Focuri masive s-au raspandit in parti ale Arcticii, inclusiv Siberia, Alaska, Groenlanda si Canada, la un nivel fara precedent, conform expertului Mark Parrington de la Copernicus Atmosphere Monitoring Service. Focurile sunt vizibile din satelit si impacteaza zeci de mii de animale, contribuind decisiv si negativ la clima intregii planete.

Conform BBC, numarul in crestere de focuri afecteaza calitatea aerului, dar si conditiile de pe sol. Focurile masive elibereaza gaze toxice in atmosfera, care pot fi daunatoare vietii pe Pamant. Fumul care se ridica deasupra Rusiei a ajuns pana pe coasta de vest a Canadesi in Alaska, conform aceleiasi surse.

Mai mult, fumul a blocat soarele si in unele tari oamenii respira mai greu, unele guverne declarand stare de urgenta.

Focuri din emisfera nordica nu sunt anormale, insa locatia lor, intensitatea si durata sunt ingrijoratoarea, conform CAMS.

Organizatia Mondiala Meteorologica a raportat in 2019 cea mai calda luna iunie. Conditiile perfecte pentru focuri puternice. Peste 26.000 de kilometri patrati de padure INCA ARD in Siberia si estul Rusiei. Vladimir Putin a trimis armata Rusiei pentru a incerca sa stopeze distrugerea faunei si florei, in timp ce Donald Trump s-a oferit sa ofere sprijin – o alianta rara intre cele doua state.

Din pacate, Rusia nu are foarte multe posibilitati de a stinge focul in Siberia, bazandu-se mai mult pe faptul ca…va ploua, scrie USA Today. Sute de mii de oameni au semnat o petitie prin care Putin este acuzat ca nu face suficient pentru a opri distrugerile.

Majoritatea focurilor au fost cauzate de traznete. In Alberta, Canada, probleme similare – focuri extinse care echivaleaza cu 300.000 de terenuri de fotbal.

Oamenii de stiinta spun ca, pe langa afectarea calitatii aerului, fumul si substantele din el absorb lumina soarelui si incalzeste atmosfera. Focurile contribuie de asemenea la eliberarea de dioxid de carbon. Oamenii de stiinta estimeaza ca focurile din iulie 2019 au eliberat 100 de megatone de CO2, echivalentul a dioxidului de carbon eliberat de Belgia in 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri