În România, cea mai populară formă de venit este salariul, o formă de venit activ. Este câştigul pe care îl primim în urma activităţii pe care o desfăşurăm în mod constant, zi de zi. Pe lângă salariu, există însă și metode prin care putem obține venituri cu regularitate fără să depunem efort în permanență. Aceste metode pot intra în categoria veniturilor pasive – acele câștiguri financiare pe care le poți obține cu implicare redusă sau chiar și după ce munca ta s-a încheiat. Iată în continuare câteva exemple de surse de venit pasiv pe care le poți adopta începând chiar de azi.

Economii în valută

Alegerea monedei de economisire poate avea un rol decisiv asupra rentabilității plasamentelor. Economisirea în euro poate aduce venituri suplimentare atunci când moneda este în creștere. De exemplu, dacă în decurs de un an euro avansează de la 4,5 lei la 4,8 lei, persoana care depune la începutul anului 1.000 de euro la bancă va câștiga 300 lei, suma economisită exprimată în lei crescând de la 4.500 lei la 4.800 lei. La această sumă se mai poate adăuga dobânda plătită de bancă, dacă este cazul. Poți urmări zilnic curs valutar euro azi, poți observa evoluția sa de la începutul anului, istoricul cursului valutar și poți studia factorii care influenţează cursul valutar, pentru a-ți alege momentul oportun pentru a face investițiile în euro.

Venituri pasive din cursuri și din drepturi de autor

Ești pasionat și cunoști foarte bine un anumit domeniu? Atunci poți crea un curs online pe baza cunoștințelor și experiențelor tale. Poți publica acest curs pe un blog personal sau pe un site căruia i te poți afilia. Chiar dacă la început vei investi timp și resurse construind acel curs, el îți va putea aduce profit și după ce l-ai încheiat. Singurul efort pe care îl vei face va fi în promovarea creației tale, însă, dacă este făcută din pasiune, cu siguranță nu vei simți atât de mult efortul depus, iar satisfacția obținută va fi pe măsură.

O altă modalitate prin care îți poți monitoriza una dintre pasiunile tale este să scrii o carte pe baza experiențelor pe care le-ai acumulat. Avantajul este că din momentul în care ai publicat cartea, aceasta îți va genera venituri pasive de fiecare dată când cineva o cumpără.

Venituri pasive din marketing afiliat

Din punct de vedere tehnic, există două modalități cunoscute de a câștiga bani online: fie prin vânzarea produselor proprii, așa cum am menționat anterior, fie prin vânzarea produselor sau serviciilor altcuiva. Afilierea presupune promovarea unor produse folosind linkuri speciale. Când o persoană accesează linkul tău și cumpără produsul promovat, vei obține automat un comision din partea companiei. Promovarea o poți face fie printr-un blog personal, fie prin rețelele de social media.

Venituri pasive din vânzarea fotografiilor

Dacă ești pasionat de fotografie și ai un aparat performant, îți poți monitoriza hobby-ul cu ajutorul mediului online. Există o serie de site-uri de profil pe care poți urca imaginile tale. Tot ce ce ai nevoie să faci este să îți creezi un cont și să respecți câteva direcții oferite de gazda portofoliului tău. Câștigurile dintr-o astfel de activitate nu sunt foarte mari, dar avantajul este că munca depusă este minimă.

Venituri pasive din asocierea într-o afacere

O altă modalitate de a obține venituri pasive este să investești într-o afacere. Tu vii cu un capital, nu ești implicat activ, dar beneficiezi de parte din profitul obținut anual de firmă. Ai opțiunea de a deveni partener într-o societate mai mică sau să cumperi acțiuni la o companie listată pe bursă. În ambele situații vei avea nevoie să faci un research înainte de a investi banii, pentru a alege sursele profitabile.

Toate aceste idei sunt un punct de pornire pentru orice persoană care vrea să își diversifice veniturile. Desigur că ele pot fi dezvoltate pe măsură ce le aplici și le implementezi în viața de zi cu zi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri