Trece neobservat si asta pentru ca nu este adeptul vreunui stil prea complicat. Nu este fotomodel, nici vreun actor celebru. Multa lume nu a auzit de Tokujin Yoshioka, expert in design. Restul lumii, adica intreaga Japonie si o buna parte din Europa, sunt la curent cu creatiile sale. Yoshioka a realizat piese de exceptie in colaborare cu oameni renumiti precum Issey Miyake sau Nadja Swarovski. Care este cel mai mare vis al sau? Sa conceapa design-ul pentru toate baile termale japoneze.

Yoshioka s-a nascut in 1967 si a studiat la Kuwasawa Design School din Tokyo. Dupa ce a lucrat pentru designer-ul Shiro Kuramata, a petrecut patru ani in compania celebrului creator Issey Miyake, pentru care a conceput interiorul unor expozitii. Urmatorul pas a fost sa-si deschida propriul studio. Experienta capatata lucrand alaturi de figurile legendare in ale design-ului, a ramas vie in amintirea lui. Kuramata si Miyake aveau tipologii similare ca artisti. De fiecare data priveau elementele fundamentale cand lucrau. Erau ca doi baietei, mereu foarte curiosi.

Are un ritm animalic, 'Lucrez' cand mananc, conduc, cand vreau sa ma culc...chiar si cand dorm. Considera ca arta inseamna mai mult sa cuceresti inima cuiva decat sa faci design propriu-zis.

Una dintre lucrarile sale care a socat lumea este instalatia Swarovski Crystal Palace din timpul Tokyo Design Tide. A atins intr-adevar apogeul. Postat la intrarea in Meiji Memorial Picture Gallery, candelabrul in forma de cub a fost realizat din mai bine de 20.000 cristale, care actioneaza precum un ecran proiector. Imaginea proiectata nu este alta decat a chipului unei femei reflectat pe podeaua neagra.

In noaptea deschiderii, spectacolul a fost fantastic. Un cor de elevi japonezi au intrat in incapere tinand in mana lumanari electrice aprinse si au format un cerc in jurul candelabrului. Momentul a devenit tensionant mai ales cand copiii au inceput sa cante o melodie asemanatoare cu cele monahice. Dupa acesta, chipul femeii a inceput sa recite povestea lucrarii expuse, lucrare originala, cu accente americane create de Yoshioka, toate acestea pe un fundal muzical ambiental electronic. Umanoidul design-ului japonez