Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia). Lista celor 49 de orașe care se alătură rețelei Creative Cities a fost publicată pe 8 noiembrie 2021, trei dintre ele primind titulatura de City of Film.

Cele 21 de orașe de film UNESCO se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, încurajând parteneriatele și schimbul de idei. În total, rețeaua de orașe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde 246 de orașe. Rețeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO și între orașele creative din întreaga lume.

Clujul primește această titulatură în anul în care Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de ediții, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea orașului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autoritățile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producție de film, care să atragă producători români și străini, investiții în economia locală și formarea profesioniștilor la nivel local.

Planurile pe următorii ani includ lansarea primului fondul regional de film din România, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional pentru Industrii Creative și stimularea industriei locale de film.

O muncă de 20 de ani în domeniul artelor creative este acum recunoscută la nivel mondial.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Primul eveniment cultural major din Cluj a deschis calea către alte proiecte mari, a influențat generații de tineri, a modelat mentalități și a impulsionat turismul și dezvoltarea unor afaceri locale.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF

Cluj-Napoca este un oraș din România care deține mai multe cinematografe de tip one screen funcționale și care atrag un număr mare de spectatori. Totodată, trei universități locale dețin specializări în domeniul media și arte vizuale: Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Științe și Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema și Media) și Universitatea de Artă și Design.

Proiectul Cluj – City of Film a fost inițiat de TIFF și realizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean. Din echipa proiectului au făcut parte Ovidiu Cîmpean, Dalila Ciuclan (Primăria Cluj-Napoca), Claudia Droc, Maria Dobre (TIFF), Ștefan Teișanu și Rarița Zbranca (Centrul Cultural Clujean).

Sursa foto: Emil Boc/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri