Barka Saffron e un mic restaurant vechi si cunoscut al Bucurestiului, deschis acum vreo 17 ani, din cate mi-au spus cei de acolo, de catre un canadian de origine indiana. Si tot de vreo 17 ani pare sa nu mai fi fost varuit sau dat cu vreo vopsea pe acolo...

Barka Saffron a avut o lunga perioada de glorie la inceputurile lui, si inca una consistenta, a fost un loc de adunare a strainilor din Bucuresti, multi veneau de departe ca sa manance sau sa fie vazuti la Barka Saffron, si nu rareori ramaneau cu buza umflata, fiindca nu mai gaseau loc.

Am fost si eu acolo de cateva ori, am si scris despre ei. Mie nu mi s-a parut nici atunci ceva nemaipomenit mancarea lor asiatica, asa cum pentru altii orice de bagat in gura cu origine, sau doar cu nume asiatic, era neaparat bun. Ba, unii puteau chiar sa bage mana in foc ca gasisera si ceva spirit in farfurie, pitit printre boabele de orez cu sofran...

Dar sa o luam cu inceputul: Piata Domenii a fost multa vreme un loc respectabil, este la marginea unui cartier elegant si aristocratic al Bucurestiului vechi, si asociata mai degraba cu acest loc frumos si linistit. Acum Piata Domenii e o adunatura pestrita de de toate, care presupun ca scade valoarea imobiliara a proprietatilor care ii sunt in imediata vecinatate.

Asadar, Barka Saffron din spatele Pietei Domenii, isi vede imaginea legata in mult mai mare masura de aceasta pecingina a Bucurestiului de cat de aura estompata a cvartalului Domeniilor.

Casa lui Barka Saffron e mijlocie spre mica, fara etaj. E o constructie usoara construita mai tarziu in curtea si in prelungirea unei case mari, boieresti, cea care se vede in spate. Cred ca bucataria e in acea casa, marchiza din fata fiind doar salonul pentru clienti.

Cred ca acum Barka Saffron incearca, si poate ca si reuseste, intr-o oarecare masura, sa se pozitioneze ca un local boem - cu avantajul, printre altele, ca astfel scapi de grija costisitoare a renovarii si a tinutului curat. Pozele surprind bine o parte din ambianta de la Barka Saffron, care tine la usa o anumita categorie de clientela, insa care atrage o alta.

Meniul de la Barka Saffron e din bucatariile indiana si orientale, din cel indepartat, adica, asa cum a fost dintotdeauna. Au multe feluri pe care le iei ca aperitive, un fel de degustare, mai multe diferite si in cantitati mici. Noi am luat niste tartine, rulouri chinezesti cu pui si legume, o pasta de iaurt, ceva cu pui, orez prajit, bunicele, acestea, dar nimic special cu ele, am mai luat niste chiftelute ceva mai bune si paste pad thai foarte bune, si pe care le-am fi preferat fara zahar.

Serviciul a inceput prost la Barka Saffron, cu o chelnerita care nu parea sa inteleaga nici lucrurile elementare, dar data deoparte repede de un chelner care a observat ca biata faptura uitase sa-si puna inteligenta in posetuta, cand a plecat spre "servici" in ziua aceea, si s-a ocupat el de noi, foarte bine, avand chiar si o conversatie utila cu el, cu cap si coada.

Preturile sunt rezonabile la Barka Saffron. Clienti erau la pranz. Nu multi, si din cei care mancau ceva usor si se carau rapid. Pareau, mai degraba, clienti de pasaj, de trafic, oameni care erau prin zona, li se facuse foame, pentru ca era vremea pranzului, si s-au oprit pentru ceva ieftin si rapid.

Nu stiu cum mai e acum seara la Barka Saffron, daca mai vin oamenii pregatiti sa stea cateva ceasuri bune, cum faceau inainte. Poate ca si-or fi facut o alta clientela fidela. O sa trec intr-o zi sa vad...

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri