Daca iti place sa calatoresti si sa descoperi locuri noi, iti recomandam cateva zone turistice din Romania, pe care sa le vizitezi vara aceasta, care te vor impresiona prin peisajele spectaculoase, obiceiurile culturale si legendele pe care localnicii le povestesc vizitatorilor.

Viscri

Aproape necunoscut pana acum cativa ani, satul Viscri din Brasov a devenit un obiectiv turistic cunoscut in intreaga tara dupa ce a fost promovat de Printul Charles. Acesta viziteaza Romania de aproape 20 de ani, insa in 1998 a cumparat o casa de patrimoniu, pe care a renovat-o si a deschis-o turistilor.

Foto: Shutterstock.com

Retras de la drumul mare ce leaga Brasovul de Sighisoara, satul Viscri adaposteste una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate sasesti, de altfel fiind una din cele sase inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, scrie wikipedia.org.

Biserica din situl rural Viscri este o incinta bisericeasca-sala in stil romanic, care a fost extinsa la inceputul secolului al XVI-lea pentru a forma o nava trapezoidala cu multe elemente artistice, scrie www.viscri-info.ro. Ansamblul de la Viscri este poate singura incinta fortificata din Romania care protejeaza o biserica construita in secolul al XII-lea si care mai exista astazi. Ansamblul de la Viscri este format din biserica fortificata si doua incinte de aparare. Prima incinta este intarita cu sase turnuri de aparare amplasate devansat fata de zid, cu exceptia turnului portii care este amplasat spre interior. A doua incinta cuprinde casa paznicului cetatii.

De asemenea, in Viscri se afla, intr-o stare bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII.

Citeste si: Cum arata Plaja Ghioroc, supranumita "Litoralul Vestului", unde vin mii de turisti din Romania si Ungaria

Bisericile fortificate din Transilvania

Biserica sitului rural din Calnic, din judetul Alba, construita cel mai probabil in secolul al XIV-lea, este una de tip sala cu dimensiuni mari, avand o nava care are latimea de 9,35 metri si absida semicirculara de 7,40 metri, scrie Agerpres.

Foto: Shutterstock.com

Biserica din asezarea rurala Prejmer, judetul Brasov, a avut initial planul unei cruci grecesti cu brate egale. Are centrul patrat cu dimensiuni de 6 pe 6 metri, iar bratele crucii se compun dintr-o travee de 6 pe 6 metri si o apsida, formata din cinci laturi ale unui octogon, scrie www.cetateaprejmer.ro. Bratul din vest a fost prelungit in secolul al XVI-lea si are o lungime de 15 metri si este inchis de un perete drept. Patru stalpi formeaza travea centrala. A fost renovata in anii '60 ai secolului al XX-lea. In secolul al XV-lea a fost construit zidul de incinta de forma ovala care are un diametru de 72 m, fiind compus de un zid de circa 3-4 m grosime si 10-12 m inaltime care este intarit de patru turnuri, conform sursei amintite.

Ansamblul sitului rural Darjiu, situat la sud-vest de Odorheiu Secuiesc, este alcatuit din biserica, incinta fortificata si turnul portii. Biserica pare sa dateze din secolul al XIV-lea, fiind modificata inainte de 1419 care este anul picturii. In secolul al XVI-lea a fost ridicata bolta gotica in retea, iar biserica a primit aspectul de reduit prin fortificarea podului. In jurul bisericii a fost construit un zid de incinta de forma poligonala, dotat cu turnuri de colt si cu un puternic turn-clopotnita, care este si turn de poarta.

Situl rural Saschiz este asezat pe drumul national ce leaga Rupea de Sighisoara. Cetatea a fost construita de localnici in jurul anului 1400, iar biserica din piata centrala a inceput sa fie ridicata la 1493. Biserica gotica este de tip sala, cu absida pentagonala gotica si sacristie pe latura de nord.

Localitatea Biertan este atestata documentar in 1283. Biertan este una dintre cele mai mari si mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania. Intre 1493-1522 a fost construita biserica pe locul unei biserici anterioare. Este vorba despre o biserica-hala in stil gotic tarziu, care are in componenta 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare. In jurul anului 1468, fortificatia, cu doua incinte concentrice si o a treia partiala, avea 7 turnuri si 2 bastioane, fiind apoi extinsa in secolul al XVI-lea, indica sursa amintita.

Satul Valea Viilor este situat in fostul Scaun Sasesc al Mediasului, la 14 km distanta de Medias. Biserica a fost ridicata in secolul al XII-lea, insa a fost amintita in documente in 1414. In jurul anului 1500 biserica de tip sala este fortificata, cu un puternic turn vestic si un turn peste sanctuar, unite intre ele printr-un pod fortificat plasat deasupra navei. In secolul al XVII-lea sunt consemnate ultimele lucrari de fortificare. Biserica a cunoscut lucrari de restaurare in anii '60 si la inceputul anilor '70 ai secolului al XX-lea.

Rosia Montana

Localitatea Rosia Montana este asezata in Muntii Apuseni, la o distanta de 11 km de orasul Abrud, 15 km fata de orasul Campeni, 76 km fata de Alba Iulia si 135 km fata de Cluj-Napoca.

Foto: Shutterstock.com

Depresiunea, desfasurata in lungul vaii Rosia, are forma unui culoar incadrat de masivele Rotundul, Varsul, Curmatura, Ghergheleu, Cetate, Orlea, Tille, care porneste de la varsarea Rosiei in raul Abrudel (unde se afla si localitatea Gura Rosiei) si urca treptat pe o distanta de aproximativ 6 km pana in zona unui amfiteatru natural incadrat la nord de masivul Jig, la sud de masivul Carnic, iar la est de culmile domoale ale masivelor Lety si Sulei, scrie adoptaocasa.ro. Masivele Orlea si Jig de la nord, Cetate si Carnic de la sud, care domina cadrul natural al localitatii, sunt vechi conuri vulcanice in adancul carora se gasesc minereurile auro-argentifere.

In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m, iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.

O caracteristica unica a peisajului din Rosia Montana este prezenta lacurilor artificiale numite “tauri”. Aceste lacuri au fost create initial pentru a folosi activitatii miniere, iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna) rezultat al activitatii miniere.

Ce sa nu ratezi daca ajungi in Rosia Montana:

Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica, aici putand inca fi observate galeriile si puturile din fostele mine romane, potrivit wikipedia.org. Se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei. Aici s-au gasit 25 de table cerate care atesta existenta milenara a oamenilor in aceste locuri. Cea mai importanta este placa nr. XVIII, singura pe care este trecuta data 6 ianuarie 131 d.C. si denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperita in anul 1854 si in prezent se afla expusa in Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatari miniere. Este si locul amplasarii cetatii Alburnus Maior.

Cetatea Alburnus Maior se afla pe Dealul Cetatii in apropierea fostelor exploatari romane si a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale exploatarilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinte, morminte, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceara.

Muzeul Mineritului se afla in apropierea fostei exploatari miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi vazute monumente istorice si unelte pentru minerit, gasite de arheologi in ruinele fostului oras, si constructiile folosite pentru separarea aurului de piatra, numite „steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tauri”.

Casele vechi din secolele XVIII-XIX, monumente de arhitectura populara.

Citeste si: Proiect de pionierat in inima Romaniei: Autoritatile locale si investitorii promoveaza Tara Fagarasului

Cetatea Alba Iulia

Odata cu restaurarea Cetatii Alba Carolina, minicipiul Alba Iulia, simbolul Romaniei Unite, a devenit un punct de atractie pentru turistii romani, dar si straini.

Foto: Shutterstock.com

Cetatea reprezinta un obiectiv istoric, militar si arhitectural de exceptie pentru intreaga Europa, numarandu-se printre cele mai mari si mai impresionante fortarete de tip Vauban construite pe continent, scrie viziteazaalbaiulia.ro. Cetatea este dispusa in forma de stea, cu 7 bastioane si a fost construita in perioada 1715-1738 dupa influentele arhitecturale tipice vremii si structurilor de acest tip.

In interiorul Cetatii Alba Carolina pot fi vizitate o serie de obiective turistice de mare valoare istorica si culturala, unice in tara.

Poarta a III-a, cea mai impresionanta dintre portile cetatii, este si locul de start al turului. De la poarta se observa imediat in stanga Hotelul Medieval, restaurat dintr-un vechi depozit pentru armata, precum si o serie de statui metalice.

Statuia lui Mihai Viteazul. Celebra statuie realizata in 1968 de catre sculptorul Oscar Han si basorelieful din spatele acesteia reprezentand domnitorul primind omagiile tarilor romane unite sunt printre cele mai importante simboluri istorice ale identitatii si unirii din intreaga tara.

Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail. Ridicata in secolul al XIII-a, catedrala este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale medievale din Transilvania. Catedrala este conceputa in forma de basilica cu trei nave si combina elemente arhitecturale romanice si gotice. In interiorul catedralei se pastreaza sarcofagele lui Iancu de Hunedoara, al reginei Isabella si a lui Ioan Sigismund.

Catedrala Ortodoxa a Reintregirii – Catedrala Incoronarii. Un alt simbol de imensa valoare pentru intregul popor roman, catedrala ortodoxa a Reintregirii sau Catedrala Incoronarii este locul in care au fost incoronati primii suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria.

Muzeul Unirii si Sala Unirii. Sala Unirii este o cladire-simbol ce poate fi vizitata gratuit de toti turistii care doresc sa stea martori in locul in care a fost decisa unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. In sala se pastreaza documentele originale si steagurile folosite de delegati cu acesta ocazie.

Biblioteca Bathyaneum. Cladire in stil baroc, modificata in 1780 pentru a fi transformata in biblioteca de catre Ignatius Bathyani, episcopul Transilvaniei, biblioteca Bathyaneum este considerata astazi una dintre cele mai importante biblioteci documentare din intreaga Europa Centrala si de Est, gazduind in colectiile sale cateva piese de valoarea inestimabila precum Codex Aureus si Codex Burgundus.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania, scrie wikipedia.org. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat in "top 10 destinatii de basm din Europa".

Foto: Shutterstock.com

Castelul Hunedoarei este cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate (civila si militara) din Romania aflata inca "in picioare".

Prima mentiune despre cetatea de la Hunedoara este una indirecta, facuta in anul 1364. La acel moment se vorbeste despre un castelan al cetatii de la Hunedoara, scrie travelguideromania.com. In anul 1409 cetatea este donata lui Voicu, un nobil originar din Muntenia, pentru serviciile aduse regelui Sigismund. La acea vreme cetatea era formata dintr-un mic edificiu, care era resedinta castelanului. Ctatea va fi mostenita de fiul lui Voicu, Ioan (Iancu de Hunedoara). Ajuns guvernator al Ungariei, Ioan Huniade se hotaraste se transforme cetatea intr-un castel somptuos. Prima constructie este Capela, ridicata in anul 1446. In anii urmatori ridica constructia Palatul, care inglobeaza Sala Cavalerilor si Sala Dietei.

La moartea lui Iancu, castelul va fi mostenit de Matei (Corvin). In perioada celor doi conducatori, au avut loc cele mai multe lucrari de constructie in cadrul castelului. Succesorul lui Matei Corvin este Ioan Corvin, fiul lui natural. Castelul ajunge ulterior in proprietatea familiei Torok (1526-1618), iar mai apoi in proprietatea principelui Bethlen. In anul 1724, castelul trece in proprietatea statului maghiar, iar la 1918 in patrimoniul Ministerului Culturii.

Citeste si: Ce turisti straini viziteaza, de fapt, Romania?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri