După 14 luni de distanțare socială și petrecut timpul mai mult în casă, lumea aceasta plină de străini, cu măști medicale ce nu lasă chipurile să se vadă poate fi copleșitoare pentru un copil de 3 ani, care, pe deasupra, s-a obișnuit să-și petreacă timpul aproape exclusiv cu părinții. Ieșirea din izolarea impusă de pandemie, când totul se schimbă în jurul micuțului îi pot da stări acute de anxietate, dar iată cum îl puteți pregăti pentru tranziția aceasta către o viață socială extinsă.

Înainte ca vaccinul să-și facă efectul în rândul adulților, familiile se întrebau dacă să-și trimită copii înapoi la școală și cum să se pregătească pentru această tranziție impredictibilă, atunci când va veni momentul reîntoarcerii la o viață socială cât mai asemătătoare cu cea pre-pandemică.

Foarte multe familii își pun problema cum își pot ajuta copiii în sensul adaptării la cercuri sociale mai extinse, care au fost puternic limitate de pandemie. Iată ce spun specialiștii, potrivit CNN.

Se pot întoarce copii fizic la școală?

Când vine vorba să iei o decizie privind trimiterea copilului nevaccinat la școală sau nu, este foarte ușor, cel puțin pentru părinții care au de ales să cadă în capcana supra-gândirii și supra-argumentării hotărârii, într-un sens sau altul.

Pentru început este bine de știut că nu trebuie să vă comparați cu alte familii și opțiunile acestora. Bazați-vă pe surse de încredere, oficiale de informare pentru a lua o decizie, fie că este vroba despre pediatrul copilului tău sau chiar medicul de familie sau medicii tăi curanți dacă ești expus, ca adult printr-o imunitate scăzută, sfătuiește Fener-Sitkoff, reprezentant al Academiei Americane de Pediatrie.

Apoi, identificați-vă limitele. Fiți sinceri cu voi înșivă și cu lucrurile cu care sunteți sau nu comfortabili. Așezați pe hârtie, cumpăniți asupra a aceea ce ați scris și faceți schimbări ori de câte ori este necesar. Dacă țineți un jurnal veți avea o referință clară pe parcursul acestui proces și vă va ajuta să căpătați astfel încredere în propriile decizii.

Vorbiți cu copiii cât mai mult posibil

Fie că sunteți părinte de copil de grădiniță, de gimnaziu sau adolescenți, liceeni este foarte important să comunicați cu ei foarte bine și mult, iar conversațiile să fie despre modul în care veți aborda schimbările ce vor avea loc la reîntoarcerea către o viață socială extinsă.

De exemplu, discutați despre trecerea de la a interacționa numai și numai cu membrii familiei cu care locuiesc la a merge într-o tabără de vară, care respectă protocolul de siguranță sanitară Covid.

Este necesar să le explicați copiilor faptul că vor mai veni și alte schimbări pe măsură ce, oamenii de știință vor afla mai multe despre virus sau pe măsură ce tot mai mulți oameni se vor vaccina, sau nu, dar că, veți continua să vorbiți și că vă sfătuiți între voi, ca membrii ai aceleiași familii privind acele modificări ale stilului de viață. Mai mult, asigurați-vă că știu ceea ce are fiecare de făcut pentru ca fiecare membru al familiei să fie în siguranță, a mai sfătuit specialistul citat.

Răspunde-ți tuturor întrebărilor pe care copiii voștri le au și verificați-le cât mai des posibil starea de spirit, care sunt așteptările lor pe parcursul acestei tranziții, pentru a se simți în siguranță și comfortabili cu deciziile pe care le luați pentru ei și asta, mai ales dacă au în jur familii care procedează diferit, în varii privințe.

Imaginați-vă diferite scenarii cu care ei s-ar putea întâlni cum este, de exemplu, posibilitatea de a se întâlni cu persoane care nu poartă mască în incintele publice.

Nu în ultimul rând, să îi sfătuiți să se deschidă și să vorbească despre sentimentele lor cu persoanele de încredere pentru famila voastră, profesori, consilieri școlari sau supraveghetorii din taberele în care plănuiți să-i trimite-ți peste vară.

Scădeți așteptările de la copiii mai mari

O atenție deosebită trebuie acordată adolescenților, iar părinții acestora ar trebui să fie mai degrabă empatici decât să-i pedepsească sau să-i restricționeze dacă fac ceva greșit în trecerea către noua rutină, care implică o viață socială activă și extinsă, a explicat Maia Smith, asistent social, cu vastă experiență școlară din comitatul Fulton, Georgia.

De obicei, părinții copiilor mai mari sau adolescenți au tendința de a avea așteptări mai mari de la aceștia și să reacționeze mai dur atunci când ceva nu merge bine. Dar, adaptarea la noua rutină se va face mai ușor cu o bună comunicare. Scoateți adolescenții din camerele în care s-au baricadat pe timp de pandemie și lockdown și vobiți cu ei despre toate schimbările în timpul cinei sau a prânzului. Dacă le vorbiți și despre faptul că și dumneavoastră aveți anumite incertitudini, acesta fapt îl poate face pe adolescent să se simtă mai puțin singur.

Începeți cu activități unde sunt grupuri mici

Pentru copiii mai mici, de creșă sau grădiniță este bine să începeți să-i scoateți pentru varii activități în grupuri mici, cum sunt cele de la creșă sau la locul de joacă, unde intereacționează cu un anumit grup, pe care-l știți mai bine și în care, ideal ar fi ca adulții să fie și ei vaccinați.

Țineți cont de faptul că cei mai mici ar putea deveni agitați dacă îi duceți în grupuri mari sau spații cu sunete puternice, după ce au stat mult timp în casă, dar dacă sunteți totuși nevoiți, o pereche de căști ar putea fi folositoare, potrivit specialiștilor de peste ocean.

Creați anumite rutine și ritualuri

Pentru a le reda sentimentul de stabilitate și siguranță este bine să creați o anumită rutină, pe care să o fixați prin anumite obiceiuri, cum este un sărut pe obraz sau bătutul palmei când vă despărțiți dimineața sau vă reîntâlniți seara. Cel mai important este să interacționați zilnic, cel puțin 30 de minute, fără ca voi sau copilul să fie cu ochii în vreun ecran de telefon sau TV.

Pentru preșcolari, când îi luați de la creșă sau grădiniță luați o gustare mică și așezați-vă pe o bancă, undeva și stați numai cu el sau ea de vorbă până să mergeți acasă la ceilalți membri ai familiei. Este important pentru ei să simtă că întreaga voastră atenție le este acordată măcar câteva zeci de minute pe zi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri