La Taifas e unul dintre cele mai vechi restaurante ale Bucureștiului și primul bistrou în adevăratul sens al cuvântului. Prima dată au deschis pe Georges Clemenceau, între Piața Amzei și Athenee Palace, la un demisol, și au avut un succes nebun. Am mâncat și eu acolo de multe ori. Apoi s-au mutat pe Episcopiei, chiar vizavi de casa de bilete a Atheneului Român, unde a fost SushiRoom, și apoi Bistro Ateneu, până de curând. Au avut și acolo o lungă perioadă de glorie, când erau puține restaurante în București. Am mâncat și eu adesea. Apoi s-au mutat pe Gheorghe Manu, între Calea Victoriei și Piața Sfinții Voievozi, în niște anexe ale Palatului Cantacuzino. Iar în octombrie 2018 au închis și acolo și au deschis alt restaurant, la fel de frumos, în Moxa.

Casa aceea frumoasă din Moxa are și ea o istorie legată de niște restaurante. La Maison de Karin cred că a fost primul, cu mare succes la început, când îi aveau pe David Contant ca chef și pe Baptiste patiser. Apoi ceva cu numele Handmade, la care nu-mi aduc aminte să fi fost. Cineva spunea că și Patrizia Paglieri a avut o scurtă oprire.

Când au deschis, acum aproape 30 de ani, La Taifas și-a făcut un nume și și-a câștigat un loc pe piața prin mâncarea de tip bistrou, o noutate în acele vremuri. Au rămas cam cu aceeași mâncare, ceea ce a făcut să fie depășiți de către foarte mulți alții. Însă au mai recuperat ceva venind cu o amenajare foarte bine făcută și distinctivă, cu mobilier și decoruri bogate într-un stil aristocratic de acum vreo sută de ani. La Taifas din Gheorghe Manu, în special, au ieșit cel mai mult în evidență.

La Taifas din Moxa…

Casa e și mai somptuoasă, așa că le-a fost ușor să continue în același stil, să transfere o parte dintre obiectele de dincolo și să aducă și altele noi, care se potrivesc foarte bine cu ansamblul. M-au lăsat să fac poze, așa că vă puteți face o imagine destul de precisă despre ambianta vintage.

Meniul de La Taifas pare să fie identic cu cele de dinainte, sau foarte apropiat, oricum. Bucătărie urbană, mâncare de casă, cu ciorbe, ardei umpluți, zacuscă și alte asemenea. Destul de bună pentru ceea ce este, adică o bucătărie relativ simplă, de mainstream. Prețurile rezonabile, mai ales că porțiile sunt destul de mari.

Serviciul a fost bun, cu un om care părea să fie mai mult decât un chelner, poate chiar patronul, după felul și atenția cu care făcea lucrurile. Clienți erau destui, și nu e de mirare, pentru că La Taifas e un loc frumos și îți inspiră încredere. Mie mi-a plăcut la ei, sunt sigur că le va merge bine, e nevoie și de astfel de restaurante pe o piață care, pentru unii, se schimbă prea repede…

La Taifas în pandemie

Am revenit La Taifas în plină pandemie, când era permisă doar deschiderea teraselor. Noiembrie 2020, rece afară, seara, dar am stat comod, nici nu am avut nevoie de încălzitoarele cu gaz care ardeau printre mese.

Același bistrou plăcut pe care îl știam, cu mâncare bună, prețuri rezonabile, serviciu bun. Adică nimic nou. Ceea ce e de bine, fiindcă mi-a plăcut de fiecare dată de ei și am scris asta.

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri