Un city break intr-una din cele 34 de statiuni balneare din Romania inseamna relaxare si posibilitati de tratament. Pe langa locurile unde oamenii primesc tratamente cu namol si fac bai in ape minerale, exista mai multe hoteluri in care functioneaza centre spa, iar turistii pot beneficia de servicii in locul de cazare.

Amara

Amara este o statiune situata la 7 kilometri de Slobozia. In 1905 se construieste prima instalatie de bai calde din lemn, care este distrusa apoi in timpul Primului Razboi Mondial. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost ridicate constructii destinate turismului balnear si a fost amenajata plaja de pe malul lacului Amara. Indicatiile terapeutice vizeaza reumatismele degenerative, afectiunile reumatisme inflamatorii, posttraumatice, neurologice, ginecologice, dermatologice si endocrine.

Turistii pot profita de apele minerale clorurate sodice, iodurate, bromurate, concentrate si de namolul terapeutic extras din bazinele din statiune.

In Amara, turistii se pot caza la hoteluri de trei si doua stele, in motel si in vile, iar pretul unei camere de hotel incepe de la 80 de lei. O agentie de turism prezinta o oferta de tratament la Hotel Ialomita Amara care include o saptamana de tratament si mic dejun, la pretul de 840 de lei.

Baile Felix

Prima atestare despre statiunea Baile Felix, din judetul Bihor, dateaza din anul 1763. In 1771, bazinul de lemn a fost transformat in bazin de piatra, caruia i s-au alaturat si cabine de bai. Prima cladire a fost construita in 1744. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la izvorul principal in 1885.

In prezent, turistii pot folosi instalatiile pentru bai cu apa minerala termala, instalatiile pentru aplicatii calde cu namol, instalatiile pentru tratamente ginecologice, instalatiile de aerosoli si inhalatii, bazine in aer liber cu apa minerala termala, cosmetica cu tratamente de estetica faciala si corporala, Gerovital si Aslavital.

Instalatiile existente la Baile Felix sunt folosite pentru tratarea afectiunilor reumatismale inflamatorii, degenerative, posttraumatice, neurologice, ginecologice si asociate bolilor metabolice si de nutritie si bolilor endocrine.

Turistii se pot caza in hoteluri de 4 si 3 stele, pensiuni de 3 si doua stele, pensiuni rurale de 3 flori sau un camping de doua stele, iar pretul unei camere de hotel porneste de la 120 de lei.

Preturile tratamentelor difera in functie de hotel. Astfel, o baie de namol de 20 de minute costa 100 de lei, kinetoterapia individualizata timp de 20 de minute costa intre 20 si 50 de lei, baia galvanica timp de 10 minute costa circa 20 de lei, iar sedintele de aerosoli, aproape 20 de lei.

Baile Govora

Apele minerale din Baile Govora, statiune balneoclimaterica in judetul Valcea, sunt folosite terapeutic incepand cu anul 1879, tratamentul facandu-se un timp in cazi de baie din lemn, amenajate in chilii la manastirea Govora. Primul stabiliment de bai apare in anul 1887.

Indicatiile terapeutice pentru apele minerale ale statiunii vizeaza afectiuni respiratorii, otorinolaringologice, reumatismale, posttraumatice si neurologice.

In prezent, turistii se pot caza in hoteluri de 1, 2 si 3 stele, pensiuni de 3 stele, vile de 4, 3, doua stele si o stea si un popas turistic de o stea. Cazarea pentru o noapte costa de la 100 la 350 de lei.

Baile Olanesti

In judetul Valcea mai este si statiunea Baile Olanesti, apele sale cu proprietati terapeutice fiind mentionate pentru prima data in 1760. Indicatiile terapeutice vizeaza afectiuni renale si ale cailor urinare, afectiuni ale tubul digestiv, afectiuni hepatobiliare, respiratorii, metabolice si de nutritie, ORL si dermatologice.

Pretul unui sejur de circa o saptamana la Baile Olanesti, cu cazare, meniu, consultatie medicala si tratament balnear cu doua proceduri pe zi incepe de la 700 de lei.

Calimanesti-Caciulata

Tot in Valcea este si statiunea Calimanesti-Caciulata, iar izvoarele minerale, cunoscute deja din timpul dacilor si romanilor, sunt valorificate terapeutic incepand cu anul 1830 in Calimanesti.

Intre 1882 – 1884 s-a construit stabilimentul balnear de la Calimanesti, actualul hotel Central. Din 1910, statiunea a trecut in concesiunea Societatii ,,Govora – Calimanesti”, iar in 1912 s-a construit Cazinoul din Ostrov. In 1924 s-au construit Hotelul 1 si Jantea, Bazarul si Teatrul cu Terasa Olt. Complexul balnear Cozia a fost dat in folosinta intre anii 1976 – 1979.

Turistii pot beneficia de instalatii de bai calde cu apa minerala, bazin descoperit cu apa termala sulfuroasa, instalatii pentru aerosoli si inhalatii, instalatii pentru electro, termo si hidroterapie, sali de gimnastica medicala si masaj medical.

Indicatiile terapeutice vizeaza afectiuni ale tubului digestiv, afectiuni hepato-biliare, renale si ale cailor urinare, afectiuni metabolic si de nutritie, reumatismale, respiratorii.

Oferta de tratament incepe de la 828 de lei si include cazare 6 nopti, masa, 5 zile de tratament cu doua proceduri pe zi si consultatie medicala, iar tratamentul se efectueaza in baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist si a cardului de sanatate.

Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane este in judetul Caras-Severin. In 153, romanii au construit, la Therme Herculi, temple, bai, monumente si statui. Majoritatea edificiilor din statiune sunt construite in stil baroc austriac, dupa ce in anul 1718 regiunea a devenit parte a Imperiului Austriac.

In prezent, turistii au la dispozitie instalatii de tratament pentru bai cu ape minerale termale, bazine cu posibilitati de kinetoterapie, instalatii cu aerosoli, folosite pentru afectiunile reumatismale, posttraumatice, reumatice, ginecologice, respiratorii, dermatologice si cardiovasculare.

Turistii se pot caza la hoteluri de 3 si doua stele, pensiuni de 4, 3 si doua stele, vile de 3 si doua stele, hostel si motel, iar cazarea incepe de la 100 de lei.

Printr-o agentie de turism, cazarea intr-un hotel de 3 stele, timp de 7 nopti, cu mic-dejun si proceduri de wellness costa circa 1.300 de lei.

Baile Tusnad

Baile Tusnad sunt in judetul Harghita. Inca din 1845 se infiinteaza o societate pentru dezvoltarea statiunii. In 1866, apa din izvoarele principale este analizata si incepe imbutelierea izvorului principal. In 1890 se infiinteaza Institutul balnear, in 1897 se deschide policlinica balneara, iar in 1987, capacitatea statiunii ajunge la 4.000 de locuri.

Indicatiile terapeutice ale bailor din Harghita vizeaza nevroza astenica, afectiuni cardiovasculare si afectiuni asociate ale tubului digestiv, endocrine, renale si ale cailor urinare.

Sovata

Sovata este o statiune in judetul Mures, mentionata, pentru prima data pentru proprietatile terapeutice in 1597. In secolul al XVIII-lea, locuitorii din satul Sovata si din imprejurimi intrebuintau apa sarata pentru bai, dar abia in 1850 devine statiune balneara.

Turistii pot beneficia de lacurile helioterme, de namolul din lacurile Alunis si Negru si de instalatiile pentru bai calde cu ape minerale sarate, instalatii pentru aplicati calde cu namol, instalatii pentru tratamente ginecologice sau bazine pentru hidrokinetoterapie. De asemenea, in cateva hoteluri sunt centre spa, iar o noapte de cazare cu acces la spa costa circa 300 de lei.

Vatra Dornei

Vatra Dornei este o statiune din judetul Suceava. Statiunea dateaza din secolul al XVI-lea, apele minerale fiind cunoscute si apreciate inca de la 1800. In 1845 s-a construit la Vatra Dornei primul stabiliment balnear. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inceput amenajarea si modernizarea statiunii. In 1944, instalatiile balneare au fost complet distruse de trupele germane in retragere, ceea ce a pus problema refacerii aproape totale a statiunii. Dupa 1970, capacitatea statiunii a crescut la circa 5.000 locuri de cazare, unele hoteluri avand baza proprie de tratament.

Apele minerale si namolul de turba sunt folosite pentru afectiuni cardiovasculare, reumatismale, posttraumatice si neurologice.

Turistii se pot caza in hoteluri, hosteluri, moteluri, pensiuni, vile si casute, iar pretul unei camere incepe de la 100 de lei.

Un sejur de 10 zile in Vatra Dornei la pensiune, cu meniu fix si tratament timp de 7 zile lucratoare, cu cate 3 proceduri pe zi (lase, ultrasunet, bai galvanice, gimnastica medicala, masaj) costa circa 1.000 de lei.

Techirghiol

Techirghiol este o statiune in judetul Constanta, pe malul nord-vestic al lacului Techirghiol. Informatii despre efectele terapeutice ale namolului apar in 1854.

Instalatiile pentru bai calde, pentru aerosoli, pentru bai cu namol, pentru electro si hidroterapie sunt folosite pentru a trata afectiunile reumatismale, posttraumatice, neurologice, ginecologice sau dermatologice.

Pretul unui pachet de tratament cu 6 nopti de cazare, masa si tratament cu 3 proceduri pe zi, la recomandarea medicului specialist balneolog, incepe de la 1.155 de lei.

Sursa foto: Visit Mures

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri