Micro-Folie, platforma culturala digitala conceputa de Ministerul Culturii din Franta si coordonata de Muzeul Stiintei “La Vilette” din Paris, va fi lansat si in Romania, la Sibiu, in cadrul Sezonului Romania-Franta. Acest concept include un muzeu digital, un spatiu de realitate virtuala si un “FabLab” - loc destinat creativitatii si inovatiei.

Astfel, Micro-Folie devine la Sibiu un spatiu permanent de interactiune culturala, care va fi gazduit de Casa Artelor.

“Acest muzeu digital, care va fi deschis oficial pe data de 15 iunie, va fi mentinuat acolo pe o durata de minimum 5 ani. De asemenea, vom mai inaugura acest concept si in alte trei orase din Romania: Oradea, Timisoara si Bucuresti”, a declarat Michele Ramis, Ambasadoarea Frantei la Bucuresti.

Gandit ca un spatiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere gazduite de institutiile de cultura din Franta, dar si ca un spatiu de invatare prin joc, Micro-Folie este implementat in aproape 200 de orase din intreaga lume.

Muzeul digital reuneste peste 500 de capodopere din 12 institutii culturale si muzee nationale din Franta (precum Muzeul Luvru, Centrul Pompidou, Castelul Versailles, Muzeul Orsay sau Filarmonica din Paris). Acest spatiu le permite vizitatorilor sa acceseze, prin intermediul unor tablete, informatii despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, opera sau teatru, piese arhitecturale, obiecte din patrimoniul universal, dar si piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.

Toate informatiile stocate in acest muzeu digital sunt in romana si franceza.

De asemenea, echipati cu ochelari, telefoane și casti, vizitatorii vor putea accesa aproximativ 40 de video-uri preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, in varianta 360˚, explorari subacvatice, zboruri pe deasupra muntilor, dar si recitaluri de muzica ori vizite ghidate in muzee importante ale lumii.

Fab Lab este un spatiu flexibil care poate functiona fie ca ludoteca, fie ca atelier in care copiii vor fi asistati de diversi traineri. Aceasta alveola a Micro-Folie le ofera participantilor posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D si markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.

Proiectul muzeului digital de la Sibiu face parte din Sezonul Romania-Franta 2019.

“Romania este prima tara europeana cu care avem un astfel de proiect, care se intinde pe o durata de 8 luni – a inceput la finalul lunii noiembrie 2018 si se va incheia in luna iulie 2019. Deschiderea oficiala a fost facuta in Franta, de catre cei doi presedinti, Klaus Iohannis si Emmanuel Macron”, spune ambasadoarea Frantei la Bucuresti.

Prima parte a proiectului a avut loc in Franta, iar pe 16 aprilie va fi lansat si Romania. Cel mai important eveniment economic din acest proiect va fi Forumul Economic, organizat in perioada 18-19 iunie, la Bucuresti. Evenimentul va atinge domenii economice cheie pentru mediul de afaceri, cu accent pe tehnologiile noi, digitalizare si educatie, si va beneficia de prezenta unei importante delegatii de oameni de afaceri francezi.

Citeste si: Interviu cu Ambasadoarea Frantei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri