Inconjurati de ape si departe de privirile curiosilor, posesorii unei insule se pot mandri ca fac parte dintr-un grup foarte restrans de persoane care pot spune ca sunt stapanii propriului Regat
Ce anume ii face pe posesorii unei insule unele din cele mai invidiate persoane din lume? In mod cert, nu valoarea proprietatii, care potrivit unei analize Fobers, porneste de la 19,1 milioane de euro, mai putin decat ar costa un avion personal Gulfstream (de la 40 de milioane de euro) sau cea mai scumpa locuinta din lume (aproximativ 120 milioane de euro).

Sunt totusi si insule al caror pret sare de 50 de milioane de euro, dar tot se afla sub alte produse de lux din punct de vedere al pretului si in plus exista si insule mai mici care, desi nu au o plaja cu nisip fin si ape de un albastru ireal, pot fi cumparate si cu cateva milioane de euro.

Valoarea intrinseca a unei insule se regaseste in faptul ca proprietarul ei este autoritatea suprema pe acea bucata de pamant, numarul redus de insule aflate pe piata de profil contribuind la aura magica care inconjuara o insula. Marea majoritate a insulelor au fost declarate rezervatii naturale sau se afla in posesia aceleiasi familii de proprietari de secole. In plus, unele tari precum Filipine au impus restrictii legislative strainilor care doresc sa achizitioneze o insula.

Cu toate acestea, insulele continua sa fie foarte dorite de miliardarii lumii, si orice proprietate scoasa la vanzare pe piata iti gaseste rapid un nou stapan. Clima calda de care beneficiaza in general cele mai tentante insule aflate pe piata, privelistile de vis sau uneori constructiile magnifice care se regasesc pe respectiva insula reprezinta alti factori pentru care propria insula reprezinta un vis.

Exita insa si numerosi factori negativi care trebuie luati in considerare de doritorii unei insule. Clima ar fi unul dintre ei: un uragan ar putea sa mature intreaga insula in decurs de cateva ore iar minunata plaja ar putea sa dispara in decurs de cativa ani din cauza eroziuni.

In plus, localizarea acesteia poate sa aduca si neplaceri. Paradisul tropical in care se afla insula inseamna in acelasi timp si ca va fi greu de ajuns acolo. Unele insule sunt prea mici pentru a permite construirea unei piste de aterizare a avioanelor, iar altele au ape de mici adancimi de jur imprejur care nu permit acostarea unui vas de croaziera, uneori nici macar a unui yacht. Si sa nu uitam ca proprietarul nu se poate duce pana la benzinaria din colt pentru a isi lua suc asa ca va trebui sa isi faca in mod constant provizii consistente.

Fauna locala, sursele de energie sau faptul ca majoritatea insulelor sunt scoase la vanzare fara a avea nicio constructie pe ele reprezinta alte elemente demne de luat in considerare, elemente care vor ridica considerabil costurile finale ale instalarii in propriul paradis. In plus, propriu s-ar putea sa nu aiba acelasi inteles in cazul tuturor insulelor prezente pe piata de profil, multe dintre acestea fiind sub jurisdictia unui stat. Iar cele cateva care ofera libertate totala proprietarilor se afla in zone periculoase sau in mijlocul oceanelor.

Ultima frontiera a luxului
Tot nelocuita si fara nicio constructie este si cea de a doua insula din lista celor mai scumpe proprietati de profil aflate pe piata. Ronde Island, Grenada (Marea Caraibelor), are o marime de 2.000 de acrii si un relief care include vai si dealuri in miniatura, precum si un port care permite acostarea yacht-urilor. Pretul: 70 milioane de dolari (53,5 milioane euro).

Ultima treapta a podiumului e ocupata de Great Hans Lollik Island (Insulele Virgine, SUA), care desi are dimensiuni mai reduse decat alte proprietati aflate pe piata (500 de acrii), prezinta avantajul de a se afla doar aproximativ 2,7 kilometrii de costa St. Thomas.

Pentru aproximativ 45 milioane de dolari (aproximativ 35 milioane euro) pot fi cumparate mai multe insule in Golful Mexic sau in Arhipelagul Fiji, ultima dintre ele prezentand si conditii ideale pentru plantatiile agricole. Una din cele mai tentante oferte de pe piata, mai ales si datorita faptului ca beneficiaza deja de constructii, este Pakatoa Island (Noua Zeelanda). Insula a gazduit anterior o un complex turistic, avand chiar si un bar si mai multe piscine incalzite, totul pentru 'numai' 35 milioane de dolari (26,74 milioane euro).

Cea mai ieftina proprietate din lista Forbes se situeaza in Bahamas si poate fi achizitionata pentru 25 milioane de dolari (19 milioane de euro). Pentru cei care doresc sa cunoasca relaxarea traita pe plaja unei insule dar nu si-o pot trece in cont, exista si varianta inchirierii. Pentru sume cuprinse intre 21.700 de dolari (16.500 euro) si 325.000 dolari doritorii pot inchiria pentru o saptamana o proprietate dotata cu toate facilitatile, unde se pot relaxa alaturi de prieteni in nenumaratele bungalouri puse la dispozitia oaspetilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri