Sezonul de vara este cea mai buna perioada in care sa calatorim prin tara si sa descoperim noi destinatii turistice. Nu doar ca avem ocazia sa plecam in noi aventuri, dar in felul acesta fugim si de caldura sufocanta din marile orase.

Am selectat cateva destinatii de vacanta pe care le poti vizita vara aceasta. E suficient sa iti rezervi cate un weekend pentru fiecare obiectiv turistic de mai jos.

Lacul si Barajul Oasa

Lac de acumulare Oasa se afla la granita judetelor Alba si Sibiu, in Muntii Sureanu, potrivit wikipedia.org. Situat la altitudinea de 1.255 de metri, cu o suprafata de 441 hectare, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul raului Sebes.

Destinatii turistice in Romania

Foto: Shutterstock.com

Lacul s-a format in Defileul Oasa, in zona confluentei raurilor Frumoasa si Slanele, in urma construirii Barajului Oasa, intrat in functiune in anul 1979. Suprafata lacustra formata in spatele barajului are o lungime de circa 5 kilometri.

Pe malul drept al Lacului Oasa, care poarta numele de Oasa Mare, trece Transalpina. De pe Oasa Mica, malul stang al lacului, poate fi vazut cel mai inalt pisc al Muntilor Sureanu: Varful lui Patru, ce atinge o inaltime de 2.130 metri.

Citeste si: Muzeul Astra din Sibiu, un model de exportat in toata tara

Lacul Capra

Lacul Capra este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Muntii Fagaras. Este situat la altitudinea de 2.230 de metri si are o adancime de circa 10 metri, potrivit wikipedia.org. Din Lacul Capra pleaca Paraul Capra, care formeaza un alt lac, Caprita. Mai departe, paraul coboara spre sud si chiar inainte de Transfagarasan formeaza cascada Capra. La Lacul Capra se poate ajunge usor de la Lacul Balea in aproximativ o ora.

Destinatii de weekend in Romania

Foto: Shutterstock.com

In apropierea Lacului Capra se gasesc doua monumente, ridicate in amintirea celor ce au pierit in avalanse.

Lacul Albastru

Lacul Albastru, situat in apropierea localitatii Baia Sprie (Maramures), este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume ca isi schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei), potrivit laculalbastru.ro. Primavara, lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde inchis.

Obiective turistice de vazut in weekend

Foto: Shutterstock.com

Specialistii in geologie sustin ca Lacul Albastru s-a format in perioada anilor 1919 - 1920 prin prabusirea unor galerii de mina situate pe vechiul filon Domnisoara, potrivit Agerpres. Lacul are o suprafata de 0,5 hectare si este strajuit de o padure de gorun si pin. Apa lacului este puternic acida, avand in continut ioni de sulf, dar si o mineralizatie sulfurata in care se regasesc ioni de cupru care dau apei o culoare albastru-verzuie.

In amontele Lacului Albastruse afla statiunea si lacul Mogosa, partia de schi si varful Mogosa.

Lacul Vida

Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vartej este un lac artificial realizat pe raul Holod. Lacul se afla in localitatea Dobresti, judetul Bihor. O curiozitate turistica a acestui lac o reprezinta palnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul atunci cand sunt precipitatii abundente in zona, potrivit wikipedia.org.

Pe locul actual al barajului, inainte de 1967, se afla cea mai veche moara din satul Luncasprie, numita moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar doua case, a morarului si a fiului acestuia.

In apropierea Lacului Vida, pe Valea Rosia, se afla o multime de pesteri care atrag deopotriva speologii si turistii. Cele mai cunoscute sunt pestera cu Cristale de la Farcu si pestera Meziad.

Pestera Ghetarului de la Focul Viu

Pestera Ghetarul de la Focul Viu din Muntii Bihorului se afla in apropiere de Varful Piatra Galbenii si Varful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri.

Destinatii turistice in Romania

Foto: Wikipedia

Pestera este compusa din doua sali. Sala Mare, cu o inaltime de 46 metri si o lungime de 68 metri, adaposteste un impresionant ghetar, al treilea ca marime, dupa cel de la Pestera Scarisoara si Bortig, scrie wikipedia.org. Bolta Salii Mari este partial deschisa printr-o fereastra larga, prin care, de-a lungul timpului, au cazut trunchiuri de copaci, care au fost prinse in masa ghetarului.

In partea opusa intrarii in Sala Mare se afla mai multe grupuri de stalagmite, pe care se rasfrang razele soarelui, provocand reflexii scanteietoare, reflexii care au dat numele pesterii: Focul Viu. Fereastra deschisa in tavan favorizeaza acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilatii mentine aerul rece in interiorul cavitatii, permitand astfel existenta ghetarului pe parcursul intregului an. In spatele stalagmitelor se afla o galerie care duce spre Sala Mica, care, la randul ei, contine mai multe formatiuni de stalagmite.

Citeste si: Vacanta la munte: 5 locuri pe care sa le vizitezi in concediul de vara

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoarele este unicul pasaj natural rutier functional la nivel national, fiind un vestigiu al Pesterii Podului care a rezultat prin surparea tavanului acesteia, potrivit wikipedia.org. Este cel mai mare pod natural din Romania si al doilea ca marime din Europa, dar singurul din lume deschis traficului rutier.

Destinatii turistice in Romania

Foto: Wikipedia

Podul lui Dumnezeu se afla in localitatea Ponoare, judetul Mehedinti, peste care trece soseaua Baia de Arama – Drobeta Turnu Severin.

Canionul Sapte Scari

Canionul Sapte Scari este un defileu sapat in calcare jurasice din partea vestica a muntilor Piatra Mare, in judetul Brasov. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judet.

Obiective turistice in Romania

Foto: Shutterstock.com

Canionul are o lungime de 160 de metri si se afla la o altitudine de 948 metri. Cele sapte scari ale defileului se transforma in cascade atunci cand volumul de apa al paraului Sapte Scari este ridicat. Cea mai mare dintre cascadele Canionului 7 Scari are o inaltime de 15 metri.

Citeste si: Loc de vis in Romania. Cascada Cailor: una dintre cele mai frumoase si impresionante cascade din Maramures

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri