Pe Raluca Kișescu o știu de pe vremea când lucra în corporație. O perioadă nu am mai știut mare lucru despre activitatea sa până când, de curând, am văzut, pe rețelele sociale, vorbindu-se despre cartea “Povestea unicornului care a alergat de la birou la Rio”, scrisă chiar de Raluca. Intrigată de titlu, am luat legătura cu autoarea pentru a afla mai multe detalii despre carte, dar și despre activitatea Ralucăi din ultimii ani. Am aflat astfel că dupa 16 ani în aceeași corporație (Avon), a decis să renunțe la jobul de director de marketing pe care îl ocupa de mai bine de zece ani și să înființeze, în 2016, o companie de consultanță, training și coaching.

„Timpul îndelungat petrecut în același loc (în mare parte motivată și pasionată de ceea ce făceam) și dorința de a explora mai multe domenii în același timp au fost principalele două motive pentru care am luat decizia de a renunța la o carieră de succes în corporație și a începe un business pe cont propriu”, își amintește Raluca Kișescu.

Altfel spus, decizia sa a avut un raționament practic și orientat spre noi posibilități, nu o răbufnire emoțională cauzată de plictiseală.

Sfaturi pentru cei care vor să facă o schimbare în carieră

Așa cum a scris și în primul capitol al cărții sale, celor care iau decizia de a schimba un loc de muncă (mai ales după o perioadă relativ lungă), antreprenoarea le sugerează să aibă în vedere trei aspecte:

  • o perioadă de pauză de câteva luni (2-3) în care să nu se chinuie cu întrebări de tipul “ce fac mai departe?” sau “cum o să reușesc pe cont propriu?”. Pur și simplu să își aloce o vacanță;
  • un plan pentru perioadă de pauză - să facă ceva cu care să își clătească mintea și sufletul, dar să nu lase să treacă timpul fără niciun plan, pentru că atunci pauza e degeaba. Călătoritul (din păcate acum cu restricții ) poate fi o soluție, dar nu singura;
  • o inventariere a ceea ce știi să faci, a ceea ce îți place să faci, a ceea ce te vezi făcând în viitor.

Femeile au o abilitate mai mare de a jongla pe mai multe planuri

Odată ajunsă pe cont propriu, Raluca a întâmpinat toate obstacolele posibile, de la dificultatea de a-și vinde serviciile de consultanță și training, până la conversia clienților sau de la plăți întârziate până la perioade de pauză. Dar faptul că este femeie a ajutat-o în acest drum sinuos pe cont propriu.

Femeile dețin o abilitate mai mare de a jongla cu mai multe planuri și o dorință mai mare de a se trage una pe cealaltă (women empowerining women). De asemenea, cred că avem o abordare mai empatică, mai apropiată de echipele cu care colaborăm.

- Raluca Kișescu -

Iar aceste abilități au ajutat-o pe Raluca să colaboreze cu peste 13 clienți, companii mici, medii și mari pe proiecte punctuale sau de durată (până la doi ani) din industrii diverse (cosmetice, fashion, platforme de e-commerce, retail, training și educație).

Care este povestea unicornului care a alergat de la birou la Rio?

În luna februarie a acestui an, editura Curtea Veche Publishing a publicat cartea „Povestea Unicornului care a alergat de la birou la Rio”, carte încadrată la categoria dezvoltare personală/leadership feminin, având un public țintă feminin și un public secundar masculin.

„Aș recomand-o tuturor celor care vor să afle sfaturi autentice, concrete și reale din zona de business, cu întreg caruselul de succese și eșecuri, fie că se află încă în zona corporate, fie că (și mai ales) care se gândesc să pornească pe cont propriu. În plus, este o carte scrisă într-un stil românesc, diferit de cel cu care sunt obișnuiți cei care citesc cărți de business, un stil pe care îndrăznesc să îl numesc beletristică de business”, explică autoarea.

În același timp, cartea se adresează și celor care vor să călătorească virtual și să descopere țări precum Brazilia, Argentina, Mexic, sau Cuba. Și nu în ultimul, Raluca o recomandă tuturor femeilor care vor și simt să fie mai puțin legate de propriile constrângeri, frici și prejudecăți.

Pentru a învăța tehnici de scriere și a-și îmbunătăți scrisul, Raluca citește, în principal, beletristică și cărți de business, dar și alte genuri, precum jurnale ori cărți SF.

“ Autorii mei preferați sunt John Fowles, Milan Kundera, Zeruya Shalev, Elena Ferrante, Haruki Murakami (care este alergător că și mine și pe care încerc să îl am ca model de disciplină), Yuval Harari, Malcom Gladwell, Martin Lindstrom, Daniel Kahneman. Acum o citesc pe Dolly Alderton, care mi-a fost fost sugerată de către editură ca având același stil de scris cu al meu”, mai spune Raluca Kișescu.

Pe lângă business și activitatea de scris, Raluca este implicată și în proiecte cu impact social pentru Hospice Casa Speranței, pentru care a alergat 4 semi-maratoane și 2 maratoane. De asemenea, recent a încheiat un parteneriat cu platforma ateliereonline.ro, deorece își dorește să pregătească tânăra generație pentru viitoarea piață a muncii, una mai antreprenorială și mai bazată de colaborare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri