Casa Matei Corvin

Casa Matei Corvin

Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea, care se regăsește în forma inițială.

Este o clădire gotică ce a fost construită prin contopirea a trei case, poarta ogivală fiind elementul arhotectonic definitoriu ce o încadrează în acest stil. Potrivit tradiției, în această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara.

Ulterior, pereții clădirii au adăpostit un spital și chiar o închisoare. În anul 1887, cu ocazia vizitei împăratului Francisc Iosif, pe clădire a fost amplasată o placă de comemorare, cu scopul de a informa turiștii.

Sursa Foto: Shutterstock

Castelul Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy de la Bonțida este unul dintre monumentele de arhitectură, reprezentative pentru barocul transilvănean, bogăția de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i și numele de "Versaille-ul Transilvaniei".

A fost construit de familia Bánffy, în comuna Bonțida, localitate situată la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca.

O săptămână pe an, locul se animă cu iubitori ai muzicii electronice și nu numai, care vin să asculte trupele momentului la Electric Castle.

Sursa Foto: Bánffy Castle, Bontida/Facebook

Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor

Colțul de sud al Vechii Cetăți a Clujului poartă numele de Bastionul Croitorilor. Acesta este și unul dintre puținele turnuri fortificate care s-au păstrat intacte până în zilele noastre. Numele său vine de la breasla meșteșugarilor din Cluj, așa cum numele celorlalte turnuri ale cetății au aceeași etimologie (cizmarilor, tâmplarilor, săpunarilor, rotarilor, zidarilor sau curelarilor).

Bastionul Croitorilor a fost ridicat în anul 1475 și recondiționat de către Gabriel Bethlen între anii 1627-1629. Ridicat din piatră dăltuită, acesta era, alături de celelalte turnuri ale cetății, o adevărată strajă asupra Clujului de altădată.

Monumentul a fost transformat în muzeu,iar în prezent acesta găzduiește Centrul de Cultură Urbană, care cuprinde o cafenea la subsol, o sală de conferință și mai multe spații expoziționale.

Sursa Foto: Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj/Facebook

Strada în Oglindă

Strada în Oglindă

Strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, cunoscută sub denumirea de „Strada în Oglindă”, considerată obiectiv turistic unic în Transilvania. Clădirile gemene care flanchează intrarea dinspre Piața Unirii sunt construite în stilul haussmannian, conform căruia imobilele trebuie să fie identice de o parte și de alta a străzii.

Clădirile au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului budapestan Alpar Ignac. Cele două clădiri, aproape identice, au fost ridicate în plan dreptunghiular, având câte trei porți la intrare. Colțurile de la intersecția străzii Iuliu Maniu cu Piața Unirii sunt rotunjite și prezintă câte o turlă acoperită cu coifuri bogat decorate.

În plus, strada va deveni spațiu pietonal, prin renunțarea la actualele locuri de parcare (81 de parcări) în favoarea pistelor de biciclete și a spațiului pietonal. De asemenea, urmează să fie plantați 20 de copaci, în condițiile în care acum nu există niciunul.

Sursa Foto: cluj.com

Grădina Botanică

Grădina Botanică

Deschisă încă din anul 1925, Grădina Botanică Alexandru Borza se întinde pe o suprafață de 14 hectare, așadar suficient spațiu pentru a-ți oferi liniștea și deconectarea de care ai nevoie, în inima naturii.

Grădina cuprinde peste 10.000 de specii de plante, grupate pe sectoare. Vei putea admira plante ornamentale rare și vei putea înțelege mai multe despre fiecare, cu ajutorul plăcuțelor de informare.

Sursa Foto: Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca Universitatea Babeș-Bolyai/Facebook

Salina Turda

Salina Turda

Mina datează din secolul al XVII-lea și se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă), iar în prezent prin noua intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7). Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Salina Turda reprezintă un adevarat muzeu al mineritului în sare și, de asemenea, o bază de agrement și tratament. În mină au fost amenajate: un lift panoramic, o pistă de minigolf, două piste de minibowling, un teren de sport.

De asemenea, poți face plimbări cu barca pe un lac din adâncul unui munte de sare, situat la 112 metri sub pământ.

Sursa Foto: Salina Turda/Facebook

Sursa foto: Salina Turda/Facebook