In ziua de astazi implanturile dentare sunt o metoda potrivita de inlocuire a dintilor pierduti, preferata atat de pacienti, cat si de medicii dentisti. In cazul in care pacientul nu sufera de boli grave ale sistemului osos, de diabet sau de afectiuni ale gingiilor precum paratontoza, nu fumeaza si are un stil de viata relativ sanatos, implanturile dentare au sanse mari de succes si o durata de viata considerabila.

Cu toate ca metoda de tratament nu difera foarte mult in functie de doctor, pretul implanturilor dentare variaza de la cabinet la cabinet.

De ce sunt implanturile dentare mai scumpe decat alte metode de tratament?

Implanturile dentare sunt formate din trei parti distincte:

・implantul propriu-zis alcatuit dintr-un surub de titan;

・un bont protetic din titan, material ceramic sau zirconiu;

・o coroana din material ceramic sau zirconiu.

Dintre toate aceste trei elemente, cel mai scump este surubul al carui pret difera in functie de modelul sau si de producator. Odata inserat, acest surub nu este vizibil decat la radiografie, dar chiar si asa, el reprezinta partea de baza a implantului deoarece se comporta ca radacina unui dinte natural, fixand in os dintele artificial sau lucrarea formata din mai multi dinti. Tot surubul din titan, sau in cazul unei lucrari mai ample, suruburile, sunt cele care determina diferenta de pret dintre o lucrare stomatologica fixata cu implanturi si o proteza detasabila.

Pe de alta parte, pretul bontului sau al coroanei depinde mai mult de materialul din care acestea sunt fabricate decat de persoana care le confectioneaza. Pentru un aspect cat mai natural, cel mai in voga material este zirconiul care are o transparenta aparte, foarte asemanatoare cu cea a dintelui natural. Dar nici bonturile sau coroanele din ceramica nu sunt mai putin apreciate deoarece, cu ajutorul unui medic dentist cu experienta, pot fi facute in asa fel incat sa arate foarte natural.

Exista implanturi ieftine?

In timp ce pretul partii metalice a unui implant dentar incepe de la aproximativ 450-500 de euro si merge in sus in functie de brand si producator, coroanele pot fi achizitionate incepand cu preturi de la aproximativ 100 de euro. La acestea se adauga costul procedurii medicale si bineinteles, tariful radiografiilor, analizelor si anesteziei necesare. De aceea, un simplu calcul matematic demonstreaza faptul ca nu exista implanturi mai ieftine de cel putin 550 de euro, fara a lua in consideratie costul operatiei.

Cu toate acestea, mai ales in cazul cabinetelor stomatologice noi, exista o competitie acerba intre medicii dentisti ce consta in oferirea celor mai avantajoase tratamente de implant. Dar chiar si presupunand faptul ca procedura medicala este gratuita, un implant prea ieftin ar trebui sa ridice semne de intrebare. Cand tariful scade sub un anumit prag, cel mai probabil se face rabat de la calitate, iar acest lucru nu este in favoarea pacientului.

In plus, rata de succes a implanturilor dentare creste proportional cu numarul de tratamente efectuate de medicul dentist care insereaza implantul. Cu cat acesta are mai multa experienta, cu atat exista sanse mai mari ca implantul sa-si indeplineasca misiunea pentru cateva zeci de ani. Iar experienta costa.

De aceea, in ciuda faptului ca exista pe piata si implanturi aparent ieftine, deoarece posibilitatea sa necesite inlocuire este foarte mare, in realitate ele sunt mai scumpe decat implanturile cu tarife fara discount.

Cum alegem medicul dentist pentru efectuarea unui implant?

Criteriile care stau la baza alegerii unui medic dentist in detrimentul altuia sunt experienta acestuia, dispozitivele si materialele pe care le foloseste si nu in ultimul rand, increderea pe care ne-o inspira.

Indiferent pentru ce tip de implant sau materiale alegem sa platim, medicul dentist trebuie sa fie dispus a ne prezenta toate variantele pe care le avem la dispozitie, precum si avantajele si dezavantajele acestora. Mai mult, medicul are fata de pacientii sai responsabilitatea profesionala si morala de a le cerceta starea de sanatate si a-i sfatui in urma unui consult medical amanuntit daca sunt sau nu apti pentru a beneficia de un implant.

Un medic care propune metode alternative de tratament, in cazul in care considera ca implantul are sanse scazute de succes, este de preferat unui medic care nu ia in consideratie impactul afectiunilor pacientului asupra reusitei tratamentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri