Pentru a primi o stea in ghidul Michelin, un restaurant trebuie sa fie foarte bun in categoria lui. Ce restaurante din partea noastra de continent au primit aceste distinctii si de ce Romania nu exista pe aceasta lista de onoare?

Cand e vorba de acordarea stelelor, inspectorii Michelin urmaresc cinci criterii pe care trebuie sa le respecte un restaurant: folosirea produselor de calitate, stapanirea tehnicilor de gatire si aromare a preparatelor, personalitatea felurilor de mancare (in care se reflecta, de fapt, personalitatea Chef-ului), valoarea adusa consumatorilor (acestia trebuie sa aiba o experinta completa, de la gustul excelent al mancarii, la servirea exemplara si la atmosfera generala a restaurantului) si consecventa in pregatirea perfecta a felurilor servite.

Stelele Michelin, un vis sau un cosmar

Cand un restaurant este in vizorul Michelin pentru a i se acorda stele, acesta este vizitat de mai multi inspectori nationali si internationali inainte de a fi luata decizia finala. Pentru un chef, stelele Michelin pot fi un vis, un obiectiv, un stil de viata, dar si un cosmar: odata obtinuta prima stea, standardele trebuie mentinute pentru a o pastra si ridicate daca speri si la o a doua sau o a treia.

„Sistemul de clasificare Michelin este unul extrem de riguros si, pentru a-l intelege si a te obisnui cu el, trebuie sa incepi prin a experiementa restaurantele incluse in acest ghid, apoi sa iti dai seama daca esti facut, tu ca bucatar, pentru asa ceva si daca poti sa indeplinesti aceste standarde”, a declarat pentru wall-street.ro chef Florin Dumitrescu.

Dintre statele vecine Romaniei, doar in Ungaria exista restaurante cu stele Michelin.

Singurul restaurant din Ungaria care are in prezent doua stele este Onyx, situat in inima orasului Budapesta din 2007, anul in care s-a deschis. Condus de chef Adam Mészaros si bazandu-se pe dubla filosofie a traditiei si inovatiei, Onyx i-a impresionat pe inspectorii Michelin nu doar cu preparatele exceptionale, ci si cu decorul impresionant, completat de scaune retro si candelabre stralucitoare. Cu o bucatarie moderna si rafinata si o lista excelenta de vinuri, Onyx pastreaza traditiile, dar vine si cu influente moderne interesante in ceea ce priveste preparatele.

Alte restaurante din Ungaria care au in prezent cate o stea Michelin sunt Costes, Costes Downtown, Borkonyha Winekitchen, Babel si Stand.

“Pentru Michelin, e nevoie de o experienta completa”

Chef Florin Dumitrescu considera ca Romania are nevoie de „un intreg ecosistem sustenabil” pentru a intra pe harta Michelin. Acest sistem trebuie sa includa scolile de bucatari-ospatari, producatorii, distribuitorii de materie prima, posibilii investitori, precum si educatia consumatorului de acest gen.

„Zona de mancare fine dining este una relativ mica, aproape inexistenta pe piata de restaurante din Romania, aici fiind si o problema de cerere si oferta. Sunt foarte putini bucatari care in Romania ar reusi sa faca o mancare mai „ambitioasa”, dar sunt si mai putini clienti pentru asa ceva”, declara chef Dumitrescu pentru wall-street.ro.

In plus, Romania ar trebui sa aiba un sistem adecvat de sosele si autostrazi, capitol la care in prezent este deficitara. De asemenea, ar fi nevoie de business-uri romanesti care sa poate sustine investitia intr-o experienta Michelin completa.

„Pentru un restaurant „stelat” este nevoie de mai mult decat o echipa de bucatari pasionati, un somelier bun, o mana de clienti si un spatiu exceptional. Pentru Michelin este nevoie de o experienta completa, iar in momentul de fata inspectorii Michelin nu cred ca au fost impresionati sau convinsi de ceva din Romania”, subliniaza chef Dumitrescu.

In plus, ar fi nevoie de constanta a restaurantelor in ceea ce priveste calitatea preparatelor si servirea, calitate care lipseste in prezent. Ce masuri s-ar putea lua, totusi, la nivel national, pentru a pastra speranta intrarii pe harta Michelin?

„Treaba noastra este sa ne educam gustul ca bucatari, sa desenam o regie frumoasa de cina fine dining romaneasca, sa ne asiguram ca vinul este de cea mai inalta clasa, sa ne mandrim cu produsele locale, sa oferim aceeasi calitate zilnic in restaurantele noastre si sa atragem cat mai multi turisti straini. Pana atunci, ne antrenam pentru ziua in care Michelin va intra totusi in Romania”, este de parere chef Dumitrescu.

“Pe ce drumuri sa circule inspectorii Michelin?”

Printre regulile nescrise care fac parte din cultura si istoria Michelin se numara si aceea ca majoritatea restaurantelor dintr-o tara trebuie sa foloseasca 85-90% produse locale, ceea ce in Romania nu se intampla, conform opiniei lui Radu Ionescu, chef la restaurantul Kaiamo din Bucuresti. In plus, infrastructura tarii trebuie sa fie bine dezvoltata, ceea ce, din nou, nu e cazul la noi.

Chef Ionescu crede ca acesta este unul dintre motivele de baza pentru care ghidul Michelin nu va ajunge in Romania in anii urmatori. “La nivel de fundatie, ghidul Michelin este al unei companii care vinde cauciucuri si anvelope. In Romania, pe ce drumuri sa circule inspectorii Michelin? Pe ce drumuri sa circule pasionatii de gastronomie?”

Desi farmecul Romaniei consta si in pastrarea anumitor traditii si obiceiuri, cum ar fi utilizarea carutelor trase de cai, lucruri de genul acesta minimizeaza posibilitatea ca ghidul Michelin sa ia in seama tara noastra.

“In Romania e ca si cum te-ai teleporta in timp cu 20 de ani in urma. Inca observi carute, cai liberi, foarte multe lucruri pe care le vezi destul de rar intr-o tara europeana. Acest lucru vine si cu beneficiii, dar si cu impedimente pentru acest gen de realizari. Din punctul meu de vedere, ghidul Michelin nu va fi prezent in Romania pentru urmatoarea perioada”, concluzioneaza chef Radu Ionescu.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri