Sezonul de iarnă este încă în plină desfășurare, așa că cel puțin câte un weekend poți să te bucuri de relaxare la munte alături de cei dragi, departe de agitația cotidiană și stresul de la birou. Pârtiile de schi sunt încă deschise și așteaptă toți turiștii să le calce pragul, iar dacă te numeri printre ei, citește cu atenție sfaturile din acest articol - îți vor fi utile în concediu la munte.

1. Alege un echipament corespunzător

Atunci când ești un împătimit al sporturilor de iarnă, pentru siguranța și sănătatea ta trebuie să te asiguri că alegi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, al greutății corporale și al nivelului de pregătire.

La alegerea schiurilor corespunzătoare trebuie să ții cont de de aptitudinile tale: dacă ești începător, trebuie să alegi schiuri de nivel mediu, iar dacă ai deja experiență în practicarea acestui sport de iarnă, poți alege o pereche de schiuri de performanță, în funcție de înălțime și greutate.

Atunci când vorbim despre bete de ski, acestea trebuie să fie ușoare și flexibile, dar în același timp stabile și rezistente. Pentru începători, bețele de ski model de bază sunt potrivite, iar pentru cei avansați sunt potrivite bețele de ski mai ușoare, cu formă aerodinamică.

Clăparii trebuie și ei aleși cu atenție în funcție de mărimea piciorului și flexul acestuia. De asemenea, trebuie să fii atent și la cataramele de prindere și căptușeala din interior.

2. Abordează cu precauție pârtiile de ski

Dacă este prima dată când schiezi în sezonul acesta, este indicat să abordezi cu precauție pârtiile de ski pentru că este posibil să nu mai deții aceleași abilități sportive ca în sezonul trecut. Din acest motiv este nevoie de o perioadă de reacomodare pentru a nu îți pune viața în pericol nici ție, nici unui alt schior.

Este important să adaptezi viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, a condiției fizice și a gradului de dificultate a pârtiei. De asemenea, nici condițiile atmosferice și densitatea traficului pe pârtie nu sunt de neglijat atunci când vrei să schiezi.
Totodată, nu uita să alegi cu grijă traiectoria pe care urmează să cobori, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

3. Instalează aplicația Salvamont

Salvamont este o aplicație mobilă care nu trebuie să îți lipsească din telefon atunci când mergi la munte și practici sporturi de iarnă. Această aplicație este utilă atât în cazul urgențelor și al accidentelor, cât și atunci când dorești să afli informații despre pârtia pe care vrei să schiezi. Cu ajutorul serviciului SOS localizare, aplicația Salvamont îți dă posibilitatea să comunici în timp real coordonatele tale GPS, traseul pe care te afli, altitudinea la care ești și procentajul de încărcare a bateriei telefonului tău mobil.

4. Verifică prognoza meteo

Când planifici un concediu la munte, pe lângă echipamentul corespunzător și celelalte măsuri de siguranță pe care le iei, este important să verifici și prognoza meteo și să fii atent la două caracteristici: precipitațiile și temperaturile.

Zăpada, vântul puternic și diferențele de temperatură pot duce la condiții dificile pentru practicarea sporturilor de iarnă și de aceea este important să te informezi cu privire la avertizările meteo.

5. Folosește protecție solară

Deși poate părea greu de crezut, protecția solară este necesară și iarna, nu numai în perioada verii, în special dacă ești pasionat de sporturile de iarnă. Atunci când te afli pe munte, te supraexpui la radiațiile ultraviolete, deoarece zăpada, fiind o suprafață care reflectă lumina, dublează puterea razelor solare.

De asemenea, cu cât te afli la o altitudine mai înaltă, cu atât crește și expunerea la radiațiile solare, deoarece intensitatea acestora crește cu aproximativ 4% la fiecare 300 de metri altitudine.

Cu toate că principalele obiective ale unui concediu la munte sunt relaxarea și practicarea sporturilor specifice anotimpului rece, nu trebuie să neglijezi măsurile de siguranță, astfel că nu uita de sfaturile din acest articol: asigură-te că ai un echipament corespunzător, abordează cu precauție pârtiile de ski, instalează aplicația Salvamont, verifică prognoza meteo și folosește protecție solară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri