Un stil de viață sedentar este extrem de dăunător pentru starea generală de sănătate. Statul pe scaun încontinuu, timp de mai multe ore, este o veritabilă traumă pentru organism, iar persoanele care fac asta urmare a muncii lor se expun unor riscuri majore. Concluzia studiilor arată că a sta pe scaun ore în șir, cu pauze prea scurte, este la fel de periculos ca fumatul a două pachete de țigări pe zi.

Afectarea sistemului osos și muscular

Structura sistemului muscular și a celui osos uman este adaptată la mers și la o poziție verticală. Poziția șezândă menținută timp îndelungat are efecte nefaste asupra oaselor lungi ale picioarelor, precum și asupra articulațiilor coxofemurale și ale genunchiului. În plus, în timp, aceasta duce și la slăbirea musculaturii fesiere, a coapselor și a spatelui. Efectele sunt: dureri ale articulațiilor piciorului și șoldului, durerile de spate, asociate cu un risc crescut de demineralizare osoasă și probleme provocate de compresia discurilor intervertebrale ale coloanei, ceea ce duce la degenerescența prematură a acestora, inclusiv cu afectarea coloanei vertebrale din zona cervicală. Toate acestea, combinate, provoacă durere și pierderea mobilității.

Sindromul metabolic și cancer

Mișcarea este esențială pentru a avea un metabolism activ. Contracțiile musculare sunt esențiale pentru a arde grăsimile și zaharurile din alimente, iar sedentarismul cronic duce, în timp, la afecțiuni metabolice dintre cele mai serioase. Jurnalul American de Medicină Preventivă a prezentat concluziile unui studiu care arată că nivelul de glucoză din sânge este constant mai mare la persoanele care stau mai mult de patru ore pe zi pe scaun, comparativ cu cei care sunt activi fizic.

Diabetul de tip II, un nivel foarte crescut al colesterolului, chiar și în condițiile unei alimentații sănătoase, obezitatea, un tranzit intestinal dificil și o digestie cu probleme sunt cele mai comune probleme asociate cu un stil de viață sedentar.

Statistica arată că incidența unor forme de cancer este mult mai mare la persoanele sedentare, comparativ cu cele care fac regulat mișcare și care nu au perioade lungi de inactivitate. Cauza pare să fie legată de modificările structurii ADN-ului, ca urmare a unor inflamații provocate sau agravate de lipsa de mișcare.

Afectare cerebrală

Mecanismul este foarte simplu. Mișcarea și activitatea fizică produc o stare de bine la nivel cerebral. Este vorba despre buna oxigenare a celulelor nervoase și de sintetizarea de endorfine, procese care induc senzația de bine și relaxare și combat efectele stresului. În lipsa mișcării, aceste beneficii nu se produc.

Sedentarismul cronic este considerat a fi una dintre cauzele principale ce provoacă degenerescență cerebrală timpurie, inclusiv asociate cu boala Alzheimer și demența senilă, dar și cu problemele de concentrare, memorie și cu o scădere dramatică a capacității de rezistență la stres. Merită spus și că studiile au dovedit că afectarea cerebrală este mai gravă la femeile sedentare decât la bărbați.

Boli cardiovasculare

Creșterea riscului de boli cardiovasculare și accidente vasculare majore este urmare atât a poziției, cât și a efectelor metabolice, la care se adaugă un risc crescut de apariție a varicelor și a trombozelor profunde. Cheagurile de sânge sunt un pericol serios pentru starea generală de sănătate a celor care petrec foarte multe ori pe zi pe scaun. Studiile au arătat că riscul unor accidente vasculare majore cardiace, cerebrale și intestinale este cu peste 40% mai mare în cazul celor care stau pe scaun mai mult de patru-cinci ore pe zi, comparativ cu persoanele active.

O altă cauză care duce la afectarea sistemului cardiovascular este un nivel crescut al tensiunii arteriale, în bună măsură ca efect secundar la stazei venoase de la nivelul membrelor inferioare și a abdomenului.

Mișcarea nu repară daunele

Persoanele care petrec foarte mult timp pe scaun și care, totuși, au sesiuni de fitness nu diminuează decât în foarte mică măsură riscurile asociate cu sedentarismul. O oră de alergare nu compensează cele 11 ore de stat pe scaun.

Din fericire, există soluții care pot atenua efectele devastatoare pentru sănătate pe care le provoacă lipsa de mișcare. Se pare că cea mai bună soluție este mișcarea timp de cinci-zece minute la fiecare 45 de minute, prin mișcare înțelegând urcatul a două etaje sau o sută de pași. Dacă aceste pauze nu sunt posibile, lucratul în picioare 30 de minute și apoi 30 de minute așezat este o alternativă. Efectele pozitive pe care le va avea asupra sănătății această metodă se văd rapid, iar primul semn că strategia funcționează este starea psihică mai bună și o mai eficientă gestionare a stărilor de stres și anxietate.

Se poate afirma că niciodată, în toată istoria sa, omul nu a fost mai sedentar ca în prezent. Sedentarismul este cu certitudine un factor declanșator sau agravant pentru o multitudine de afecțiuni, iar studiile arată că lipsa de activitate fizică are un impact economic și social uriaș prin problemele complexe pe care le provoacă.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri