Bologna, orasul-cetate din nordul Italiei, are deja un istoric in a sparge tiparele sociale si culturale, si in a depasi, in fiecare an, pragul numarului de straini care il viziteaza. Ocolit de turisti in trecut, astazi, Bologna a devenit o destinatie de vacanta populara cu multe atractii turistice: monumente istorice, cladiri cu arhitectura autentica, locuri ascunse care dezvaluie povesti mai putin stiute despre oras, gastronomie si ... inghetata.

Bologna are o populatie de aproape 400.000 de locuitori si de trei ori mai multi turisti. Potrivit datelor oficiale, turismul in Bologna a inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii 7 ani, ajungand sa depaseasca 1,3 milioane de turisti straini.

Anul acesta, autoritatile locale au lansat un proiect inedit, prin care le ofera turistilor posibilitatea sa descopere orasul dintr-o perspectiva cu totul noua. Bologna este un oras care a inregistrat mai multe premiere: prima institutie de invatamant superior din Europa (fondata in anul 1088), primul oras din lume care a abolit sclavia (anul 1256), iar acum a devenit primul loc din lume care ofera tururi ghidate de oamenii fara adapost, scrie euronews.com.

Foto: Shutterstock.com

Proiectul se numeste "Gira La Cartolina" (intoarce cartea postala - n.r.) si ii invita pe turisti sa descopere si cealalta parte a orasului. Daniele, Samanta si Giuseppe sunt trei dintre protagonistii acestei initiative. Cu totii si-au pierdut joburile si casele, iar acum sunt mai mult decat incantati sa isi intre in rolul de ghizi.

Daniele a lucrat intr-o institutie de stat si este absolventa celei mai vechi universitati din Europa. De patru ani, de cand a pierdut tot, Daniele locuieste intr-un contanier.

Samanta a fost data afara din casa in care locuia, iar acum sta intr-un adapost temporar oferit de serviciile sociale, departe de copilul ei. Samanta a lucrat in teatru, iar experienta profesionala o ajuta sa interactioneze mai usor cu turistii care sunt curiosi sa afle istoria orasului.

Giuseppe a lucrat in transporturi si in industria alimentara. Un credit pe care nu a mai reusit sa-l plateasca i-a schimbat complet viata. A ajuns pe strazi, insa acum este mai mult decat incantat sa le poata fi de folos strainilor care ii viziteaza orasul natal.

"Nu ii ignorati!"

Proiectul a fost lansat pe data de 1 august si se va inchide in septembrie. Cei trei ghizi sunt pregatiti sa ii plimbe pe turisti prin zonele turistice (dar si mai ascunse) ale orasului, sa le spuna povestea locurilor, sa le prezinte obiectivele turistice, dar si sa le dea ponturi despre locurile in care pot manca cele mai bune paste si deserturi.

In timp ce se plimba cu turistii prin centrul orasului, Samanta ii face atenti la oamenii care locuiesc pe strazi: "Nu ii ignorati! Zambiti-le, stati de vorba cu ei, asa cum ati face cu oricare alt localnic".

Foto: Shutterstock.com

Dupa o zi intreaga petrecuta cu turistii in parcul Montagnola, Giuseppe isi conduce noii prieteni la gara si abia isi retine cateva lacrimi atunci cand vede statia in care a locuit atunci cand a pierdut tot: familie, casa, prieteni.

Bologna, orasul rosu

Bologna este denumit "orasul rosu" dupa culoarea acoperisurilor si a fatadelor cladirilor, scrie wikipedia.org. In zilele senine, din turnul Asinelli se pot vedea in departare Verona si Dolomitii.

Foto: Shutterstock.com

Astazi, Bologna este renumit pentru viasa sa culturala si universitara, dar si pentru gastronomia locala. In centrul istoric, turistii vor gasi la tot pasul palate medievale, biserici, muzee, monumente istorice si galerii de arta. Din cele doua turnuri, Torre degli Asinelli si Torre Garisenda, vizitatorii pot admira panorama spectaculoasa a orasului.

Obiective turistice in Bologna: Cattedrale Metropolitana di San Pietro, Palazzo Re Enzo, Palazzo Poggi, Piata Maggiore, Biserica San Giacomo Maggiore, Fontana di Nettuno, Galeria Nationala de Arta, Torre degli Asinelli, Torre Garisenda.

Citeste si: Vacanta de vara in Italia: 4 destinatii pe care nu trebuie sa le ratezi

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri