Placerea gradinaritului este una intre cele mai vechi arte, iar invitatia Welcome to Exbury Gardens!, te duce cu gandul la o zona spectaculoasa ca si arhitectura, inconjurata cu labirinturi de flori.

Exbury Gardens este de fapt o gradina impadurita, celebra mai ales datorita exploziei de culori care are loc primavara, mai precis a rhododendronilor, azaleelor si cameliilor. Campul de narcise si gradina de pietre intampina vizitatorii cu o priveliste uimitoare, iar gradina exotica cu ceas solar, bardurile de flori si gradina de vara sunt concepute intr-un stil foarte futurist. Monotonia este sparta de o cale ferata conceputa pentru un tren in miniatura, care strabate intreg domeniul.

Lionel Nathan de Rothschild si-a dedicat timpul si resursele financiare pentru a crea o gradina care avea sa ajunga una din cele mai frumoase zone impadurite Marea Britanie. Bancherul dedicat gradinaritului a cumparat proprietatea de la Exbury, pe acea vreme, o simpla zona izolata, dar care purta numele de ''paradisul pe Pamant''.

Au fost sapate o serie de lacuri ornamentale, s-a forat un put pentru a se gasi apa si astfel s-a realizat un sistem de irigatii care se intindea de la turnul de apa inspre toate zonele gradinii, printr-un labirint subteran de conducte lung de peste 35 de kilometri, unic la timpul respectiv. Sere imense din lemn rezistent de tek, precum si toate celelalte elemente ale superbei gradini uimesc astazi privirile vizitatorilor si ridica sprancenele specialistilor.

Cultul gradinilor Japoneze

Patru minuni ale lumii Gradinarii din Franta secolului al XVI-lea combinau stilul francez cu cel monastic italian de amenajare a gradinilor, creand zone in care plantau atat trandafiri, cat si legume proaspat aduse din America. Acest tip de gradina era numit "gradina ornamentala de legume". Stilul a fost descris de Androuet du Cerceau si a constituit sursa de inspiratie pentru Joachim Carvallo.