Nu am fost vreodată în Turcia, însă am intuit că așa arată mâncarea bună la ei. Și, într-adevăr, cineva care cunoaște bine acea mare țară, și care a ajuns la restaurant imediat ce am fost și eu, mi-a confirmat că Imperial Turkish Cuisine & Steakhouse e un adevărat restaurant turcesc, așa cum sunt ele la Stambul și în orașele lor mari, turistice.
Au deschis de puțin timp, în plină pandemie, la începutul lui 2021, într-o casă de pe Jean-Louis Calderon pe care o cunoșteam bine, lângă Biserica Adormirea Sfintei Ana – Batiște. Clădirea aceea e neobișnuită. Privită din stradă, pare ceva cu totul lipsit de personalitate, o clădire veche de birouri cu vreo trei etaje, fără o formă anume, între Praporgescu și Calderon. A fost alt restaurant acolo mai înainte, Cucina Borghese, dar care nu a avut viață lungă.

Imperial Turkish Cuisine & Steakhouse are partea din dreapta a parterului, cu o intrare complet separată și prin spatele clădirii, prin Calderon, chiar vizavi de Beautyfood. Se trece printr-o curte îngustă și întunecoasă, umbrită de niște copaci bătrâni de la casa de alături, în care au amenajat o terasă acoperită banală, cu cuptoarele și grătarele într-o anexă din capătul curții, cu geam, la vedere.

Când intri în casă, însă, ai o mare surpriză, mai că îți vine să ieși și să te mai uiți o dată, dacă nu cumva ai nimerit în altă parte, și nu în clădirea aceea insipidă privită din stradă. E un mic palat. Intrare monumentală cu marmură, oglinzi de cristal, arcade și coloane, mobilă veche monumentală făcută special pentru fiecare cameră în parte, lambriuri din lemn. Decorurile butaforice aduse de către patronii turci, multe de alamă lucitoare, sunt puține și nu au reușit încă să strice ambianța. Mobilierul e adecvat, scaunele din catifea sunt comode, așa că, pe ansamblu, restaurantul arată foarte bine, deocamdată. Chiar impresionant dacă ne gândim că vedem astfel de case spectaculoase din ce în ce mai rar în București.

Meniul este destul de lung, e împărțit în două, după cum sugerează și numele: bucătărie tradițională turcească în prima parte, cu multe feluri cunoscute deja, iar a doua tipic de steakhouse, cu miel, vită Black Angus din SUA și chiar Wagyu și pește. Secțiunea Turkish Street Food e interesantă, cu mațe fripte de miel, ficat și tot felul de frigărui, mâncare gătită.

Am luat și noi mațe fripte de miel (kokarec bobel), fiindcă nu-mi aduc aminte să le mai fi văzut în alt restaurant oriental aici; kebab, desigur, și altă mâncare de oaie cu sos și legume. Bune toate, porții destul de mari, frumos prezentate. Adana Kebap, în special, a fost mai bun decât în multe alte locuri arăbești din oraș; oaia la fel, și chiar și mațele, deși nu cred că le-aș mai încerca și data viitoare – din simplul motiv că sunt multe altele pe care ai vrea să le guști la ei. Doar lipia mi-a plăcut mai puțin, subțire și crocantă, adică invers față de preferințele mele.

Serviciul a fost bun, chelnerii dezinvolți, cu care puteai vorbi, bucătarii turci veseli și cu chef de stat la făcut poze. Prețurile destul de mari, însă și porțiile sunt consistente, așa că rămân rezonabile.

Pe halatul bucătarului scria Imperial Palace, Turkish Steakhouse Cuisine by Oktay, adică puțin diferit de denumirea lor oficială de pe site și de pe meniu. Nu știu cine e Oktay, dar presupun că Imperial Turkish Cuisine & Steakhouse din București e un frate mai mic al vreunui restaurant mare de la ei. O să-i întreb data viitoare când ajung, îmi place de ei și aș vrea să aflu mai multe. Oricum, sunt sigur că în acest moment sunt cel mai sofisticat restaurant turcesc din București și că vor ajunge repede cunoscuți pentru asta. Le doresc să le meargă bine!

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri