Praful saharian va continua să fie prezent deasupra României în următoarele zile, cel mai probabil în jumătatea de nord a teritoriului şi în intervalele în care va ploua, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)

"În perioada 14 - 15 mai, circulaţia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central - estică şi de sud-est, inclusiv deasupra României. Concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă", arată estimările de specialitate, scrie Agerpres.

Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare Cod galben de vijelii, valabilă în 28 de judeţe, începând de joi dimineaţa, precum şi o informare de instabilitate atmosferică ce vizează majoritatea regiunilor, din această seară.

Astfel, pe parcursul zilei de joi, între orele 6:00 - 23:00, pe fondul avertizării Cod galben, în sudul Banatului, nordul Crişanei, în Maramureş şi Transilvania, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, local şi temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăşi în general 55 - 65 km/h. De asemenea, la munte vor fi rafale de 60 - 80 km/h, iar în zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 90 - 100 km.

Va fi cod galben

Judeţele avertizate cu Cod galben sunt: Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ. Suceava, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş.

Potrivit sursei citate, în perioada 13 mai, ora 23:00 - 14 mai, ora 23:00, va fi în vigoare o informare de intensificări ale vântului şi manifestări de instabilitate atmosferică. În intervalul menţionat, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice şi nord-vestice, apoi şi în cele centrale, estice şi sud-estice, unde rafalele vor depăşi, în general, 50 - 55 km/h.

Totodată, pe parcursul zilei de joi (14 mai) şi la începutul nopţii, local şi temporar vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi izolat grindină. Punctiform, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.

Sursa foto: Brian McMahon/ Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri