facut parte din comisia de experti ce a insotit delegatia Romaniei la Conferinta de pace de la Paris. Totodata, va fi inaugurata expozitia "Centenar geologic" (cu obiecte care faceau parte din dotarea unui geolog atunci cand pleca pe teren), va putea fi vizitata expozitia permanenta a muzeului, precum si o expozitie cu informatii despre cutremure, realizata in colaborare cu Institutul National de Fizica a Pamantului. Amatorii vor putea achizitiona pietre, minerale si fosile, in cadrul "Expo-cristal".

Angelica Iacob, reprezentanta Muzeului Municipiului Bucuresti, a anuntat ca la evenimentul din 2018 sunt implicate toate cele opt muzee din structura MMB deschise pentru public. La Palatul Sutu, din program fac parte reconstituiri istorice, statui vivante si un concert, iar la Casa Filipescu Cesianu, dincolo de expozitii, bucurestenii vor putea urmari spectacole sustinute de actorii Marius Bodochi si Irina Movila, dar si de muzicienii Cristian Soleanu si Constantin Urziceanu.

  • Palatul Sutu (Bd. I.C. Bratianu, nr. 2) ofera vizitatorilor reprezentatii ale grupului "Redescopera Istoria", trei spectacole diferite ale Teatrului MASCA, precum si un concert extraordinar, la miezul noptii, cu soprana Arlinda Morava si Bucharest Ladies Cvintet. Situat in Piata Universitatii, Palatul Sutu este una dintre cele mai vechi resedinte aristocratice din Bucuresti, unul dintre putinele imobile ramase nemodificate de mai bine de 150 de ani. La Palatul Sutu pot fi vizitate expozitiile "Timpul Orasului", "Fizionomii unificatoare "Toti in unu"-Povestea unui proiect de tara", "Razboiul intre mit si arta", "JOZEF PIL SUDSKI - om de stat al Poloniei si Europei", "Imagini ale invizibilului" si expozitia outdoor de fotografie InstantA.
  • Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victorei nr. 151) invita publicul sa participe la doua spectacole cu actorii Irina Movila, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Dorin Enache, Vlad Brumaru, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu si Mihnea Ghinea, carora li se alatura instrumentistii Cristian Soleanu si Constantin Urziceanu. Teatrul MASCA va avea si aici trei spectacole. La Casa Filipescu-Cesianu pot fi vizitate expozitiile "Muzeul Varstelor" si "Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropozoomorfa - de la arta la identitate".
  • Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" (Bd. Lascar Catargiu nr. 21) va avea deschisa noua expozitie permanenta "Descoperim impreuna Universul: Expozitie de Astronomie" al carei subiect este sistemul solar, cel care va invita la explorarea acestuia, planetele, stelele si galaxiile, scopul principal al expozitiei fiind ilustrarea locului nostru in Univers.
  • Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8) poate fi de asemenea vizitat si ofera doua reprezentatii ale Teatrului Masca. Muzeul Theodor Aman este amenajat intr-una dintre cele mai frumoase resedinte particulare din Bucuresti, construita in anul 1868 dupa proiectele si planurile proprietarului.
  • Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coanda nr. 26) il are ca invitat special pe Tudor Anghelescu, artistul pregatind un concert de chitara clasica. Vizitatorii pot asculta, de asemenea, When Violin Meets Guitar (cu Natalia Colotelo Pancec si Emilian Florentin Gheorghe). Poate fi vizitata noua expozitie permanenta "Pe urmele trecutului. Colectia "Maria si Dr. George Severeanu".
  • Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) va fi animat de statuile vivante ale Teatrului MASCA, iar Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprana), Radu Valcu (chitara) si Alexandra Poenaru (balerina) au pregatit un concert extraordinar. Colectia de arta populara a muzeului dr.Nicolae Minovici s-a intors "acasa" si va putea fi admirata in expozitia "Vila Dr. Nicolae Minovici": RESTITUTIO. Este deschisa publicului si expozitia "Stiinta si Etnicitate. Cercetarea Antropologica in Romania anilor '30".
  • Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) va gazdui un concert sustinut de soprana Diana Tudor si pianistul Alexandru Burca si, desigur, intreaga colectie poate fi admirata de iubitorii de arta.
  • Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) este deschis si organizeaza o prezentare de film documentar despre Casa Storck, realizat de Casa de Productie Aromanii pentru Muzeul Municipiului Bucuresti.

Sub titlul 'Si noi suntem Romania 100', Muzeul National al Aviatiei Romane isi invita prietenii la spectacol pe legendarul aerodrom Pipera. "Muzica, dansul si teatrul prind aripi. Vom avea concerte de muzica pop-rock live, teatru de comedie, proiectii video, expozitii ale parasutistilor, aviatorilor, militarilor. De asemenea, expozitii de machete si fotografii", a anuntat Aurelia Vochin de la Muzeul National al Aviatiei Romane.

Damian Anfile de la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a precizat ca in acest an titlul evenimentului organizat in contextul Noptii Muzeelor este "Memoria Marii Uniri in Muzeul Bellu". El include tururi ghidate, dar si un program de muzica instrumentala si vocal-instrumentala, o piesa de teatru, precum si o tombola cu premii (mape filatelice, medalii, stick-uri cu filme documentare).

noaptea muzeelor 2018

Vezi mai jos HARTA muzeelor participante

Ce evenimente vor avea loc in Noaptea Muzeelor

Sorina Neacsu, reprezentanta Asociatiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor, a anuntat pentru acest an lansarea unui concurs de fotografii, pornind de la lista obiectivelor inscrise in Noaptea Muzeelor. Ulterior vor fi realizate o expozitie temporara cu lucrarile selectate de catre un juriu de specialisti, precum si un album online.

Edmond Niculusca, reprezentantul Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate, a anuntat ca in acest an ARCEN organizeaza "Noaptea alba in District 40".

"Vom vrea sa activam in urmatorii ani, cu o serie de parteneri, cartierul Icoanei, propunand de fapt punerea in comun a intregului potential cultural. In zona Icoanei din Bucuresti sunt, poate, cele mai multe spatii culturale adunate: Institutul Francez, Institutul Goethe, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Tandarica, Scoala Centrala, Rezidenta Scena 9, o serie de librarii, multe spatii culturale, multe birouri de arhitectura, multe agentii de publicitate, multe ONG-uri. Este motivul pentru care ne-am gandit sa realizam un proiect care sa poarte numele de District 40 si pe care sa il lansam la Noaptea alba a Muzeelor. La Noaptea alba in District 40 participa cinci spatii culturale, tema pe care o propunem este tema memoriei (...) care va uni: Institutul Francez, Scoala Centrala, Rezidenta Scena 9, Libraria Carturesti si CINETIc", a spus el.

Damian Anfile de la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a precizat ca in acest an titlul evenimentului organizat in contextul Noptii Muzeelor este "Memoria Marii Uniri in Muzeul Bellu". El include tururi ghidate, dar si un program de muzica instrumentala si vocal-instrumentala, o piesa de teatru, precum si o tombola cu premii (mape filatelice, medalii, stick-uri cu filme documentare.

Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu participa la Noaptea Muzeelor 2018 cu expozitia Hartile Timpului.

De asemenea, la editia din acest an, Noaptea Muzeelor 2018 vine cu o serie de muzee tip nisa, precum Muzeul Parfumului (Calea Dorobanti), Muzeul Micul Paris (strada Lipscani), Romanian Kitsch Museum sau Tiriac Collection.

Mai mult decat atat, peste 30 de muzee din toata tara vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicatia Questo. Tururile, construite de catre muzeografi, in colaborare cu arhitectii de experiente din echipa Questo, aduc un plus de interactiune vizitatorilor si vor fi disponibile de pe data de 19 mai.

"Vizitatorii vor gasi in aplicatie diferite misiuni antrenante si vor fi ghidati pas cu pas printre exponatele din muzee. Pe masura ce rezolva provocarile din aplicatie, afla povesti nestiute despre expozitii sau oamenii care au legatura cu acestea.

Spre exemplu, vizitatorii pot descoperi ce legatura exista intre Palatul Culturii din Iasi si Suleiman Magnificul, iar la Cimitirul Bellu din Bucuresti pot afla despre faptele celor care au facut posibila Marea Unire. Aceste povesti si legende, si alte cateva sute, pot fi descoperite in cele peste 30 de muzee participante prin tururile din aplicatie. Mai mult, la Muzeul Antipa vizitatorii vor avea doua tururi, dintre care primul poate fi parcurs chiar in timp ce asteapta sa intre in muzeu", a declarat Claudiu Petria, fondatorul Questo.

Programul complet si lista complexelor muzeale participante la aceasta editie sunt disponibile pe site-ul oficial www.noapteamuzeelor.ro.

noaptea muzeelor 2018

Organizatii partenere la Noaptea Muzeelor 2018

  • A.R.C.E.N.
  • Arhivele Nationale ale Romaniei
  • Casa Artelor "Dinu Lipatti"
  • Biblioteca Centrala Universitara ”Carol I”
  • Casa Costa Foru
  • Galeria de Arta Calea Victoriei 33
  • Galeria Alexandra's Bucuresti
  • Galeria Tiriac Collection
  • Galeria Galateca
  • Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”
  • Opera Comica pentru copii
  • Samsung Live Museum
  • Romanian Design Week
  • Casa Experimentelor
  • Casa EFdeN 4C
  • Muzeul Antreprenoriatului
  • Muzeul Micul Paris
  • Muzeul Parfumului
  • Romanian Kitsch Museum
  • Scoala de Bani
  • Revista Atelierul
  • Puro&Bio
  • Ferma Animalelor
  • Moara de Hartie

Linii RATB cu orar prelungit in Noaptea Muzeelor 2018

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va pune la dispozitia calatorilor, in Noaptea Muzeelor, linii cu orar prelungit.

Potrivit unui comunicat al RATB, remis miercuri AGERPRES, cu ocazia desfasurarii evenimentului cultural ''Noaptea Muzeelor'', in noaptea de 19 spre 20 mai, intre orele 19:00 - 04:00, linia 362 va functiona cu un program prelungit.

De asemenea, preluarea fluxului de calatori se va face si prin liniile de noapte care converg catre zona centrala a Capitalei, respectiv N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119 si N121, pe intreg parcursul noptii.

Noaptea Muzeelor 2018. HARTA

Sursa foto: Valentina Moraru/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri