In Romania, 8 din 10 persoane fac miscare doar atunci cand trebuie sa isi rezolve treburile zilnice si nu ca parte a unui stil de viata sanatos, fapt care duce la cresterea riscului de a dezvolta in timp Boala Venoasa Cronica (BVC), asociata de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice.

Lista factorilor de risc deja cunoscuti in randul populatiei, respectiv sedentarismul si statul in picioare timp indelungat, este completata de obezitate si fumat, doi factori mai putin cunoscuti in Romania ca fiind asociati Bolii Venoase Cronice.

”In fiecare zi stai in picioare, stai la birou, iar uneori iti simti picioarele grele sau umflate. Nu ignora semnele, pentru ca problemele pot prinde radacini. Mergi la medic din timp! Exista solutii pentru boala venoasa cronica” - acesta este mesajul transmis de campania educationala privind Boala Venoasa Cronica (BVC) semnata de Servier, Societatea Nationala de Medicina de Familie si Societatea Romana de Flebectomie.

Potrivit studiului „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” realizat la initiativa Sevier Pharma pe un esantion reprezentativ in Romania la nivel de gen, varsta, regiune si educatie, cauza principala de aparitie a BVC, in perceptia a jumatate dintre respondenti este asociata cu statul in picioare prelungit. Pe de alta parte, conform aceluiasi studiu, doar 10% din persoane asociaza aceasta afectiune cu sedentarismul, obezitatea si fumatul, factori la fel de importanti, in aparitia BVC.

Simptome ale bolii venoase cronice

In ceea ce priveste identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la „picioarele umflate si grele”, desi aparitia bolii in faza incipienta se poate manifesta si sub forma de: durere, crampe nocturne, frunicaturi, mancarime, senzatie de arsura. Cand aceste simptome sunt resimtite este importanta programarea la medicul de familie pentru un consult.

Citeste si:
Pe hartie, 1,7 milioane de romani NU au muncit nicio zi in viata lor
Statistica europeana: Pe...

In cazul persoanelor care se confrunta deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” arata ca 8 din 10 respondenti nu si-ar trata singuri posibilele simptome si prefera sa apeleze la medic, insa doar in 2 din 10 cazuri acestia ar alege sa mearga la medicul flebolog, specialist in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni, in timp ce, in 8 din 10 cazuri persoanele ar apela la medicul de familie.

„Cand le ignori, problemele prin radacini” - campanie de informare

Pentru o informare corecta asupra cauzelor, simptomelor si tratarii BVC, Servier Romania, cu sprijinul Societatiii Nationale de Medicina de Familie si Societatii Romane de Flebectomie au demarat campania educationala „Cand le ignori, problemele prin radacini”, pornind de la datele din studiul „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” finalizat in luna iunie 2018.

Scopul campaniei este de a evidentia importanta consultului medical inainte ca simptomele sa se agraveze, in contextul in care 7 din 10 pacienti care intra in cabinetul medicului de familie sufera de Boala Venoasa Cronica, potrivit unui alt studiu realizat in centrele de medicina generala din Romania. Campania de educare si informare vine in ajutorul persoanelor predispuse la Bola Venoasa Cronica cu posibilitatea autoevaluarii initiale, printr-un test disponibil online pe, www.stop-varice.ro.

O campanie Servier, cu sprijinul Societatii Nationale de Medicina de Familie si Societatii Romane de Flebectomie

Citeste si:
Romanii pierd anual zeci de mii de euro anulandu-si biletele de avion
Romanii pierd anual zeci de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Cum ne ingrijim in sezonul rece prin automedicatie responsabila