Daca pana recent acesta era locul de depozitare in care erau asezate cutii cu haine nepurtate, jucarii din plus si alte acareturi pe care nu le mai folosesti de ani de zile, mansarda casei tale are un potential extraordinar daca valorifici spatiul la maximum. Cu indemanare, creativitate si ceva resurse de timp si de bani, aceasta incapere se poate transforma dintr-o adevarata Cenusareasa intr-un tinut regal.

Inainte de a demara amenajarea propriu-zisa, trebuie sa ai in vedere functionalitatea spatiului. Mansarda va trebui, in primul rand, izolata, caci este o parte a casei care necesita atentie speciala. Acest lucru se face de obicei cu polistiren, aplicat atat la interior, cat si la exterior. De asemenea, pentru confortul tau, nu trebuie sa omiti aspectul incalzirii. Aceasta se poate face fie prin pardoseala, fie prin calorifere sau panouri electrice montate direct pe acoperis.

Nu uita ca ventilatia joaca si ea un rol important, caci mansarda este o zona predispusa la umezeala. Pentru a contracara acest risc, apeleaza la un specialist care te poate ajuta sa faci cea mai buna alegere, fie prin folosirea foliilor anticondens, fie prin solutii individuale, adaptate ferestrelor sau lucarnelor.

Odata ce ai ales sa te ocupi de mansarda, nu te astepta la costuri mici. Investitiile in izolarea, ventilarea si amenajarea spatiului pot fi semnificative. Vestea buna e ca acestea se vor amortiza in timp prin costurile modice ale facturii de intretinere. In plus, vei capata o camera in plus, poate chiar una care se intinde pe o suprafata mare, de 60-80 metri patrati. Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand esti in etapa de amenajare a mansardei.

Valorificarea luminii naturale si alegerea surselor de iluminat

In general, mansardele sunt predispuse la o iluminare mai slaba. Exista insa si reversul: acele poduri cu geamuri largi sau cu un perete exterior din sticla, care au un farmec aparte. In cazul spatiilor care nu au o sursa de lumina naturala, ferestrele, panourile solare si lucarnele, montate si prevazute cu folie de vapori si rama de etansare, ajuta, dar de multe ori nu suficient. Poti sa imbunatatesti acest lucru prin corpuri de iluminat bine alese. In functie de gusturile tale, specialistii recomanda corpuri de iluminat simple si de efect. In magazinele online si in cele fizice ai la dispozitie o gama variata de optiuni, de la becuri cu sau fara abajur, lampi cu un design deosebit, spoturi care pot fi amplasate oriunde, la aplice, plafoniere, lustre suspendate sau lampadare.

Pentru a mari vizual spatiul, opteaza pentru o paleta cromatica simpla, cu tonuri deschise si neutre. Aceeasi regula se aplica si in cazul peretilor, dar in acest caz poti alege si un perete de accent, pe care il poti colora sau acoperi cu un tapet floral.

Mobilier facut la comanda

Daca ai ajuns la faza de alegere a mobilierului, inseamna ca ai terminat 80% din intregul proiect. Pentru ca trebuie sa profiti de fiecare colt, e de preferat sa alegi piese de mobilier realizate pe comanda. De asemenea, e important sa definesti scopul incaperii: daca va fi camera copilului, un surogat de camera de zi, spatiu de joaca sau birou. Indiferent de destinatie, piesele de mobilier trebuie sa fie unitare si in concordanta cu stilul ales.

Daca optezi pentru mobila din lemn masiv, alege unul in nuanta lemnului folosit la ramele ferestrelor sau la glafuri. Tine minte ca e bine sa cumperi piese pe roti, deoarece acestea permit deplasarea usoara si reamenajarea rapida. Pentru o nota rustica si originala, poti lasa cateva grinzi in tavan, in nuante similare parchetului. Tavanul cu aspect nefinisat si peretii de caramida pot deveni, de asemenea, adevarate puncte de atractie ale podului.

Importanta elementelor de decor

Cand ajungi la decoratiuni, un designer de interior iti va spune ca esti la un pas de finalizare, dar totodata intr-un moment crucial. In acest punct, cei mai multi aleg sa aduca de prin casa tot ceea ce este redundant. Asa risti ca mansarda sa devina un depozitar de lucruri amestecate.

Ideal ar fi sa cumperi elemente de decor care sa se incadreze perfect in noul spatiu si sa ofere o nota de autenticitate incaperii. Un covor persan sau unul din lana, cu model traditional, cateva perne decorative, lumanari, flori, veioze – toate acestea trebuie alese cu mult gust, avand perspectiva unui intreg in minte in momentul achizitionarii. Poti folosi pentru a orna peretii o imagine care te inspira, un citat motivational, tablouri inramate sau fototapet.

Podul casei nu trebuie subestimat, ci proiectat ca un loc care poate fi preferat de intreaga familie. Ce poate fi mai frumos decat sa auzi sunetul ploii direct pe acoperis, sa ai o panorama de invidiat sau sa-ti aduci prietenii la un pahar de vin in cea mai de sus incapere a caminului tau? Secretul e sa gasesti cea mai buna optiune pentru nevoile tale, iar amenajarea poate deveni chiar o activitate care sa te relaxeze si sa iti valorifice creativitatea.

Sursa foto: Bricodepot.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri