Daca petreci cel putin opt ore pe zi stand la birou, cel mai probabil te-ai confruntat deja cu dureri de spate, umeri sau gat. De obicei, acestea se amelioreaza imediat ce ai o perioada mai activa, in care nu mai stai jos atat de mult timp. Postura incorecta, timpul indelungat petrecut pe scaun si rigiditatea pe care corpul o capata in acest timp pot fi daunatoare pe termen lung, cand pot cauza inclusiv curbarea coloanei vertebrale.

Medicii recomanda ca la fiecare 30 de minute sa iei o pauza de un minut in care sa iti dezmortesti articulatiile, sa iti intinzi muschii si sa î� i pui sangele in miscare. Oricine a avut un job la birou stie insa ca se intampla adeseori sa uiti sa bei apa, cu atat mai mult sa te ridici pentru a-ti incalzi articulatiile. In aceste conditii, apare intrebarea: ce poti face pentru a scapa de durerile de spate? Din ferire, exista câteva metode prin care iti poti imbunatati postura la birou si poti ameliora durerile, astfel incat sa nu mai resimti acest disconfort de fiecare data cand te asezi:

Asigura-te ca scaunul tau este confortabil

Putine sunt companiile care tin cont de impactul pe care scaunele din birouri il pot avea asupra sanatatii angajatilor. De altfel, pretul si aspectul sunt, in general, principalele criterii dupa care este ales mobilierul de birou. De aceea simti adeseori nevoia sa iti intinzi picioarele sau sa le tii intr-o pozitie mai ridicata, astfel incat sa incapi cu scaunul sub birou si sa stai intr-o pozitie mai confortabila. In acest caz, un suport de picioare poate face diferenta intre o postura tensionata si una relaxata la locul de munca. Alege un suport cu pozitie ajustabila si balansare pentru stimularea circulatiei si vei simti imediat diferenta, chiar si dupa ore lungi petrecute la locul de munca.

Ajusteaza inaltimea scaunului

Atunci cand inaltimea scaunului este prea mare, vei ajunge sa te apleci asupra monitorului si tastaturii, chiar daca postura ta este una corecta in momentul in care te asezi la birou. Inaltimea scaunului tau de birou ar trebui ajustata astfel incat atunci cand stai jos sa fii la acelasi nivel cu monitorul, fara sa mai fie nevoie sa te apleci sau sa te lasi in scaun. Umerii tai ar trebui sa fie sprijiniti confortabil de spatarul scaunului si sa nu simti presiune in zona lombara din cauza pozitiei la birou. Postura incorecta este principalul motiv pentru care resimti atat de intens durerile de spate la finalul zilei, asa ca daca elimini acest factor vei simti efectele aproape imediat.

Imbunatateste-ti postura

Exercitiile fizice regulate, precum inotul, mersul pe jos sau pe bicicleta, te pot ajuta sa iti imbunatatesti postura, in timp ce exercitiile cu greutati sunt benefice pentru intarirea musculaturii spatelui. Atunci cand muschii spatelui si cei ai abdomenului sunt puternici, ei pot sustine mai usor greutatea superioara a corpului, ceea ce se va resimti si in calitatea vietii tale de zi cu zi. Poti testa inclusiv unele exercitii special concepute pentru imbunatatirea posturii la birou, astfel incat corpul tau sa se adapteze cat mai natural pozitiei de pe scaun.

Ia o pauza la fiecare ora lucrata

Poate ca nu iti permiti sa te intrerupi din munca la fiecare jumatate de ora pentru a-� i detensiona muschii si a te intinde, dar este esential ca la fiecare ora lucrata sa iei o pauza de cinci minute. In acest timp, este important sa te misti: poti merge la o plimbare sau poti face cateva exercitii usoare de intindere. Corpul tau nu este adaptat sedentarismului pe care il presupun cele opt ore de stat pe scaun, iar obiceiul de a lua aceste pauze scurte poate fi de mare ajutor, mai ales pe termen lung.

Daca durerile persista, nu se amelioreaza, ba chiar se agraveaza, este bine sa consulti si un medic specialist, pentru a depista posibile afectiuni ale coloanei sau muschilor care pot cauza aceste dureri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri