Bulgaria renunță la lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat începând cu 1 aprilie, însă cei care doresc să viziteze țara vor fi nevoiți să prezinte pașaportul verde COVID.

În perioada 1 aprilie- 15 mai 2022, Bulgaria va renunța la măsura listei semafor (verde, galben sau roșu), dar va menține pașaportul verde european drept condiție generală pentru intrarea în țară, scrie Novinite.com.

Practic, cei vaccinați anti-COVID, cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar și cei care prezintă un test negativ COVID pot intra în Bulgaria. Dacă turistul nu deține pașaportul verde, acesta va fi plasat în carantină timp de zece zile.

Cu toate acestea, dacă turistul în cauză acceptă să facă un test PCR sau antigen, iar rezultatul este negativ, carantina se încheie din momentul înregistrării acestuia în Sistemul Informatic Național de Combatere a Pandemiei.

Regulile au fost stabilite de către Prof. Asena Serbezova, ministrul sănătății în Bulgaria.

Și România a renunțat la măsura listei semafor și a încadrării statelor cu risc epidemiologic ridicat începând cu 1 februarie 2022. Pe 31 ianuarie 2022, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 6. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că lista semafor a fost eliminată, iar perioada de carantină pentru nevaccinați a fost redusă la cinci zile.

Principalele prevederi:

  • Instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate,dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace
proprii).

  • Modificarea excepțiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României;
  • Instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Exceptarea de la măsura carantinei pentru contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2;
  • Abrogarea HCNSU nr. 2 din 7 ianuarie 2022.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri