Toamna a inceput sa se instaleze si nu mai este mult nici pana cand temperaturile cu minus multe grade ne vor tine in casa, zgribuliti pe langa surse de caldura. Pana atunci, insa, ne putem deconecta de la rutina zilnica intr-o vacanta neplanificata, in care sa lasam detaliile sa ne surprinda.

In ultimii ani se contureaza o tendinta in randul turistilor, confirmata recent si de datele colectate de Airbnb, si anume ca tot mai multi calatori se cazeaza in case eco-friendly, scrie euronews.com. Mai exact, cautarile pe acest tip de unitati de cazare au crescut cu 141% in ultimul an.

A devenit deja o preocupare pentru tot mai multi turisti sa protejeze patrimoniul cultural si natural al destinatiilor in care isi fac vacantele. Potrivit Travel Foundation, turismul sustenabil ar trebui sa devina o prioritate nu doar pentru calatori, ci si pentru touroperatorii din industrie si pentru autoritatile locale si nationale.

"Nu doar ca ar trebui sa protejam mediul inconjurator, viata salbatica si resursele naturale, insa calatoriile ar trebui sa celebreze si sa conserve natura si mosternirea culturala. Pentru asta, turistii trebuie sa invete sa protejeze comunitatile in care isi petrec vacantele si sa le ajute sa se dezvolte sustenabil", se arata intr-un raport al Travel Foundation.

Citeste si: CE: Sustenabilitatea in turism trebuie sa devina o prioritate. Ce face Europa pentru dezvoltarea turismului responsabil?

Daca nu stii de unde sa incepi acest demers, iata cateva sugestii care te-ar putea ajuta. Sunt cinci destinatii verzi, premiate la unul dintre cele mai mari targuri de turism din lume.

Insulele olandeze

Patru insule olandeze au primit premiu pentru cea mai buna destinatie in care sa mergi daca vrei sa stai in natura. Insulele Goeree-Overflakke, Schouwen Duiveland, Veere si Westvoorne sunt faimoase pentru peisajele exceptionale, unice in lume.

In zona se promoveaza conceptul de "soft mobility", astfel ca turistii sunt incurajati sa foloseasca bicicletele sau chiar sa se deplaseze pe jos, bucurandu-se de o priveliste autentica. In Westvoorne, turistii pot vizita o zona cu dune, unica in Europa de Vest, care isi schimba des aspectul din cauza vantului.

Foto: Shutterstock.com

Un obiectiv pe care turistii nu trebuie sa-l rateze este lacul cu apa sarata Grevelingenmeer, unde se pot practica sporturi acvatice si diverse activitati recreative.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana a primit premiu pentru dezvoltare urbana sustenabila, cu accent pe modul in care autoritatile de acolo reusesc sa evite supra-aglomerarea din cauza turistilor. Standardele de mediu sunt foarte ridicate si nu este de mirare ca Ljubljana este singurul oras din Europa cu cele mai multe spatii verzi.

Foto: Shutterstock.com

Cel mai mare parc din Ljubljana este Tivoli Park, iar foarte aproape de centrul vechi al orasului se afla Gradina Botanica, care gazduieste peste 4.500 de specii diferite de plante.

Insa in Ljubljana, principala atractie turistica sustenabila este mancarea. Gastronomia se bazeaza doar pe ingrediente naturale, locale, ceea ce le ofera turistilor o experienta gustativa si olfactiva greu de egalat.

In Ljubljana, sistemul de transport public este foarte bine pus la punct, iar pentru calatorii straini exista linii speciale care leaga cele mai importante obiective turistice.

Gozo, Malta

Malta este o tara magnifica, un mic arhipelag din mijlocul Marii Mediterane, situata intre Sicilia si coasta Africii de Nord. Gozo este o destinatie mai putin cunoscuta turistilor, iar asta se intampla si din cauza touroperatorilor si ghizilor care le recomanda strainilor sa viziteze mai degraba Valletta, capitala Maltei, un oras cu iesire la mare si care impresioneaza prin arhitectura deosebita.

Foto: Shutterstock.com

In Gozo, atractiile principale sunt superbele plaje Ramla Bay, San Blas Bay si Paradise Bay. Pe langa baile de soare, turistii pot face scufundari in apele de un albastru turcoaz. In scolile de pe insula se promoveaza educatia eco, ba mai mult decat atat, autoritatile au fost premiate pentru modul in care protejeaza cultura si traditiile, pentru felul in care implica comunitatile in turism, dar si pentru modul in care lupta impotriva exploatarii umane.

Cea mai importanta atractie turistica de pe insula Gozo este Ggantija, un complex de temple megalitice din neolitic. Templele din Ggantija sunt mai vechi chiar decat piramidele din Egipt, potrivit wikipedia.org.

Torroella de Montgri, Spania

Torroella de Montgri este un oras mic din regiunea Costa Brava, Catalonia. Acesta a fost premiat pentru angajamentul asumat pentru un turism sustenabil si este cea mai buna destinatie pentru plaja din Europa. Orasul are o istorie de peste 1.000 de ani, iar centrul vechi este incarcat de istorie.

Foto: Shutterstock.com

In zona se afla una dintre cele mai importante rezerve de flora si fauna marina din bazinul Marii Mediterane. Cele mai populare activitati pentru turisti sunt scufundarile si plimbarile cu barcile cu fund din sticla, prin care pot admira peisajul marin absolut spectaculos.

Guyana

Cand vine vorba despre ecoturism, Guyana (America de Sud) se afla in varful clasamentului mondial. De fapt, Guyana este una dintre cele mai verzi regiuni ale lumii - 18% din totalul padurilor tropicale se afla pe teritoriul acestei tari.

Foto: Shutterstock.com

Tara este un mix perfect intre portiuni cu plaje superbe, lanturi muntoase exceptionale, paduri tropicale si savane uimitoare. Regiunea, care cuprinde padurea tropicala si savana, este denumita "Tara Gigantilor" si nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistilor.

In Guyana, natura este atat de diversa, incat este necesar un efort sustinut pentru a-i conserva resursele. In aceasta tara, turismul (o industrie care genereaza venituri importante) respecta natura si s-au luat toate masurile pentru a-i promova patrimoniul cultural. In Guyana, toti membrii din comunitate se implica activ si contribuie la dezvoltarea sustenabila a turismului.

Citeste si: Cele mai "verzi" orase din Europa pe care le pot vizita romanii

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri